Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on lisääntynyt – kouluissa, toisella asteella ja nuorisotiloilla autetaan tunnistamaan ja reagoimaan häirintään
Joka toinen vuosi tehtävän Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on yleistynyt. Etenkin sosiaalisessa mediassa seksuaalisesta häirinnästä on tullut niin yleinen ilmiö, että osa lapsista ja nuorista pitää sitä normaalina sosiaalisessa mediassa. Tämän vuoksi lapsia ja nuoria on autettava tunnistamaan seksuaalista häirintää. Tunnistaminen on tärkeää myös siksi, ettei joku tietämättömyyttään syyllisty seksuaaliseen ahdisteluun.
Siksi on tärkeää, että kouluissa, toisella asteella ja kaupungin nuorisotiloilla keskustellaan seksuaalisesta häirinnästä. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret oppisivat tunnistamaan ilmiön ja osaisivat toimia viisaasti, jos joutuvat sen uhriksi. Aihetta käsitellään 5. luokalta aina toiselle asteelle saakka ikätasoon sopivalla tavalla.
Pääkaupunkiseudun kunnat Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa ovat tarttuneet aiheeseen tukeakseen kouluissa ja nuorisotiloilla aiheen ympärillä tehtävää työtä. Opettajien ja nuoriso-ohjaajien tueksi on laadittu tukipaketti, jonka avulla lasten ja nuorten kanssa voi käydä keskustelua aiheesta ikätasoisesti.
Tukipakettia varten on haastateltu eri alojen asiantuntijoita: poliisin lisäksi, kaupunkien nuorisopalveluiden suunnittelijaa, johtavaa kuraattoria ja kiusaamiseen puuttumisen erityisasiantuntijaa. Poliisi neuvoo rohkaisemaan lapsia ja nuoria avoimeen keskusteluun luotettavan aikuisen kanssa niin kouluissa, nuorisotiloilla, toisella asteella kuin kotona. Jos jokin lapsen tai nuoren kertomassa herättää aikuisen huolen, otathan yhteyttä viranomaiseen.
Seksuaalinen häirintä on yleisintä somessa
Seksuaalista häirintää voi kohdata julkisissa tiloissa, kotona tai verkon välityksellä. Sosiaalisen median kanavissa nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on tyypillisesti seksuaalissävytteisten viestien ja kuvien lähettämistä. Kasvokkaiseen kanssakäymiseen liittyy myös fyysistä seksuaalista toimintaa.
Viime vuosina etenkin seksuaalissävytteisten kuvien lähettäminen nuorten keskuudessa on yleistynyt, kun kuvien ja videoiden ottaminen ja jakaminen on muutenkin arkipäiväistynyt. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä on tullut niin yleinen ilmiö, että osa nuorista ajattelee sen kuuluvan sosiaaliseen mediaan.
“Mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sen hankalampaa voi olla tunnistaa joutuvansa seksuaaliväkivallan uhriksi. Groomaajat eli aikuiset, jotka houkuttelevat alaikäisiä seksuaaliseen toimintaan, voivat olla hyvin taitavia saamaan ensin lapsen tai nuoren luottamuksen kyselemällä kuulumisia ja kehumalla tämän ulkonäköä, ja hiljalleen lapselta tai nuorelta toivotaan seksuaalista toimintaa”, lapsiin kohdistuneisiin pahoinpitely- ja seksuaalirikoksiin erikoistunut Annina Lehtonen Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo.
Opettajat ja nuoriso-ohjaajat auttavat nuoria tunnistamaan häirintää ja reagoimaan siihen
Syksyllä pääkaupunkiseudun kunnat ovat tuottaneet materiaaleja opettajien ja nuoriso-ohjaajien tueksi seksuaalisen häirinnän käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Aikuisten käyttöön tarkoitettu tukimateriaali sisältää käsitteiden avaamista, keskustelukysymyksiä ja osallistavia tehtäviä, joiden avulla ilmiötä käsitellään. Tukimateriaalin rinnalla voi katsoa seksuaalisen häirinnän tunnistamista auttavia videoita, jotka on tuottanut Pelastakaa Lapset ry.
Seksuaalisen häirinnän ilmiötä käsitellään kouluissa ja nuorisotiloissa tämän vuoden aikana 5. luokkalaisista lukioikäisiin saakka ikätasoon sopivalla tavalla. Käsiteltäviä teemoja ovat seksuaalisen häirinnän käsitteet, seksuaalissävytteiset kuvat, grooming, tuen saaminen, nuoren lahjominen ja ilmoituksen tekeminen sekä groomaajan useat uhrit. Tavoitteena on, että nuoret oppisivat tunnistamaan seksuaalisen häirinnän ja toimimaan oikein, mikäli he joutuvat sen uhriksi tai etteivät he epähuomiossa itse syyllistyisi seksuaalisen häirinnän tunnusmerkit täyttäviin tekoihin.
Aikuinen on velvollinen tekemään viranomaisilmoituksen jo epäilystä
Aikuinen on velvollinen ilmoittamaan poliisille ja lastensuojeluviranomaiselle, mikäli epäilee lapsen tai nuoren joutuneen seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Pelkästään ilmoituksen tekeminen ei kuitenkaan riitä, vaan aikuisen on huolehdittava, että lapsi ja nuori saa myös riittävästi tukea tilanteeseensa.
“Poliisi toivoo, että meihin oltaisiin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos edes epäilee lapseen tai nuoreen kohdistuneen seksuaaliväkivaltaa. Vain tällä tavalla pystymme myös poliisissa puuttumaan tilanteeseen ja mahdollisesti saattamaan tekijät vastuuseen teoistaan”, Lehtonen toteaa.
Näin voi suojella lasta ja nuorta netissä:
1. Lapselta ja nuorelta on tärkeä kysyä nettiin ja someen liittyviä kuulumisia ja ajatuksia osana arkisia keskusteluja.
2. On hyvä kysyä myös, onko tapahtunut jotain, mikä tuntui lapsesta tai nuoresta ikävältä tai hämmentävältä.
3. Ole kiinnostunut lapsen ja nuoren asioista, niin huolenaiheiden esiin tuominenkin helpottuu.
4. Seksuaalikasvatus, jonka osana lapsi ja nuori saa tietoa netissä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, on tärkeä keino suojella lasta ja nuorta.
Poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihjeeseen voi ilmoittaa laittomaksi epäilemästään lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta seksuaalista häirintää todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta. Voit ottaa yhteyttä myös omaan kouluun tai oppilaitokseen. Yleinen hätänumero 112.