Takaisin ajankohtaisiin
19.8.2024 | Ympäristö

Mahanpuruja muovista -kampanjassa kaupunkien kaivonkansia merkitään värikkäillä kalatarroilla, jotta tieto roskien kulkureiteistä lisääntyisi ja roskaantuminen vähenisi. Kampanja näkyy kaupunkien kaduilla 19.8.–1.9.2024.

Maahan heitetyt tupakantumpit, nikotiinipussit, muovikääreet, purkat ja muut roskat kulkeutuvat katukaivojen kautta yleensä suoraan lähimpään jokeen tai järveen. Sieltä roskat voivat valua virtaavien vesien mukana aina Itämereen asti. Jotta lähivesistöjen roskaantuminen saataisiin kuriin, 19 kaupunkia ympäri Suomen merkitsee katukaivojaan näyttävillä kalatarroilla 19.8.–1.9.2024 osana Mahanpuruja muovista -kampanjaa.

Maailmassa tuotetun jätteen määrän arvioidaan kasvavan jopa 70 % vuoteen 2050 mennessä, joten toimia roskaantumisen ehkäisemiseksi tarvitaan. Jätteen määrää ja syntymistä täytyy vähentää, mutta yhtä tärkeää on saada kaikki kierrätettävät materiaalit kiertoon ja uusiokäyttöön. Tämä ei kuitenkaan onnistu, jos roskia ei lajitella – tai jos ne jätetään luontoon hapertumaan.

– Mahanpuruja muovista -kampanjalla muistutamme, että roskan paikka ei ole kadulla eikä katukaivossa. Suurin osa katukaivojen roskista oli toissakesäisessä kartoituksessamme lähtöisin tavallisilta ihmisiltä. Siksi jokainen meistä voi omalla toiminnallaan suoraan vaikuttaa lähivesistöjemme ja Itämeren roskaantumisongelmaan, kertoo meribiologi ja projektipäällikkö Jutta Vuolamo Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.