Takaisin ajankohtaisiin
9.9.2024 | Ympäristö

Kauniaisten kaupunki pyrkii aktiivisesti esittelemään kaupunkilaisille erilaisia keinoja, joilla kasvihuonekaasupäästöjä voi vähentää kuntatasolla ja omassa arjessa.

Toimenpiteitä varten on laadittu resurssiviisauden tiekartta. Kaupungin ympäristöasiantuntija Helena Suomela ja ympäristöpäällikkö Anna-Lena Granlund-Blomfelt esittelivät tiekartan päivitykseen liittyviä asioita kaupunkilaisille valtuustosalissa syyskuun ensimmäisenä keskiviikkona.

Nykyiset tavoitteet on laadittu vuoteen 2035, mutta uusi tiekartta on tarkoitus laatia vuoteen 2050 asti.

-Tiekartan päivittämisen tarpeen käynnisti valtuuston päätös kiristää hiilineutraaliustavoitetta vuodesta 2035 vuoteen 2030, Suomela kertoi.

Kauniainen tavoittelee hiilineutraaliutta ja luontokadon pysäyttämistä vuoteen 2030 mennessä.

-Ainoastaan kaupunkiorganisaation toiminnalla ei tavoitteisiin voida päästä, hän totesi.

Tilaisuudessa kerättiin asukkaiden kommentteja tiekartan päivitykseen. Kaupunkilaiset saivat esittää myös omia ajatuksia siitä, miten ympäristötavoitteisiin voidaan päästä Kauniaisissa. Keskustelussa nousi esille esimerkiksi ympäristöaiheiset teehetket kirjastolla.

-Pienetkin teot luonnon hyväksi merkitsevät. Niitä ei kannata yhtään väheksyä, Suomela neuvoi paikalle saapuneita kaupunkilaisia. Hiilijalanjälkeä voi keventää esimerkiksi noin prosentin vuodessa saunomalla yhden kerran vähemmän viikossa.

-Yhdessä muiden pienten tekojen kanssa ollaan jo huomattavasti lähempänä yhteisiä tavoitteita. Kulutusperäisiä päästöjä tulisi vähentää 70 prosenttia per asukas vuoteen 2030 mennessä, hän kertoi.

Tilaisuudessa oli myös vapaamuotoista keskustelua. Ympäristöasiantuntija Helena Suomela (toinen vasemmalta) kuunteli, millaisia ajatuksia kaupunkilaisilla oli resurssiviisauden tiekartasta ja luontokadon pysäyttämisestä.