Takaisin ajankohtaisiin
6.9.2024 | Ympäristö

Kauniaisissa vietetään ensimmäistä lähiruokapäivää maanantaina 9. syyskuuta. Päivän tavoitteena on korostaa kestävää ja vastuullista ruoankäyttöä. 

Lähiruokapäivänä Kauniaisten kouluissa, päiväkodeissa ja kaupungintalolla on tarjolla luomu- ja lähituottajien tuotteita. 

– Luomu- ja lähiruoan valitseminen tukee paikallisia tuottajia ja edistää terveellistä ja puhdasta ruokakulttuuria, Kauniaisten kaupungin palveluesihenkilö Aprilia Ronko tähdentää. 

– Lähiruokapäivänä tarjotaan perinteistä jauhelihakastiketta ja kasvispataa perunoiden kera kouluilla, päiväkodeilla ja kaupungintalolla. Jauheliha tulee Kosken kartanosta, joka sijaitsee Koskissa, noin 1,5 tunnin matkan päässä Helsingistä, Ronko jatkaa. 

Lähiruokapäivä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa pilottina, ja mikäli kokeilu on onnistunut, se saa jatkoa. 

– ­Lähiruoan tarjoaminen on tärkeä osa kestävää kehitystä ja vastuullisuutta, mutta raaka-aineiden saatavuuden ja sesonkien mukaan se voi olla haasteellista, sillä kaikkia tuotteita ei aina ole runsaasti saatavilla. Pyrimme kuitenkin jatkuvasti lisäämään luomutuotteiden käyttöä, Ronko toteaa. 

Maa- ja metsätalousministeriö on määritellyt, että lähiruoka on paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, ja joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista. Ruoka myös markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Omalla alueella tarkoitetaan maakuntaa tai sitä vastaavaa tai pienempää aluetta. 

Syyskuun lopulla järjestetään myös hävikkiviikko, jolla tarkoituksena on ruokahävikin vähentäminen. Hävikkiviikolla 23.–27.9. kaikkia kehotetaan harkitsemaan tarkasti ostoksiaan, varastointiaan ja ruoanvalmistustaan niin koulujen keittiöissä kuin kotona.