Suomessa äidin raskautta sekä vauvan terveyttä ja hyvinvointia seurataan neuvolassa. Julkiset terveyspalvelut äideille ja pienille lapsille ovat hyviä ja luotettavia. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, neuvolan palvelut ovat sinulle ilmaisia.

Lapsen saaminen vaikuttaa myös vanhempien työelämään ja opintoihin sekä taloudellisiin tukiin. Lisäksi vanhempien täytyy hoitaa monia käytännön asioita, kun vauva syntyy. Kauniaisissa on tarjolla erilaisia palveluita ja vertaistukea pienten lasten vanhemmille.

Raskauden seuranta ja synnytys

Raskausaika

Kun raskaus on varmistunut, varaa aika neuvolaan. Äitiysneuvolassa raskautta seurataan ja perhe saa neuvoja uuteen elämäntilanteeseen.

Puolisosi tai muu läheisesi on aina tervetullut mukaan neuvolakäynneille. On hyvä, jos odottavan äidin puoliso voi tulla mukaan.

Tapaat äitiysneuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin raskauden aikana keskimäärin kerran kuukaudessa.

Voit saada äitiysavustusta, jos olet käynyt lääkärissä tai neuvolassa neljän ensimmäisen raskauskuukauden aikana.

Palvelu on maksutonta. Voit tarvittaessa pyytää neuvolatapaamisiin tulkin.

Synnytys

Suomessa synnytys tapahtuu yleensä sairaalassa. Äitiysneuvolasta saat lisää tietoa siitä, missä sairaalassa synnytät. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, synnytys ei maksa kovin paljon. Vauvan toinen vanhempi voi olla mukana synnytyksessä. Voit myös ottaa mukaan jonkun muun ystävän tai sukulaisen.

Kerro neuvolan terveydenhoitajalle, jos pelkäät synnytystä. Pelkoon voi saada apua. Kerro neuvolassa myös, jos sinulle on tehty sukuelinten silpominen. Tällöin sinulle voidaan tehdä avausleikkaus. Se helpottaa tutkimuksia raskauden aikana sekä synnyttämistä.

Lapsettomuus

Lapsettomuutta voidaan useimmiten hoitaa. Lapsettomuus voi johtua monesta eri tekijästä. Aina siihen ei löydy mitään lääketieteellistä syytä.

Kysy lisää esimerkiksi omalta terveysasemaltasi.

Neuvola seuraa lapsen ja perheen hyvinvointia

Lastenneuvolan tarkoitus on seurata ja edistää lasten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä.

Neuvolassa voit keskustella esimerkiksi

  • perheen hyvinvoinnista ja vanhemmuudesta
  • lasten kasvatuksesta
  • ravitsemuksesta
  • mielialasta
  • päihteistä.

Tavoitteena on, että perheet saavat tukea ja neuvoja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen kuin mahdolliset ongelmat muuttuvat isoiksi.

Lapsen ensimmäisen vuoden aikana perhe käy neuvolassa keskimäärin kerran kuukaudessa. Sen jälkeen tapaamisia on noin kerran vuodessa, kunnes lapsi täyttää seitsemän vuotta. Tarvittaessa tapaamisia voi olla enemmän.

Neuvolassa terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät lapselle säännöllisiä terveystarkastuksia. Saat myös tietoa lapsen terveyden ja perheen hyvinvoinnin edistämisestä. Neuvola tarjoaa lapselle suomalaisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Rokotukset ovat tärkeitä, koska ne ehkäisevät vakavia tauteja ja kuolemia.

Jos sinulla on kysymyksiä lapsen terveydestä tai perhe-elämästä, kysy aina rohkeasti neuvoa neuvolasta!

Palvelu on maksutonta. Voit tarvittaessa pyytää neuvolatapaamisiin tulkin.

MONIKU-palvelu tukee lapsen kielen kehitystä

Neuvolasta voit kysyä myös lapsen kielen kehitykseen liittyvistä asioista. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella toimii MONIKU-palvelu, joka tukee vieraskielisten lasten oman äidinkielen kehitystä. Vahva äidinkieli tukee myös lapsen suomen tai ruotsin kielen oppimista.

MONIKU-palvelu tarjoaa ohjausta lapsen ja vanhempien vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen haasteiden ennaltaehkäisyyn.

Voit saada MONIKUsta neuvoa, jos perheen vanhemmista toinen puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

MONIKU-palvelu on maksuton, ja se on tarkoitettu 0–1-vuotiaiden lasten vanhemmille. Neuvolan terveydenhoitaja ohjaa sinut MONIKU-työntekijälle. Kysy rohkeasti lisää neuvolakäynnillä!

Mitä opiskelulleni, työsuhteelleni tai työnhaulleni tapahtuu, kun saan lapsen?

Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää raskauden takia, eikä sen vuoksi, että hän jää perhevapaalle.

Jos saat lapsen opintojen aikana, kysy neuvoja omasta oppilaitoksestasi. Voit pitää äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaata opintojen välissä. Kela maksaa opintojen aikana opintotukea, mutta lapsen saaminen on yleensä hyväksyttävä syy sille, että opinnot viivästyvät.

Lapsen saanti voi vaikuttaa kotoutumisaikasi pituuteen.

Jos olet ollut työtön työnhakija, työllisyyspalvelut voi jatkaa kotoutumisaikaasi ja tarjota sinulle kotoutumista tukevia palveluita myös lapsen saannin jälkeen. Nämä palvelut ovat kokopäiväisiä, joten lapsen hoito tulisi järjestää palveluihin osallistumisen ajaksi. Ole yhteydessä työllisyyspalveluihin, kun olet valmis jatkamaan työllisyyspalveluiden asiakkaana.

Lapsen saamiseen liittyvät vapaat ja tuet

Raskaana olevalla vanhemmalla on oikeus raskausvapaaseen. Kun lapsi on syntynyt, vanhemmalla on oikeus jäädä vanhempainvapaalle. Suomessa molemmat vanhemmat pitävät vanhempainvapaata.

Kun vanhempainvapaa päättyy, vanhemmalla on oikeus jäädä hoitovapaalle hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta. Hoitovapaalle voi jäädä kumpi tahansa lapsen vanhemmista tai huoltajista.

Raskauteen ja lapsen hoitoon liittyviä tukia ovat esimerkiksi:

  • äitiysavustus
  • raskausraha
  • vanhempainraha
  • lapsilisä
  • kotihoidon tuki

Raskauteen ja lapsen saamiseen liittyviä tukia haetaan Kelasta. Oikeutesi taloudellisiin tukiin riippuu siitä, oleskeletko Suomessa pysyvästi vai tilapäisesti. Tarkista Kelasta vakituisen asumisen kriteerit.

Vauvan rekisteröintiin, oleskelulupaan ja kansalaisuuteen liittyvät asiat

Kun perheeseen syntyy lapsi Suomessa, hänet kirjataan väestötietojärjestelmään sairaalassa. Vanhempien pitää itse ilmoittaa lapsen nimi ja äidinkieli Digi- ja väestötietovirastoon kolmen kuukauden sisällä syntymästä.

Se, minkä kansalaisuuden lapsi saa, riippuu vanhempien kansalaisuudesta. Jos lapsella ei ole Suomen kansalaisuutta, hänelle täytyy hakea oleskelulupaa Maahanmuuttovirastosta kolmen kuukauden sisällä syntymästä.

Jos tarvitset neuvoja lapsen rekisteröintiin, oleskelulupaan tai kansalaisuuteen liittyen, voit ottaa yhteyttä Kauniaisten kotoutumispalveluihin.

Mistä voin saada apua lapsen hoitamiseen?

Lapsi voi aloittaa päiväkodissa (varhaiskasvatus) aikaisintaan yhdeksän kuukauden iässä.

Kauniaisten suomenkielinen seurakunta tarjoaa eri ikäisille lapsille ja perheille kerhoja.

Tutustu erilaisiin perheiden palveluihin Länsi-Uudellamaalla Omaperhe-palvelussa. Voit kääntää sivuston tekstit useille kielille käännöstoiminnolla.

Myös erilaiset yritykset tarjoavat maksullista lastenhoitoapua lyhytkestoisesti. Voit etsiä niistä lisätietoja internetistä.

 

Vertaistuki ja muiden lapsiperheiden tapaaminen

Voit tutustua muihin perheisiin Avoin perhetoiminnassa. Avoin perhetoiminta on lapsiperheiden kohtaamispaikka, jossa perheet voivat viettää aikaa muiden lapsiperheiden seurassa.

Toiminta on asiakkaille ilmaista, eikä se vaikuta kotihoidontuen suuruuteen. Siihen voivat osallistua kaikki ilman ennakkoilmoittautumista. Lapset ovat vakuutettuja, mutta aina mukana tulleen aikuisen vastuulla.

Kauniaisten naapurikunnassa Espoossa toimii erilaisia järjestöjä, jotka järjestävät lapsiperheille mukavaa toimintaa. Tällaisia järjestöjä ovat esimerkiksi Nicehearts ry, Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry, MLL Uudenmaan piiri ja Familia ry. Lisäksi kirjastot ja seurakunnat tarjoavat paljon toimintaa lapsiperheille.

Lisätietoja asukaspuistojen, perhekeskusten kohtaamispaikkojen sekä järjestöjen ajankohtaisesta toiminnasta löydät useimmiten sosiaalisen median kanavista.