Taulussa lukee collect memories not things ja tekstin yläpuolella on kamera ja kukkia

Tukea kasvuun, oppimiseen ja hyvinvointiin

Lukioissa tarjotaan opiskelijoille tukea kasvuun, oppimiseen sekä hyvinvointiin. Tarkoituksenmukaisella, riittävän aikaisella ja oikein kohdennetulla tuella edistetään nuoren kasvua, oppimista ja hyvinvointia. Kasvun, oppimisen ja hyvinvoinnin tuki rakentuu nuoren yksilöllisiin tarpeisiin vastaamisesta sekä yhteisöllisistä ja oppimisympäristöihin liittyvistä ratkaisuista. 

Opiskelijan tukeminen ja ohjaus opinnoissa

Ryhmänohjaaja
  • On opiskelijan lähiohjaaja ja ensisijainen yhteyshenkilö kodin ja koulun välisessä yhteistyössä.
  • Perehdyttää oppilaitoksen toimintaan ja opiskelun käytänteisiin
  • Pitää viikoittain ryhmänohjaustuokion.
  • Seuraa opiskelijan opintomenestystä, kurssikertymää ja poissaoloja ja ottaa tarvittaessa yhteyttä opiskeluhuollon toimijoihin.
Opinto-ohjaaja
  • Ohjaa lukio-opinnoissa, opinto-ohjelman suunnittelussa ja sen muutoksissa, opiskeluajan pidentämisessä tai lyhentämisessä sekä ylioppilastutkinnon suorittamisessa.
  • On asiantuntija jatko-opintoihin ja uravalintaan liittyvissä kysymyksissä.
Aineenopettaja
  • Neuvoo opiskelijaa omaan aineeseensa liittyvissä kysymyksissä.
  • Ohjaa opiskelutekniikassa ja antaa ainekohtaista opastusta ylioppilastutkinnosta.
  • On asiantuntija oman aineensa osalta jatko-opintoihin ja ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä.
Rehtori
  • On vastuussa opiskelijaa koskevista asioista.
  • Ohjaa yhteisöllisen opiskelijahuollon toimintaa.
  • Vastaa lukion kurssitarjonnasta ja opetuksesta.
  • Hyväksyy muualla suoritetut opinnot ja opintoihin liittyvät erityisjärjestely.
Apulaisrehtori
  • Avustaa opiskelijaa kurssivalinnoissa ja muissa lukujärjestykseen liittyvissä asioissa.
  • Auttaa ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisessa.
  • Vastaa rehtorin tehtävistä rehtorin poissa ollessa.

Opiskelijan hyvinvointi ja terveys

Yhteisöllinen hyvinvointiryhmä (YHR)

Yhteisöllisen hyvinvointiryhmän jäsenet ovat rehtori, koulupsykologi, terveydenhoitaja, kuraattori, erityisopettaja, opinto-ohjaajat ja yksi opettajajäsen. YHR koordinoi koulun tukea ja ohjausta opiskelijoille. YHR:n tehtäviin kuuluu myös tiedon keräys opiskeluhuoltoon liittyvistä ilmiöistä, ennalta ehkäisevä työ sekä opiskeluhuoltoon liittyvien koulun suunnitelmien ylläpito.

Koulukuraattori

Koulukuraattori tarjoaa tukeaan mm. opiskeluun, kaverisuhteisiin sekä
perhetilanteeseen liittyviin pulmiin. Lisäksi koulukuraattorilta saa ohjausta taloudellisissa asioissa (esim. opintotuki tai asumisasiat).

Jos tunnet, että haluat keskustella elämääsi liittyvistä asioista, tule tapaamaan kuraattoria – mikään asia ei ole liian vähäpätöinen yhdessä pohdittavaksi. Myös opiskelijoiden vanhemmat voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin. Tarvittaessa kuraattori tekee yhteistyötä muiden tukitahojen kanssa.

Koulupsykologi

Koulupsykologin puoleen voit kääntyä mieltä askarruttavista asioissa, ihmissuhdepulmissa, elämän kriisitilanteissa tai kokiessasi esim. jatkuvaa stressiä opiskelusta, koulu-uupumusta, masennusta, ahdistusta, jännitystä tai paniikinomaisia oireita.

Keskustelut sekä käynnit ovat luottamuksellisia. Tarvittaessa psykologi kirjoittaa poissaolotodistuksen oppitunnin ajaksi. Koulupsykologi tekee myös oppimisvaikeuksiin liittyviä tutkimuksia ja psykologin lausuntoja. On tärkeää, että tulet keskustelemaan pulmistasi ajoissa ja matalalla kynnyksellä. Myös vanhemmat voivat olla yhteydessä koulupsykologiin nuorensa tilanteesta. Tarvittaessa psykologi neuvoo ja ohjaa jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Erityisopettaja

Erityisopettaja toimii oppilaiden tukena opiskeluun ja oppimiseen liittyvissä
kysymyksissä. Lukion erityisopetus on kaikille oppilaille avoin ja saatavilla oleva palvelu silloin, kun opinnot eivät suju halutulla tavalla. Yhteistyö erityisopettajan kanssa ei edellytä diagnosoitua oppimisvaikeutta. Annettava tuki perustuu oppilaan tarpeisiin, jotka selvitetään kartoittamalla opiskeluvalmiuksia muun muassa lukitestein, haastatteluin ja opettajien havaintojen perusteella.

Erityisopettaja pyrkii vastaamaan oppilaiden tarpeisiin järjestämällä säännöllistä pedagogista tukea muun muassa yksilö- ja pienryhmäopetuksena. Käsiteltävät aiheet voivat olla esimerkiksi oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen liittyviä kysymyksiä,
opiskelutekniikoihin tai ajanhallintaan liittyviä harjoituksia. Lisäksi erityisopettaja seuraa oppilaiden opintoja ja jaksamista keskusteluissa esille tulleiden tuen tarpeiden mukaisesti. Myös vanhemmat voivat halutessaan tiedustella erityisopettajalta apua lastensa opiskeluun
liittyviin kysymyksiin.

Terveydenhoitaja

Koulun terveydenhoitaja huolehtii terveystarkastuksista. Tarvitessasi ensiapua tai sairastuessasi koulupäivän aikana voit kääntyä hänen puoleensa. Terveydenhoitajalta saa tietoa myös muista terveyspalveluista. Terveydenhoitaja antaa myös ehkäisyneuvontaa.

Tapaturman sattuessa olethan yhteydessä tereveydenhoitajaan tapaturmailmoituksen tekemiseksi.

Koululääkäri

Koululääkäri on tavattavissa koululla joka viikko. Ajanvaraus koululääkärin vastaanotolle on sovittava terveydenhoitajan kautta. Koululääkäri suorittaa ainoastaan terveystarkastuksia.

Hammashuolto

Hammashuolto hoidetaan opiskelijan kotikunnan hammashoitolassa.

Kauniaisten opiskeluterveydenhuollon palveluiden piiriin kuuluvat opiskelijat voivat kotikunnastaan riippumatta varata ajan tarkastukseen yhden kerran opintojensa aikana. Käynnillä tulee pyydettäessä esittää opiskelutodistus. Terveyskeskuksessa annettu hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

Ota yhteyttä

Päivi Liitti-Saarela

Kauniaisten lukion apulaisrehtori
Organisaatio
Koulutoimi – Kauniaisten lukio

Kristina Karsten

Kasavuoren koulun ja lukion terveydenhoitaja