Lakisääteiset kotoutumispalvelut Suomessa ja Kauniaisissa
Kauniainen tarjoaa kotoutumispalveluita laajemmin kuin laki vaatii. Tämä osio keskittyy kuvaamaan vain lakisääteisiä kotoutumispalveluita.
Kotoutuminen sanana viittaa arkipuheessa oman paikan löytämiseen uudessa kotimaassa. Suomen kotoutumislaki määrittelee kotoutumisen kuitenkin kapeammin. Kotoutumislaki määrittää sen, mitä palveluita yhteiskunnan on tarjottava maahan muuttaneille. Laki myös määrittää, mitkä ryhmät ovat oikeutettuja kotoutumispalveluihin.
Kotoutumispalveluita tarjotaan pääasiassa vain maahantulon alkuvaiheessa, joten niihin kannattaa hakeutua heti.
Kenellä on oikeus lakisääteisiin kotoutumispalveluihin?
Lakisääteisiä kotoutumispalveluita saavat työnhakijat ja osa henkilöistä, jotka ovat työvoiman ulkopuolella. Lakisääteisiä kotoutumispalveluita voivat saada vain henkilöt, joilla on käynnissä kotoutumisaika.
Työnhakija on henkilö, joka on virallisesti rekisteröitynyt työnhakijaksi työllisyyspalveluissa. Espoon työllisyyspalvelut järjestää kotoutumispalvelut espoolaisille ja kauniaislaisille työnhakijoille.
Kotoutumislain mukaan lakisääteisiä kotoutumispalveluita voivat saada myös jotkin ryhmät, jotka ovat työvoiman ulkopuolella. Tällaisia ryhmiä ovat:
- Vanhemmat, jotka hoitavat lasta kotona ja saavat Kelasta kotihoidontukea.
- Henkilöt, jotka ovat saaneet oleskeluluvan
- kiintiöpakolaisena TAI
- kansainvälisen suojelun perusteella TAI
- tilapäisen suojelun perusteella.
- Henkilöt, jotka ovat saaneet toimeentulotukea yli kaksi kuukautta peräkkäin.
- Henkilöt, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhriksi.
Lakisääteiset kotoutumispalvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.
On hyvä huomioida, että kaikki maahan muuttaneet henkilöt eivät ole oikeutettuja lakisääteisiin kotoutumispalveluihin. Lakisääteisten ryhmien lisäksi kotoutumispalveluita voi saada henkilö, jonka kotoutumispalveluiden viranomainen arvioi palveluita tarvitsevan.
Mitä lakisääteiset kotoutumispalvelut tarjoavat?
Kotoutumispalveluissa saat tärkeää tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja omista oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi. Opit suomen tai ruotsin kieltä ja tarvittaessa lukemaan ja kirjoittamaan. Suomen tai ruotsin kielen taito vaikuttaa esimerkiksi työllistymiseen ja Suomen kansalaisuuden saamiseen. Yhdessä kotoutumispalveluiden työntekijän kanssa käyt läpi elämäntilannettasi ja etsitte sinulle parhaiten sopivat palvelut.
Voit saada kotoutumispalveluita vain kotoutumisajalla. Tämän vuoksi on tärkeää, että hakeudut palveluihin mahdollisimman pian. Voit valita haluatko kotoutua suomeksi vai ruotsiksi.
Kotoutumispalveluita järjestävät Kauniaisissa Espoo-Kauniainen työllisyysalue ja Kauniaisten kotoutumispalvelut.
Lakisääteiset kotoutumispalvelut työnhakijoille
Espoo-Kauniainen työllisyysalue tarjoaa palveluita Espoossa ja Kauniaisissa asuville työnhakijoille.
Lakisääteisiä kotoutumispalveluita ovat:
- osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi
- kotoutumissuunnitelma
- kotoutumiskoulutus
- monikielinen yhteiskuntaorientaatio.
Voit saada kotoutumispalveluita vain kotoutumisajalla. Tämän vuoksi on tärkeää, että hakeudut palveluihin mahdollisimman pian. Voit valita haluatko kotoutua suomeksi vai ruotsiksi.
Työnhaku alkaa siitä, kun ilmoittaudut työnhakijaksi ja sinusta tulee Espoo-Kauniainen työllisyysalueen asiakas. Voit ilmoittautua työnhakijaksi joko Oma Asiointi -verkkopalvelussa tai käymällä työllisyyspalveluiden toimipisteessä Matinkylässä tai Leppävaarassa.
Työllisyyspalvelut neuvoo ja ohjaa sinua työn hakemisessa ja tarjoaa erilaisia palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan ja saamaan töitä.
Palvelut ovat ilmaisia.
Lakisääteiset kotoutumispalvelut työvoiman ulkopuolella oleville henkilöille
Kauniaisten kotoutumispalvelut tarjoaa palveluita Kauniaisissa asuville, työvoiman ulkopuolella oleville henkilöille, joilla on oikeus lakisääteisiin kotoutumispalveluihin.
Kotoutumislain mukaan lakisääteisiä kotoutumispalveluita voivat saada seuraavat työvoiman ulkopuolella olevat ryhmät:
- Vanhemmat, jotka hoitavat lasta kotona ja saavat kotihoidontukea Kelasta
- Henkilöt, jotka ovat saaneet oleskeluluvan
- kiintiöpakolaisena TAI
- kansainvälisen suojelun perusteella TAI
- tilapäisen suojelun perusteella.
- Henkilöt, jotka ovat saaneet toimeentulotukea yli kaksi kuukautta peräkkäin.
- Henkilöt, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhriksi.
- Muut henkilöt, jotka viranomaisen arvion mukaan tarvitsevat kotoutumispalveluita.
Voit saada kotoutumispalveluita vain kotoutumisajalla. Tämän vuoksi on tärkeää, että hakeudut palveluihin mahdollisimman pian. Voit valita haluatko kotoutua suomeksi vai ruotsiksi.
Jos kuulut johonkin yllä olevaan ryhmään, voit ottaa itse yhteyttä Kauniaisten kotoutumispalveluun puhelimitse tai sähköpostilla. Kauniaisten kotoutumispalvelut palvelee sinua tarvittaessa tulkin kanssa. Sano puhelun alussa tulkki ja kerro kieli, jolla tarvitset tulkkausta. Esimerkiksi ”tulkki albania”.
Jos saat kotihoidontukea tai toimeentulotukea, Kauniaisten kotoutumispalveluiden työntekijä voi myös ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai lähettämällä kirjeen.
Kauniaisten kotoutumispalveluiden työntekijä auttavat asiakasta löytämään sopivat palvelut. Palvelut ovat maksuttomia.
Kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut kansainvälistä suojelua saaville tai ihmiskaupan uhreille
Kotoutumista tukevat sosiaalipalvelut on tarkoitettu kansainvälistä suojelua saaville henkilöille ja ihmiskaupan uhreille kotoutumisajalla.
Sosiaalialan ammattilainen tekee asiakkaalle palvelutarpeen arvioinnin, jossa asiakkaan tarpeet kartoitetaan laajasti. Sen jälkeen asiakas ja työntekijä tekevät yhdessä suunnitelman, joka perustuu asiakkaan tarpeisiin.
Sosiaalipalvelut auttavat esimerkiksi asumiseen, raha-asioihin, perhetilanteeseen ja arjen sujumiseen liittyvissä asioissa.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tarjoaa sosiaalipalvelut kauniaislaisille.
Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi ja kotoutumissuunnitelma
Asiakas ja Kauniaisten kotoutumispalveluiden asiantuntija tekevät yhdessä osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin. Sen tarkoitus on selvittää asiakkaan opiskelu- ja työhistoria, kielitaito sekä muut kotoutumiseen ja työllistymiseen vaikuttavat asiat. Arviointiin saattaa kuulua kielitaidon sekä luku- ja kirjoitustaidon testausta.
Jos asiakas tarvitsee sosiaali- ja terveyspalveluita, palvelutarpeen arviointiin otetaan mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen työntekijä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tarjoaa sosiaali- ja terveyspalvelut kauniaislaisille.
Palvelutarpeen arvioinnin perusteella asiakas ja asiantuntija tekevät yhdessä kotoutumissuunnitelman. Suunnitelma tukee asiakkaan kotoutumista Suomeen. Suunnitelmassa voidaan sopia esimerkiksi:
- asiakkaan suomen tai ruotsin kielen opiskelusta
- asiakkaan osallistumisesta yhteiskuntaorientaation kurssille
- asiakkaan osallistumisesta sopivaan järjestötoimintaan.
Usein kotoutumissuunnitelmassa sovitaan, että asiakas aloittaa suomen tai ruotsin kielen opiskelun.
Työikäisillä asiakkailla kotoutumisen tärkeimmät tavoitteet ovat yleensä kielen oppiminen ja uusien taitojen oppiminen työelämää varten.
Suomen kielen kurssit
Kauniaisten kotoutumispalveluiden kautta asiakas voi päästä suomen tai ruotsin kielen kurssille. Kursseja on paljon erilaisia ja asiakkaalle valitaan yhdessä elämäntilanteeseen sopivin. Espoon kaupunki järjestää näitä kursseja, ja niihin ohjaudutaan Kauniaisten kotoutumispalveluiden kautta.
Kotivanhemmille suunnattuja suomen kielen kursseja tarjotaan Espoon keskuksessa ja Matinkylässä. Tarjolla on alkeiskursseja ja jatkokursseja. Yksi kurssi kestää yleensä noin puoli vuotta ja opetusta on 2-3 päivänä viikossa. Kursseilla tehdään vierailuja erilaisiin paikkoihin. Monet kurssit pitävät sisällään työelämätaitojen vahvistamista.
Kursseilla järjestetään lastenhoitoa yli 1-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole päiväkodissa. Alle 1-vuotiaiden vanhemmille on tarjolla kursseja, joihin voi osallistua yhdessä vauvan kanssa.
Kotoutumisajan ajan suomen tai ruotsin kurssit ovat ilmaisia.
Monikielinen yhteiskuntaorientaatio eli Tervetuloa Suomeen -kurssi
Yhteiskuntaorientaation eli Tervetuloa Suomeen -kurssin tarkoitus on tarjota perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta kielellä, jota asiakas osaa hyvin. Kurssi käsittelee esimerkiksi seuraavia teemoja:
- suomalainen yhteiskunta ja sen arvot
- asuminen, arki ja palvelut Suomessa
- perhe-elämä ja lapset
- työelämä ja opiskelu
- terveys ja ikääntyminen
- Suomen lait, sinun oikeutesi ja velvollisuutesi
Yhteiskuntaorientaatiot sisältävät keskusteluja ja kokemusten jakamista muiden osallistujien kanssa. Kurssin kesto on 70 tuntia, ja se sopii myös luku- ja kirjoitustaidottomille. Kurssilla voi olla sekä läsnäopetusta että etäopetusta.
Paras ajankohta osallistua yhteiskuntaorientaatioon on mahdollisimman pian kotoutumissuunnitelman tekemisen jälkeen.
Yhteiskuntaorientaation kursseja järjestetään sen mukaan, mille kielille on kysyntää. Kysy Kauniaisten kotoutumispalveluista tarkempia tietoja tulevista Tervetuloa Suomeen -kursseista. Tämä kurssi järjestetään yhteystyössä Espoon kaupungin kanssa.
Tervetuloa Suomeen -kursseilla on lastenhoito yli 1-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole päiväkodissa.
Tärkeitä termejä
Tutustu myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkaisemaan kotoutumisen sanastoon.
Kotoutumisaika
Kotoutumisaika tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin henkilö on oikeutettu lakisääteisiin kotoutumispalveluihin.
Kotoutumisaika alkaa, kun henkilölle tehdään ensimmäinen kotoutumissuunnitelma. Ensimmäinen kotoutumissuunnitelma voidaan tehdä, jos ensimmäisen oleskeluluvan myöntämisestä on alle kolme vuotta. Hakeudu siis palveluihin maahantulon alkuvaiheessa, kun sinulla on oikeus laajoihin kotoutumispalveluihin!
Kotoutumisaika kestää yleensä kaksi vuotta. Joskus kotoutumisaikaa joudutaan pidentämään. Pidentämisen perusteena voi olla esimerkiksi
- vähäinen koulutus tai luku- ja kirjoitustaidottomuus.
- vakava sairaus tai vamma.
- raskaus ja vanhempainvapaa.
Jos hoidat lapsia kotona kotihoidontuella ja osallistut osa-aikaisesti Koto-Espoon kotoutumispalveluihin, voit saada pidennystä kotoutumisaikaan.
Jos olet ihmiskaupan uhri, kotoutumisaikaa voidaan pidentää. Maksimipidennys on kaksi vuotta.
Osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi
Kun asiakas aloittaa Espoo-Kauniaisten työllisyysalueen tai Kauniaisten kotoutumispalveluiden asiakkaana, hän tekee asiantuntijan kanssa yhdessä osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin. Sen tarkoitus on selvittää asiakkaan opiskelu- ja työhistoria, kielitaito sekä muut kotoutumiseen ja työllistymiseen vaikuttavat asiat.
Asiantuntija auttaa asiakasta tunnistamaan omat työelämään ja opiskeluun liittyvät vahvuudet ja edellytykset. Arviointiin saattaa kuulua kielitaidon sekä luku- ja kirjoitustaidon testausta.
Jos asiakas tarvitsee sosiaali- ja terveyspalveluita, palvelutarpeen arviointiin otetaan mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen työntekijä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tarjoaa sosiaali- ja terveyspalvelut kauniaislaisille.
Arvioinnin perusteella asiakas ja asiantuntija tekevät yhdessä myös kotoutumissuunnitelman.
Kotoutumissuunnitelma
Kotoutumissuunnitelma on yksilöllinen suunnitelma, jonka tarkoitus on edistää henkilön kotoutumista Suomeen. Viranomainen ja maahan muuttanut henkilö tekevät suunnitelman yhdessä. Suunnitelmassa sovitaan tavoitteista ja asiakkaan palveluihin osallistumisesta.
Kotoutumissuunnitelman tarkoitus on edistää henkilön
- suomen tai ruotsin kielen taitoa.
- työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
- mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan yhdenvertaisena jäsenenä.
Asiakkaan pitää noudattaa kotoutumissuunnitelmaa, jotta hänellä on oikeus työttömyysetuuteen tai toimeentulokeen. Kotoutumissuunnitelmaa voidaan päivittää tarpeen mukaan.
Jotta kotoutumissuunnitelma voidaan tehdä, maahan muuttaneella henkilöllä tulee olla jokin seuraavista:
- oleskelulupa,
- oleskeluoikeuden rekisteröinti
- oleskelukortti
- kotikunta ja väestötietojen rekisteröinti.
Kotoutumissuunnitelman laatiminen edellyttää oleskelulupaa, oleskeluoikeuden rekisteröintiä, oleskelukorttia tai kotikunta- ja väestötietojen rekisteröintiä.
Kotoutumiskoulutus
Kotoutumiskoulutus on palvelu, jonka tavoitteena on kehittää aikuisen maahanmuuttajan suomen tai ruotsin kielen taitoa. Kotoutumiskoulutus myös edistää muita taitoja, joita tarvitaan suomalaisessa työelämässä ja opinnoissa. Lisäksi koulutus tukee maahan muuttaneiden henkilöiden osallistumista yhteiskunnan toimintaan.
Yhteiskuntaorientaatio
Monikielinen yhteiskuntaorientaatio on kurssi, jota tarjotaan vähän aikaa sitten Suomeen muuttaneille henkilöille. Yhteiskuntaorientaation kurssilla osallistujat saavat tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta omalla äidinkielellään tai kielellä, jota he osaavat hyvin. Osallistujat saavat tietoa omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan Suomessa. Kurssilla keskustellaan ja jaetaan kokemuksia.
Ihmiskaupan uhri
Jos joudut tekemään töitä olosuhteissa, jotka eivät ole Suomen lainmukaiset, voi olla kyse ihmiskaupasta. Ihmiskauppa on vakava rikos. Sen muotoja ovat esimerkiksi pakkotyö, seksuaalinen hyväksikäyttö ja pakottaminen rikolliseen toimintaan. Ihmiskaupassa rikoksentekijä haluaa saada taloudellista hyötyä uhrin kustannuksella ja kontrolloi tämän toimintaa.