Takaisin ajankohtaisiin
3.9.2024

Verkossa kaikki ei ehkä ole sitä miltä näyttää. Opettele tunnistamaan yleisimmät huijaukset ja suojaa omat tietosi mahdollisimman hyvin. Jos tulit huijatuksi, nopea ja oikea toiminta kannattaa, vaikka tilanne nolottaisikin – virheitä kun sattuu kaikille.

Nyt valppaana! on Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen, Poliisin ja Digi- ja väestötietoviraston yhteinen kampanja, josta löydät vinkit yleisimpien huijausten tunnistamiseksi ja tietojesi suojaamiseksi.

Tietoturvaosaaminen on meille kaikille välttämätön kansalaistaito. Huijarit koittavat vedota tunteisiin, kuten läheisyydenkaipuuseen tai kiireeseen, ja saada sinut luovuttamaan arkaluontoista tietoa. Rikollisia kiinnostavat salasanat, maksukorttitiedot, pankkitunnukset ja henkilötiedot – kaikki aineksia taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

Kampanjan verkkosivustolle nytvalppaana.fi on koottu ohjeita, miten verkkohuijauksia voi tunnistaa sekä miten tulee toimia, jos on tullut huijatuksi. Lisäksi sivustolla neuvotaan, miten laitteet ja käyttäjätilit suojataan ja kerrotaan yleisimpien huijausten toimintatavoista.