Takaisin ajankohtaisiin
17.5.2024 | Varhaiskasvatus ja koulutus

Kauniaisten ruokapalvelut on selvittänyt laajalla kyselyllä, mitä mieltä koulujen oppilaat ja henkilökunta ovat kouluaterioista.
– Olen onnellinen, että tosi moni kiittää ruuasta, Kauniaisten kaupungin ruoka- ja puhdistuspalvelupäällikkö Jaana Kokki kiteyttää saadut vastaukset. Tulokset olivat selvillä toukokuussa.
– Olin myös positiivisesti yllättynyt vastausten määrästä. Jos emme saa palautetta, emme voi kehittää kouluruokaa.

Jaana Kokki

Kyselyyn vastasi yhteensä 965 oppilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa. Heistä 72 prosenttia kertoi ruokailevansa koulussa päivittäin.
– Tämä on selkeästi yli valtakunnallisen keskiarvon, Kokki kertoo.
– Ei ole taloudellisesti eikä ekologisesti kestävää joukkoruokailua, jos valmistamamme ruoka päätyisi hävikiksi. Se olisi myös henkilöstöresurssien väärinkäyttöä. Siksi on tärkeää, että kehitymme saatujen palautteiden perusteella.

Noin joka viides syö kouluruuan kolme-neljä kertaa viikossa. Joka kymmenes vastaajista syö kouluruuan vain kerran tai kaksi kertaa viikossa. Syynä oli muun muassa ettei kouluruoka ole omien makutottumusten mukaista.

Uunimakkara ja pinaattiletut suosikkeja

Koululaiset ja henkilökunta saivat myös antaa arvosanan kouluruualle. Toukokuun 2024 todistukseen Kauniaisten kouluruoka sai arvosanan 7,6.
– Kouluruoka on useimmiten hyvää ja ravitsevaa. Salaattipöytä voisi olla monipuolisempi, kommentoi yksi vastaajista.

Suosikkeja Kauniaisissa ovat uunimakkara, pinaattiletut, makaronilaatikko, pyttipannu ja siskonmakkarakeitto.
– Kotiruoka näyttää olevan edelleen arvossaan, Kokki kommentoi.

Tänä keväänä tehdyllä kouluruokakyselyllä Kauniaisten ruokapalvelut halusi selvittää myös, millä tavoin oppilaat ja henkilökunta kehittäisivät päivittäisiä annoksiaan.

Kokki havaitsi, että vastaajat toivovat salaattipöytiin monipuolisuutta. Noin puolet on sitä mieltä, että koulujen salaattipöytien tarjonta on houkuttelevaa, mutta kolmannes toivoi muun muassa useammin hedelmiä ja mieluummin itseleikattuja vihanneksia kuin valmispusseista koottuja salaattipöytiä. Avoimissa kommenteissa toivottiin myös vesimeloneja.

Moni nuori huolissaan ilmastosta

Kauniaisten suomen- ja ruotsinkielisissä kouluissa on kasvisruokapäivä kerran viikossa. Vastausten perusteella kasvisruoka jakaa eniten mielipiteitä kouluissa. Kuitenkin valtaosa vastanneista suosii ilmastoystävällisempää kasvisruokaa, kunhan kasvisten käytön lisääminen painottuu esimerkiksi salaattipöydän tarjonnan monipuolistamiseen sekä hedelmien tarjoilun lisäämiseen, Kokki kertoo.
– Se voisi olla se suunta, jolla lähtisimme kehittämään kouluruokailua ilmastoystävällisemmäksi.

Nämä toiveet tukevat kaupungin tavoitetta pyrkiä hiilineutraalisuuteen. Kauniaisten tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.

Toiveissa näkyi myös, että nuoret ovat tottuneet maistamaan eri maiden ruokia. Ruokapalvelut tekee päivittäin 3000-3200 annosta. Sushin pyörittämiseen ei valitettavasti ole aikaa, vaikka lapset sitä vastauksissaan toivoivatkin, Kokki kertoo.

Ruokaraateja myös yläkouluille

Kouluruokailuun on varattu aikaa 30 minuuttia, mihin vastaajat olivat tyytyväisiä. 82 prosenttia vastaajista kertoi, että se on riittävä.

Kauniaisten kaupunki näkee tärkeänä lasten ja nuorten osallistamisen kouluruuan kehittämiseen. Alakouluilla toimivat ruokaraadit ja ruokaraateja on käynnistetty tänä keväänä myös yläkouluilla. Toukokuussa järjestetään uusien ruokien maistelutilaisuus yhteistyössä ruokaraatien ja keskuskeittiön henkilökunnan kanssa. Kouluilla kiertää myös kaksi hymynaamalaitetta, joiden avulla kaupunki saa suoraa palautetta siitä, mikä maistuu ja mikä ei.

Kouluruokakyselystä puuttuivat vain 1.-3.-luokkalaiset, sillä heillä ei ole vielä Wilma-tunnuksia, joilla kyselyyn saattoi osallistua.

Mäntymäen keittiön Antti on aina ystävällinen, hyvällä tuulella ja joustava, oli yksi kouluruokakyselyn kommenteista. Kuvassa keittiövastaava Antti Altonen valmistelee Mäntymäen koulun lounasta.