Takaisin ajankohtaisiin
20.9.2024 | Ympäristö

Hävikkiviikko on koko viikon 23.–27.9.2024 mittainen kampanja, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen. 

Hävikkiviikko näkyy Kauniaisissa erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa. Esimerkiksi Mäntymäen koululle ja Hagelstamska skolanille on sijoitettu biovaakoja, joilla mitataan oppilaiden biojätteen määrää.  

Biovaaka mittaa oppilaiden biojätteen määrää.

– Tämä antaa oppilaille konkreettisen käsityksen siitä, kuinka paljon ruokaa menee hukkaan heidän lautasiltaan. Tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoisuutta ruokahävikistä ja kannustaa heitä vähentämään jätettä. Päiväkodeissa hävikkiviikko toteutetaan hieman eri tavoin, mutta keskiössä ovat käytännön toimet hävikin vähentämiseksi, Kauniaisten kaupungin palveluesihenkilö Aprilia Ronko toteaa. 

Ruokahävikki on valtava ongelma maailmanlaajuisesti. Hävikkiviikolla kannustetaan kaikkia harkitsemaan tarkasti ostoksiaan, varastointiaan ja ruoanvalmistustaan niin koulun keittiössä kuin kotona. 

Luonnonvarakeskuksen vuoden 2021 tilastoinnin mukaan keskivertokuluttaja heittää Suomessa syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 28 kiloa vuosittain. Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi eniten hedelmistä sekä kolmanneksi eniten kahvista. 

Kaupungin palveluesihenkilö Aprilia Ronko.

Aprilia Ronkon vinkkejä hävikin vähentämiseen: 

  1. Suunnittele ostokset ja ruoanlaitto etukäteen, jotta ostat vain tarvittavat määrät. 
  2. Säilytä ruoka oikein ja hyödynnä pakastinta – näin voit pidentää monien ruokien säilyvyyttä. 
  3. Ole luova ylijäämäruoan käytössä – esimerkiksi vanhoista kasviksista ja tähteistä voi valmistaa keittoja, paistoksia tai smoothieita. 
  4. Tarkista jääkaapin sisältö säännöllisesti ja käytä ensin tuotteet, joiden päiväys lähenee. 
  5. Kokeile rohkeasti “parasta ennen” -päiväyksen ohittaneiden tuotteiden käyttöä – ne ovat usein täysin käyttökelpoisia.