Tukea erilaisiin elämäntilanteisiin
Minulla on elämääni tai perheeseen liittyviä huolia
Elämään voi kuulua monenlaisia huolia ja kysymyksiä. Tällä sivulla saat tietää, miten saat apua elämään ja perheeseen liittyviin haasteisiin.
Haasteita parisuhteessa
Yleensä kaikissa parisuhteissa on joskus riitoja. Toistuvien riitojen tavallisimpia syitä ovat arkiset asiat, kuten kotityöt, siivoaminen ja rahankäyttö.
Riitojen aiheena voivat olla erilaiset käsitykset, odotukset ja tavat hoitaa asioita. Ongelmana voi olla myös se, ettei odotuksista ja toiveista ole puhuttu riittävästi.
Väkivalta parisuhteessa
Väkivalta on aina väärin. Väkivalta voi olla
- fyysistä, kuten lyömistä
- henkistä, kuten vähättelyä tai toisen haukkumista
- seksuaalista, kuten seksuaalisiin tekoihin pakottamista
- taloudellista, kuten rahan käytön rajoittamista
- kunniaan liittyvää, kuten väkivallan oikeuttamista suvun kunnian säilyttämisellä.
Väkivalta on Suomessa rikos, myös silloin kun se kohdistuu perheenjäseneen. Jos koet väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, voit hakea apua ilmaiseksi.
Lähisuhdeväkivaltaan saa apua Omatila-nimisessä palvelussa. Jos sinulla on lapsia, voit ottaa puheeksi asian myös neuvolassa, jossa sinua autetaan eteenpäin.
WahvaNainen -palvelu on suunnattu naisille. Voit saada tukea ja neuvontaa erilaisissa arjen asioissa, elämäntilanteisiin liittyvissä muutoksissa sekä ohjautumisessa jatkopoluille. Lisäksi voit osallistua erilaisiin ryhmiin. Neuvontaa saat Yhteisötalo Espoossa Espoon keskuksessa (Terveyskuja 2 B) englanniksi, arabiaksi tai ranskaksi.
Miehen Linja -toiminta on suunnattu miehille, jotka ovat käyttäneet väkivaltaa perheessä tai muussa läheisessä ihmissuhteessa. Tukea on myös miehille, jotka pelkäävät satuttavansa läheisiään.
Avioero
Joskus ristiriidat parisuhteessa voivat johtaa eroon. Avioeroa voi hakea kumpi tahansa puoliso yksin tai molemmat puolisot yhdessä. Voit hakea avioeroa yksin, vaikka puolisosi ei haluaisi erota.
Avioeroa haetaan käräjäoikeudesta. Tuomioistuin ei tutki, miksi avioeroa on haettu. Avioeroa täytyy hakea kirjallisella hakemuksella. Voit jättää avioerohakemuksen oman tai puolisosi kotikunnan käräjäoikeuden kansliaan. Voit myös lähettää hakemuksen käräjäoikeuden kansliaan postissa, sähkeenä tai sähköpostina. Avioerohakemuksen löydät Suomi.fi-palvelun sivuilta.
Avioeroa haetaan kahdessa vaiheessa.
- Tee avioerohakemus.
- Tee avioerohakemus uudelleen, kun kuuden kuukauden pituinen harkinta-aika on ohi.
Avioero tuomitaan vasta toisen hakemuksen jälkeen. Avioero tuomitaan, vaikka toinen puoliso vastustaisi sitä.
LUVNin (Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen) perheoikeudellisista palveluista saat apua perheen muutostilanteissa, kuten esimerkiksi avio- tai avoerossa. Saat tietoa sopimusasioista sekä lapsen tapaamisiin, asumisjärjestelyihin ja elatukseen liittyvissä asioissa.
Parisuhdeongelmissa voit hakea apua myös sosiaali- ja terveyskeskuksesta.
Haasteita perheessä, lapsen tai nuoren kanssa
Palvelut lapsiperheille
Perheen arjen haasteisiin saat apua ja tukea perhesosiaalityöstä (lapsiperheiden sosiaalipalveluista).
Perhesosiaalityön palveluja ovat
- kotipalvelu,
- perhetyö,
- sosiaaliohjaus,
- sosiaalityö ja
- tukisuhdetoiminta.
Perhesosiaalityössä työskentelee sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia, ohjaajia sekä perhetyöntekijöitä. Palvelut ovat melkein aina maksuttomia. Lapsiperheiden kotipalvelu on asiakkaille maksullista, paitsi jos perhe on lastensuojelun asiakkaana tai saa säännöllistä toimeentulotukea.
Kasvatus- ja perheneuvonta
Kasvatus- ja perheneuvontaa tarjotaan perheille, joissa odotetaan vauvaa, tai joissa on 0-17-vuotiaita lapsia tai nuoria. Perheesi saa palvelusta kokonaisvaltaista tukea lapsen ja nuoren hyvinvoinnin edistämiseksi vanhemmuutta ja perhesuhteita vahvistamalla.
Kasvatus- ja perheneuvonnan tavoitteina on
- turvata lasten kasvuolot
- tukea vanhempia heidän kasvatustehtävässään ja
- lisätä perheiden ja perheenjäsenten toimintakykyä ja hyvinvointia.
Työskentelyyn sisältyy lapsen ja nuoren kehitykseen, ihmissuhteisiin ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää ohjausta. Työskentelyllä tuetaan perheenne vuorovaikutuksen kehittymistä.
Palvelu on maksutonta.
Perheen sopeutuminen uuteen kulttuuriin
Uuteen kulttuuriin sopeutuminen vie aikaa. Usein lapset omaksuvat uuden kulttuurin vanhempia nopeammin. Suomessa ajatellaan, että kotoutumiseen sisältyy sekä uuden kulttuurin omaksuminen että oman kulttuurin säilyttäminen rinnakkain.
Roolit perheessä
Uusi ympäristö vaikuttaa perheenjäseniin eri tavoin ja muuttaa heidän roolejaan. Vanhempien ja lasten täytyy oppia uusi kieli ja uusia tapoja. Lapset oppivat usein kielen nopeammin kuin vanhemmat ja voivat osata toimia kodin ulkopuolella paremmin kuin vanhempansa. Tämä saattaa vaikuttaa lasten rooliin perheessä.
Suomessa naiset opiskelevat ja käyvät töissä kodin ulkopuolella. Maahanmuuttajanaisen opiskelu ja työ voivat muuttaa perheen aiempia rooleja. Joskus vanhemmat eivät jaksa tukea lapsiaan omien haasteidensa takia. Voit keskustella perheesi tilanteesta luottamuksellisesti sosiaalityöntekijän kanssa. Avoin keskustelu auttaa ratkomaan ristiriitoja.
Sopeutuminen uuteen kulttuuriin voi tuntua voimakkaina tunteiden vaihteluina. Välillä elämä uudessa maassa tuntuu hyvältä, mutta joskus erilaiset arvot ja elämäntavat voivat aiheuttaa yksinäisyyttä ja koti-ikävää. Näistä tunteista voit keskustella luottamuksellisesti esimerkiksi terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän kanssa. Myös muut maahanmuuttajat voivat jakaa näitä kokemuksia.
Kulttuurierot voivat joskus aiheuttaa ongelmia perheen sisällä. Ongelmat voivat liittyä esimerkiksi ystäviin, seurusteluun tai pukeutumiseen. Vanhemmat voivat odottaa tytöiltä erilaista käytöstä kuin pojilta. Näistä asioista on tärkeää puhua perheessä. Nuorella on oikeus kysyä, miksi hänen odotetaan toimivan tietyllä tavalla. Mikään kulttuuri tai uskonto ei saa rajoittaa lasten ja nuorten perusoikeuksia.
Oleskelulupaan ja perheenyhdistämiseen liittyvät huolet
Voit ottaa yhteyttä Maahanmuuttovirastoon asioissa, jotka liittyvät oleskelulupiin ja kansalaisuuteen sekä muihin Maahanmuuttoviraston lupa-asioihin, ajanvaraukseen ja verkkoasiointiin.
Tukea mielenterveyden haasteisiin tai päihteiden käyttöön
Kaikki tarvitsevat joskus tukea vaikeassa elämäntilanteessa. Älä jää yksin huoliesi kanssa, kysy rohkeasti apua. Mielenterveys- ja päihdepalvelun tavoitteena on lisätä mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja.
Mielenterveyspalvelut
Ota yhteyttä mielenterveyspalveluihin, jos sinulla on pelkoja, olet ahdistunut tai masentunut tai kärsit jostain muusta mielenterveyden ongelmasta. Älä viivyttele, jotta ongelmasi eivät pahene.
Voit ottaa yhteyttä soittamalla Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ajanvarausnumeroon +358 29 1512295. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8–16. Käytössä on takaisinsoitto.
Voit myös tulla alkukeskusteluun Ison Omenan palvelutorin vastaanotolle ilman ajanvarausta, tai tehdä alkukartoituksen itse Terapianavigaattori-sivustolla.
- Avopalvelu aikuisille mielenterveys- ja päihdeasiakkaille | Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (luvn.fi)
- Ison Omenan palvelutorin Mielenterveys- ja päihdepalvelut | Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (luvn.fi)
- Terapianavigaattori-sivusto suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Mielenterveystalo.fi on verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa. Löydät palvelusta esimerkiksi oirekyselyitä, omahoito-ohjelmia ja nettiterapiaa. Osa sisällöstä on käännetty suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi.
MIELI ry:n Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville henkilöille luottamuksellisesti ja nimettömänä. Keskustelu kriisipuhelimessa auttaa vaikeassa tilanteessa ja helpottaa pahaa oloa. Kriisipuhelimen tavoite on ehkäistä itsemurhia. Kriisipuhelin palvelee suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi.
Päihdepalvelut
Älä jää yksin päihteisiin tai riippuvuuksiin liittyvien haasteidesi kanssa. Päihteitä ovat esimerkiksi alkoholi, lääkkeiden väärinkäyttö ja huumeet. Voit olla riippuvainen esimerkiksi pelaamisesta tai seksistä.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (LUVN) tarjoaa apua sekä aikuisille että nuorille. Saat ohjausta ja neuvontaa sekä sinulle suunnitellun hoidon. Tarjolla on myös terveysneuvontaa suonensisäisesti huumeita käyttäville henkilöille, vieroitushoitoa sekä korvaushoitoa opioidiriippuvaisille henkilöille.
Päihdepalveluiden neuvonta- ja ajanvarausnumero aikuisille ja nuorille +358 29 1512295 arkisin klo 8–16. Voit myös ottaa yhteyttä oman koulusi tai oppilaitoksesi opiskeluhuoltoon. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä, johon voit jättää soittopyynnön kaikkina päivinä klo 7–18. Soitamme sinulle takaisin kolmen arkipäivän kuluessa. Voit myös tulla käymään ilman ajanvarausta kauppakeskus Ison Omenan Palvelutorilla.
Sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkin palvelut on tarkoitettu suonensisäisiä huumeita käyttäville henkilöille. Voit asioida nimettömänä ilman ajanvarausta.
Linkki-neuvontapisteellä voit vaihtaa puhtaita pistosvälineitä ja saat tietoa muun muassa päihteidenkäyttöön liittyvistä terveyshaitoista, oman terveyden edistämisestä, tartuntataudeista ja sosiaali- ja terveyspalveluista. Voit testauttaa onko sinulla tartunta- tai seksitauti (esimerkiksi C-hepatiitti ja HIV) ja saat hoitoa pieniin haavoihin.
Päiväkeskus Illusia auttaa erityisesti asunnottomia ja päihteitä ongelmallisesti käyttäviä. Päiväkeskuksesta saat tukea arjen asioiden hoitamiseen, ohjausta sosiaali- ja terveyspalveluiden saavuttamiseen. Siellä voit peseytyä, pestä pyykkiä, levätä sekä saada ruokaa. Palvelut ovat maksuttomia.
Voit saada vieroitushoitoa päihteistä tai riippuvuuksista eroon pääsemiseksi. Ammattilainen arvioi vieroitushoidon tarpeen Palvelutorilla (kts. Mielenterveys -kohta) tai muissa terveyspalveluissa. Osa vieroitushoidossa on maksutonta, mutta osasta joudut maksamaan itse.