Takaisin ajankohtaisiin
16.9.2024 | Ympäristö

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa. Viikolla kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen.

Liikkujan viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja juhlistavat pysyviä toimia, joilla ne edistävät kestävää liikkumista. Teemaviikko päättyy perinteeksi muodostuneeseen Auton vapaapäivään 22.9.

Vuoden 2024 teema korostaa yhteisten tilojen merkitystä

Tänä vuonna EU:n tasoinen teema Liikkujan viikolle on ”Shared Urban Space”, josta suomeksi käytetään muotoa Yhteiset kaupunkitilat ja ruotsiksi Stadsrum för alla. 

Teemassa korostetaan yhteisten, julkisten tilojen merkitystä. Sillä on tarkoitus herätellä kaikkia miettimään, miten kuntien ja kaupunkien yhteiset julkiset tilat on jaettu. Miten voidaan varmistaa, että etenkin jalankulkijat ja pyöräilijät voivat liikkua turvallisesti ja mukavasti miellyttävässä ympäristössä? Yhteiset tilat tuovat monenlaisia etuja, kuten lisäävät sosiaalista tasa-arvoa, liikenneturvallisuutta ja elämänlaatua sekä vähentävät melua ja ilmansaasteita.