Terveys, ikääntyminen ja vammaisuus
Tältä sivulta löydät lisää tietoa terveydenhoitoon, päihde- ja mielenterveyspalveluihin, vammaisuuteen sekä ikääntymiseen liittyvistä palveluista.
Suomessa terveyspalvelut jakautuvat perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon.
Kauniaisten asukkaiden terveydestä huolehtii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Pääkaupunkiseudulla toimii myös yksityisiä lääkäriasemia. Yksityiset terveyspalvelut maksavat enemmän, mutta usein saat sieltä ajan nopeammin kuin julkiselta terveysasemalta.
Jos olet töissä Suomessa, sinulla on oikeus työterveyshuoltoon. Se on sinulle maksutonta. Työterveyshuollon järjestämisestä vastaa työnantajasi.
Perustietoa terveyspalveluista
Miten varaan ajan terveyspalveluihin?
Jos sairastut, ota ensimmäiseksi yhteyttä omalle terveysasemallesi. Sieltä voit varata ajan sairaanhoitajalle tai lääkärille. Saat ajan nopeammin, jos sinulla on kiireellinen vaiva. Jos et tarvitse kiireellistä hoitoa, joudut odottamaan aikaa kauemmin.
Jos tarvitset erikoissairaanhoitoa, terveysaseman tai yksityisen terveysyrityksen lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen. Jos sinulla on Kela-kortti, ota se aina mukaan, kun käyt terveydenhuollon vastaanotolla.
Kauniaisissa on yksi terveysasema. Oma terveysasemasi on kotiasi lähinnä oleva terveysasema. Terveysasemat tarjoavat hoitoa sekä aikuisille että lapsille.
Voit varata ajan terveysasemalle puhelimitse numerosta +358 9 47636400. Puhelinpalvelu on auki maanantaista perjantaihin klo 8.00-15.30.
Kun soitat numeroon, puhelu yhdistyy takaisinsoittopalveluun. Sairaanhoitaja soittaa sinulle takaisin samaan numeroon, josta olet soittanut. Muista vastata tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun.
Tulkkipalvelu
Kun saat puhelun, voit pyytää tarvittaessa tulkin puhelimeen. Kerro millä kielellä tulkkia tarvitset. Sano esimerkiksi ”tulkki albania”.
Tarvitsen apua nopeasti
Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita aina hätänumeroon 112. Soita numeroon, jos näet vaarallisen tilanteen ja paikalle tarvitaan esimerkiksi ambulanssi, palokunta tai poliisi. Kuuntele hätäkeskuksen ohjeita ja vastaa kysymyksiin rauhallisesti. Hätäkeskuksen työntekijät puhuvat suomea, ruotsia ja englantia. Voit myös pyytää tulkin puhelimeen.
Jos olet epävarma, onko terveysasiallasi kiire, voit aina soittaa päivystysnumeroon 116 117. Puhelimeen vastaa automaatti, joka antaa ohjeita. Jos et ymmärrä ohjeita suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, odota niin kauan, että puhe loppuu ja puhelu katkeaa. Numerosi tallentuu järjestelmään ja hoitaja soittaa sinulle takaisin. Kun saat puhelun, voit pyytää tulkin puhelimeen. Kerro millä kielellä tulkkia tarvitset. Sano esimerkiksi ”tulkki albania”.
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa ilta-aikaan tai viikonloppuna, kun terveysasemat ovat kiinni, Espoon Jorvissa on lähin sairaalan päivystys. Soita kuitenkin päivystysnumeroon ennen päivystykseen lähtöä.
Hammaslääkäri (suun terveydenhuolto)
Suun terveydenhuollossa hoidetaan hampaiden ja suun terveyttä.
Jos suun ja hampaiden vaivat eivät vaadi kiireellistä hoitoa, soita ajanvarausnumeroon +358 29 1512770. Puhelinpalvelu on auki arkisin klo klo 8–16.
Puhelu yhdistyy takaisinsoittopalveluun. Ammattilainen soittaa sinulle takaisin samaan numeroon, josta olet soittanut. Muista vastata tuntemattomasti numerosta tulevaan puheluun. Kun saat puhelun, voit pyytää tarvittaessa tulkin puhelimeen. Kerro millä kielellä tulkkia tarvitset. Sano esimerkiksi ”tulkki albania”.
Hammashoidon päivystys tarjoaa apua kiireellisessä tilanteessa. Ota yhteyttä päivystykseen puhelinnumeroon esimerkiksi, jos sinulla on kova hammassärky tai jos hammas on murtunut.
Päivystysnumero +358 29 1512860 palvelee arkisin klo 7–16.
Kouluikäiset lapset pääsevät säännöllisiin hammastarkastuksiin kouluterveydenhuollon kautta.
Mitä terveyspalvelut maksavat?
Terveyspalveluiden käyttö on yleensä maksullista. Hinta vaihtelee palvelun mukaan. Julkiset terveyspalvelut ovat edullisempia kuin yksityiset, koska ne rahoitetaan yhteisillä verorahoilla.
Muista peruuttaa ajanvarauksesi, jos et tarvitse sitä tai et pääse paikalle. Muuten joudut maksamaan käyntimaksun.
Yksityisten terveyspalveluiden hinnat löydät yritysten nettisivuilta.
Lääkkeiden hankkiminen
Apteekit myyvät lääkkeitä sekä reseptillä että ilman reseptiä. Suureen osaan lääkkeistä tarvitset lääkärin kirjoittaman reseptin. Ilman reseptiä voit ostaa niin kutsuttuja vapaakauppalääkkeitä. Esimerkiksi joitakin mietoja kipulääkkeitä, flunssalääkkeitä ja allergialääkkeitä.
Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, voit käyttää sähköistä e-reseptiä. Kun näytät apteekissa henkilötodistustasi tai KELA-korttiasi, apteekin henkilökunta näkee sinulle kirjoitetut reseptit.
Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, lääkäri kirjoittaa sinulle reseptin nimen ja syntymäajan perusteella. Silloin tarvitset apteekissa lääkärin antaman potilasohjeen, jossa on viivakoodi.
Reseptien uusiminen
Jos reseptisi vanhenee tai olet käyttänyt sen loppuun, mutta tarvitset lääkkeitä edelleen, pyydä lääkäriä uusimaan resepti.
Voit uusia reseptin:
- sähköisesti Omakanta.fi-palvelussa. Palveluun tarvitaan vahva tunnistautuminen (esimerkiksi verkkopankkitunnukset).
- soittamalla omalle terveysasemalle.
- pyytämällä apua apteekista. Tämä on usein maksullista.
Varaa reseptin uusimiseen vähintään kahdeksan arkipäivää.
Koululaisten ja opiskelijoiden terveydenhoito
Kouluterveydenhuolto ja opiskeluterveydenhuolto tukevat oppilaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä auttavat oppimisen polulla. Palvelut ovat ilmaisia. Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu oppilaille, jotka opiskelevat 1.-9. luokalla. Opiskeluterveydenhuolto huolehtii toisen asteen opiskelijoiden terveydestä. Toisen asteen opiskelijat käyvät esimerkiksi lukiota tai ammattikoulua.
Kouluissa työskentelee terveydenhoitajia, kuraattoreita ja psykologeja. Koulukuraattorit ja psykologit tukevat oppilaita mielen hyvinvoinnissa, elämän eri tilanteissa ja koulunkäynnin kysymyksissä. Koulussa lapset saavat myös esimerkiksi säännölliset terveystarkastukset sekä suomalaisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.
- Lue lisää koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta.
- Lue lisää oppilashuollosta Kauniaisissa lukiolaisille.
- Lue lisää oppilashuollosta Kauniaisissa koululaisille.
Jos suoritat perustutkintoa korkeakoulussa, voit käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) terveyspalveluita. Korkeakouluja ovat yliopistot ja ammattikorkeakoulut.
YTHS tarjoaa muun muassa lääkärien, hammaslääkärien ja mielenterveyden ammattilaisten palveluita.
Jotta voit saada YTHS:n palveluita, sinun täytyy olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi nykyiselle lukukaudelle omassa korkeakoulussasi. Korkeakouluopiskelijan täytyy myös maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Maksu täytyy maksaa jokaiselta lukukaudelta. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan se täytyy muistaa maksaa itse.
Erityistarpeet
Suomessa on normaalia ja turvallista puhua kaikista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Kysy rohkeasti apua ammattilaisilta. He eivät tuomitse sinua.
Tukea mielenterveyteen
Kaikki tarvitsevat joskus tukea vaikeassa elämäntilanteessa. Älä jää yksin huoliesi kanssa. Kysy rohkeasti apua! Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tavoitteena on lisätä mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja.
- Lue lisää mielenterveydestä huolehtimisesta InfoFinland-sivustolta.
- Lue lisää avun saamisesta päihderiippuvuuteen InfoFinland-sivustolta.
Ota yhteyttä mielenterveyspalveluihin, jos
- sinulla on elämää rajoittavia pelkoja.
- olet ahdistunut tai masentunut tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia.
- kärsit jostain muusta mielenterveyden ongelmasta.
Voit ottaa yhteyttä soittamalla ajanvarausnumeroon +358 29 1512295. Puhelinpalvelu on auki arkisin klo 8–16. Käytössä on takaisinsoitto.
Voit tulla alkukeskusteluun vastaanotolle Ison Omenan palvelutorille. Sinun ei tarvitse varata aikaa etukäteen. Saat keskusteluun tarvittaessa tulkin.
- Katso tarkemmat tiedot mielenterveyspalveluiden ajanvarauksesta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta.
- Lue lisää Ison Omenan palvelutorin Mielenterveys- ja päihdepalveluista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilla
Voit myös tehdä alkukartoituksen itse Terapianavigaattori-sivustolla suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Muuta tukea mielenterveyteen
Mielenterveystalo.fi on verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa. Löydät palvelusta esimerkiksi oirekyselyitä, omahoito-ohjelmia ja nettiterapiaa. Osa sisällöstä on käännetty suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi.
MIELI ry:n Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville henkilöille luottamuksellisesti ja nimettömänä. Keskustelu kriisipuhelimessa auttaa vaikeassa tilanteessa ja helpottaa pahaa oloa. Kriisipuhelimen tavoite on ehkäistä itsemurhia. Kriisipuhelin palvelee suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi.
Ehkäisy, abortti ja seksuaaliterveys
Sekä julkinen että yksityinen terveydenhuolto tarjoavat neuvoja ehkäisyyn, sukupuolitauteihin ja muihin seksuaaliterveyteen liittyviin kysymyksiin.
Kondomeja voit ostaa esimerkiksi kaupoista, kioskeista tai apteekeista. E-pillereihin tarvitset reseptin lääkäriltä. Ehkäisyneuvonnasta alle 20-vuotiaat saavat ehkäisyvälineet ilmaiseksi.
Naisella on Suomessa oikeus päättää itse, haluaako hän keskeyttää raskauden. Jos haluat abortin, ota yhteyttä terveydenhuoltoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
- Lue lisää ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä InfoFinland-sivustolta.
- Lue lisää abortista (raskauden keskeytys) InfoFinland-sivustolta.
Ota yhteyttä ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvontaan seuraavissa asioissa:
- ehkäisyyn liittyvät kysymykset.
- seksitauteihin liittyvät kysymykset.
- raskaudenkeskeytys eli abortti.
- keskustelutuki seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.
- kivuliaat, puuttuvat tai runsaat kuukautiset.
- seksuaalinen hyväksikäyttö tai häirintä.
Varaa aika neuvontaan sähköisesti tai soittamalla terveysasemalle.
- Varaa aika sähköisesti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen asiakasportaalissa. Sinun täytyy tehdä vahva tunnistautuminen esimerkiksi pankkitunnuksilla.
- Katso terveysaseman yhteystiedot Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta
Naisten sukuelinten silpominen ja poikien ympärileikkaus
Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa rikos. Siitä voi saada monen vuoden vankeusrangaistuksen. On myös rikos tehdä tytölle sukuelinten silpominen ulkomailla.
Jos sinulle on tehty tällainen leikkaus, voit saada avausleikkauksen tai korjausleikkauksen. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi.
Mieti tarkkaan, onko pojan ympärileikkaus tarpeen. Jos poika on tarpeeksi vanha kertomaan mielipiteensä, häneltä täytyy kysyä lupa. Leikkausta ei saa tehdä, jos henkilö vastustaa sitä. Jos pojalla on kaksi huoltajaa, molempien huoltajien täytyy antaa kirjallinen suostumus leikkaukseen.
Jos pojan ympärileikkaukselle ei ole lääketieteellistä syytä, sitä ei voi tehdä julkisissa terveyspalveluissa. Silloin sinun täytyy maksaa leikkaus itse. Vain lääkäri saa tehdä leikkauksen. Se täytyy tehdä steriileissä olosuhteissa. Lääkärin täytyy huolehtia kivunlievityksestä.
Kysy lisäohjeita poikien ympärileikkauksesta neuvolasta, terveysasemalta tai koulun terveydenhoitajalta.
Lapsen tai nuoren kehitykseen ja kasvuun liittyvät haasteet
Lapsella on haasteita puheen kehityksessä (puheterapia)
Puheterapia auttaa lapsia ja nuoria, joilla on esimerkiksi puheen, puheen ymmärtämisen tai vuorovaikutuksen haasteita.
Ota yhteyttä puheterapiaan, jos sinua huolestuttaa lapsesi tai alaikäisen nuoresi
- puheen kehitys tai epäselvyys
- kielellinen kehitys tai puheen ymmärtäminen
- vuorovaikutustaidot
- änkytys, äännevirheet tai syömishäiriöt.
Ota asia puheeksi neuvolassa, päiväkodissa tai koulun terveydenhoitajalla. Puheterapia on maksutonta.
Kauniaisissa puheterapiaa järjestää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.
Lapsella on haasteita arkipäivän toiminnoissa tai keskittymisessä (toimintaterapia)
Toimintaterapiasta saat neuvoja, jos lapsesi kehitys on viivästynyt normaalista ikätasosta. Perheesi saa keinoja vahvistaa lapsen taitoja.
Ota yhteyttä toimintaterapiaan, jos lapsellasi on vaikeuksia esimerkiksi
- ruokailemissa
- pukeutumisessa
- liikkumisessa paikasta toiseen
- kavereiden kanssa olemisessa tai leikkimisessä
- keskittymisessä.
Toimintaterapeutti tekee yhteistyötä perheen kanssa. Toimintaterapeutti on tarvittaessa yhteydessä myös muihin ammattilaisiin, jotta lapsen kuntoutumista voidaan tukea.
Jos sinulla on huolta lapsesi kehityksestä, ota asia puheeksi neuvolassa, päiväkodissa tai kouluterveydenhuollossa. Toimintaterapia on maksutonta.
Kauniaisissa toimintaterapiaa järjestää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.
Lapsella on haasteita sosiaalisissa suhteissa (kasvatus- ja perheneuvonta)
Kasvatus- ja perheneuvonta tukee sinua lasten kasvatuksessa, ongelmallisissa perhetilanteissa ja kriiseissä.
Kysy neuvoa esimerkiksi jos
- sinulla on huolia lapsesi käyttäytymiseen liittyen.
- lapsella on vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa.
- perheessänne on ollut isoja muutoksia tai menetyksiä.
- perheessä on toistuvia ristiriitoja tai konflikteja.
Palvelu on tarkoitettu perheille, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia tai nuoria. Voit saada neuvontaa myös raskausaikana. Palvelu on maksutonta.
Kauniaisissa kasvatus- ja perheneuvontaa järjestää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.
Voit ottaa yhteyttä perhepalveluihin soittamalla numeroon puh. +358 29 1512360. Puhelinaika on maanantaista perjantaihin klo 9–14. Voit pyytää tulkin puhelimeen.
Vammaisuuteen liittyvät kysymykset
Suomessa vammaisella ihmisellä on oikeus elää normaalia elämää; opiskella, tehdä työtä ja perustaa perhe. Monet palvelut auttavat pärjäämään vamman tai sairauden kanssa. Voit saada apua esimerkiksi asumiseen tai liikkumiseen liittyvissä asioissa.
Vammaispalvelut on tarkoitettu henkilöille, joilla on pitkäaikainen vamma tai sairaus. Ammattilainen arvioi tarpeen yksilöllisesti, tarvittaessa läheisiäsi kuunnellen.
Vammaisuuden tai pitkäaikaisen sairauden vuoksi voi olla mahdollista saada taloudellista tukea Kelasta. Vammaistukea voivat saada sekä lapset että aikuiset.
- Lue lisää vammaisten ihmisten palveluista InfoFinland-sivustolta.
- Lue lisää Kelan vammaisetuuksista Kelan sivuilla.
Kauniaisten vammaisten henkilöiden palveluista vastaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.
Ota ensimmäiseksi yhteyttä vammaispalveluiden neuvontaan. Voit saada neuvoja esimerkiksi puhelimitse tai sopimalla tapaamisen vammaispalveluiden asiantuntijan kanssa.
Vammaispalveluiden puhelinnumero on +358 29 1512425. Soittoaika on maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9–11 ja 12–14. Voit pyytää tulkin puhelimeen.
Vammaispalveluiden sähköpostiosoite on vammaispalvelut@luvn.fi
Voit ottaa yhteyttä myös Tukikeskus Hilmaan. Hilma auttaa vammaisia maahanmuuttajia ja heidän läheisiään. Saat tietoa vammaisten henkilöiden palveluista ja oikeuksista. Hilma tarjoaa myös neuvontaa palveluista ja vammaisuuden tuista.
Ikääntyminen
Ikääntyvä ihminen voi tarvita apua arjen sujumisessa ja kotona pärjäämisessä.
Länsi-Uudenmaan Seniori-Info auttaa ja neuvoo yli 65-vuotiaita ja heidän läheisiään. Ota yhteyttä esimerkiksi jos
- tarvitset apua kotona asumiseen tai et pysty enää asumaan kotona.
- tarvitset apua liikkumiseen.
- tarvitset tietoa muistisairaiden palveluista.
- haluat toimia puolisosi tai vanhempasi omaishoitajana.
Seniori-infon työntekijät etsivät kanssasi erilaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja. Saat tietoa palveluista. Terveysasioissa ota aina yhteyttä terveysasemalle.
Saat yhteyden Seniori-infoon puhelimitse, sähköisellä lomakkeella tai sähköpostilla. Voit pyytää tarvittaessa tulkin puhelimeen.
Puhelinnumero on +358 29 1512270. Puhelinpalvelu on auki arkisin klo 9–15.
Sähköpostiosoite on seniori-info@luvn.fi. Kirjoita otsikkoon kunta, jossa asut (Kauniainen).
- Lue lisää ikääntymisestä Suomessa InfoFinland-verkkosivustolta.
- Lue lisää erilaisista ikääntyneiden palveluista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nettisivuilta.
- Lue lisää omaishoitajuudesta useilla eri kielillä Omaisneuvo-verkkosivustolta.
Jade yhteisö ry tarjoaa Espoossa erilaista vertaistoimintaa ja hyvinvointia tukevaa toimintaa yli 50-vuotiaille maahanmuuttajille.