Familjecentrets mötesplats Perhekeskuksen kohtaamispaikka

Läntinen koulupolku 1-3,
02700 Kauniainen

Avoin perhetoiminta on lapsiperheiden kohtaamispaikka, jossa perheet voivat viettää aikaa muiden lapsiperheiden seurassa.

Asiakkailla on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti lapsen hoitoon, kehitykseen, kasvatukseen tai perhetilanteeseen liittyvistä asioista.

Lapset ja aikuiset voivat tavata toisiaan vapaan yhdessäolon tai ohjatun toiminnan merkeissä. Vanhemmat voivat vaikuttaa toiminnan sisältöön ja osallistua suunnitteluun ohjaajan kanssa. Lapset osallistuvat toimintaan vanhempansa, isovanhempansa, hoitajansa tai muun aikuisen seurassa.

Huom! Avoimen toiminta jatkuu tiistaina 7.1. monitoimitalon tiloissa (Läntinen koulupolku 1 D). Huomioithan uudet aukioloajat!

Aukioloajat

Aamupäivät

Päivä Aukioloajat Avoin toiminta
Maanantai klo 9.00-12.00 0-3-vuotiaat
Tiistai klo 9.00-12.00 0-3-vuotiaat
Torstai klo 9.00-12.00 0-3-vuotiaat

 

Iltapäivät

Päivä Aukioloajat Avoin toiminta
Maanantai klo 12.30-14.30 0–6 kk
Tiistai klo 12.30-14.30 6–11 kk

 

Yhteystiedot
Avoimen perhetoiminnan tavoitteet
  • Vanhemmuuden tukeminen
  • Aikuisen ja lapsen vuorovaikutuksen vahvistaminen
  • Perheiden voimavarojen tukeminen
  • Yhteisöllisyyden vahvistaminen, ”me-henki”
  • Vertaistuen luominen
Toiminta

Toiminta on asiakkaille ilmaista, eikä se vaikuta kotihoidontuen suuruuteen. Siihen voivat osallistua kaikki ilman ennakkoilmoittautumista. Lapset ovat vakuutettuja, mutta aina mukana tulleen aikuisen vastuulla.

Parkkipaikat

Läntisen koulupolun varrella on muutama kiekkopaikka. Lisää parkkitilaa löytyy terveysaseman alapihalta (Asematie 19).

Avoimen Perhetoiminnan kohtaamispaikan kävijäkysely

Toivomme kaikkien Kauniaisten Avoimen Perhetoiminnan kävijöiden vastaavan Kohtaamispaikan kävijäkyselyyn.

Kyselyn voi täyttää paperiversiona Avoimessa tai sähköisesti.

Lasten kotihoidon tuki

Kotihoidon tukeen on oikeus, jos alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona. Hoitaja voi olla lapsen vanhempi, vanhemman tai huoltajan kanssa asuva avo- tai aviopuoliso, lapsesta huolehtiva muu henkilö tai palkattu hoitaja.

Alle 3-vuotiaan kotona hoidettavan lapsen muista alle kouluikäisistä sisaruksista voidaan myös maksaa kotihoidon tukea. Etuuden maksaminen  päättyy viimeistään, kun perheen nuorin lapsi täyttää 3 vuotta. Kotihoidon tukea ei voi saada lapsesta, jolla on kunnallinen varhaiskasvatuspaikka.

Kotihoidon tukeen kuuluu

  • hoitoraha, johon eivät vaikuta perheen tulot
  • hoitolisä, johon vaikuttavat perheen yhteenlasketut tulot
  • kuntalisä.

Lasten kotihoidon tuen hoitorahan määrään eivät vaikuta perheen tulot. Hoitorahaa maksetaan jokaisesta tukeen oikeutetusta lapsesta erikseen. Hoitorahan määrä on

  • yhdestä alle 3-vuotiaasta 377,68 e/kk
  • muista perheen alle 3-vuotiaista lapsista 113,07 e/kk/lapsi
  • yli 3-vuotiaista, alle kouluikäisistä lapsista 72,66 e/kk/lapsi.

Lasten kotihoidon tuen hoitolisään vaikuttavat perheen koko ja bruttotulot. Hoitolisä on enintään 202,12 e/kk. Sitä maksetaan vain yhdestä lapsesta.

Lasten kotihoidon tuen kuntalisää maksetaan perheen nuorimmasta kotihoidon tuen piirissä olevasta lapsesta. Kotihoidon tuen kuntalisä myönnetään yhtenevästi suhteessa lakisääteisten kotihoidon tuen edellytyksiin siten, että lapsen hoitajana voi toimia vanhemman lisäksi myös isovanhempi, muu sukulainen tms. eli joku muu kuin vanhempi. Tuen saamisen edellytyksenä on vähintään kuukauden mittainen ajanjakso. Kotihoidon tuen kuntalisän määrä Kauniaisissa on 31.1.2025 saaka

  • 160 €/kk alle 24 kk ikäisestä lapsesta

ja 1.2.2025 alkaen

  • 160 €/kk alle 18 kk ikäisestä lapsesta

Kotihoidon tuen kuntalisää ei enää 1.2.2025 alkaen makseta yli 18 kk ikäisestä lapsesta.
Kuntalisä maksetaan Kelan toimesta hoitorahan korotuksena. Kuntalisää ei haeta erikseen.

Kuntalisää maksetaan adoptoidusta lapsesta samoin periaattein kuin muista lapsista, huomioiden ikärajojen sijasta aika, joka on kulunut adoptiosta. Adoptoidusta lapsesta maksettavaa kotihoidon tuen kuntalisää haetaan suoraan kaupungilta vapaamuotoisella hakemuksella, joka osoitetaan varhaiskasvatuspäällikölle. Hakemukseen liitetään etuusverokortti sekä Kelan antama päätös kotihoidon tuesta.

Tilapäistä lastenhoitoapua

MLL:n kautta saa apua lastenhoitoon kaikkina vuorokaudenaikoina. Perhe voi käyttää lastenhoitoa omien tarpeiden mukaan esimerkiksi työkiireiden tai opiskelun vuoksi tai kun vanhempi haluaa hetken hengähtää. Osa hoitajista hoitaa myös sairaita lapsia.

MLL:n piirit rekrytoivat, välittävät, kouluttavat ja ohjaavat hoitajia. Hoitaja on käynyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämän lastenhoitokurssin. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset ja viimeisen vaiheen opiskelijat käyvät MLL:n järjestämän perehdytyksen. Hoitajat ovat iältään 16–75-vuotiaita.

Perhe toimii aina MLL:n välittämän hoitajan työnantajana ja vastaa kaikista työnantajavelvoitteista. Hoitajat eivät ole työsuhteessa MLL:oon, eikä MLL laskuta perhettä.

Lue lisää MLL:n verkkosivusta, linkin löydät tämän sivun alapuolella.