Angelos Balatsas-Lekkas – Valokuvia – Näyttely
Angelos Balatsas-Lekkas Valokuvia
Näyttely Kauniaisten kaupungin galleriassa Thurmanninaukio 6 27.9-29.10
Tässä näyttelyssä esillä olevat kuvat on otettu henkilökohtaisista syistä; ne eivät ole osa mitään erityistä projektia eivätkä sisällä käsitteellisiä viestejä. Ne ovat yksinkertaisesti osa omintakeista visuaalista päiväkirjaa, jota olen pitänyt viimeisten kuuden vuoden ajan.
Valokuvien esittäminen neljän kuvan ryhmissä palvelee kahta tarkoitusta: 1) Se mahdollistaa samankaltaisuuden tarkastelun sekä ryhmien sisällä että niiden välillä 2) Ryhmittelyn avulla voidaan jäsentyneesti esittää niitä eri lähestymistapoja, joiden kautta käsittelen valokuvieni keskeisimpiä teemoja: jokapäiväistä elämää kotona ja kaupungilla.
Tutustuin valokuvaukseen vuonna 2006 opettajani, Platon Rivellisin, luennoilla Kreikassa. Hän esitteli minulle valokuvaajia, joiden taide on luonteeltaan henkilökohtaista, ja siinä ohessa tartutti minuun mieltymyksensä ja ihailunsa heitä kohtaan. Tällaisia valokuvaajia ovat esim. Eugéne Atget, Walker Evans, Carleton Watkins, Julia Margaret Cameron, Jenny deVasson, August Sander, Garry Winogrand, Diane Arbus, André Kertész, Lazló Moholy-Nagy, Florence Henri, Jacques Henri Lartigue, Roy Decarava, Ralph Eugene Meatyard, Bernard Plossu, Luigi Ghirri ja monet muut.
Tutustuttuani näiden merkittävien valokuvaajien työhön lopetin kuvaamisen useaksi vuodeksi. Syynä tähän oli osittain se pettymys, jota tunsin tajuttuani, miten kaukana omat kuvani olivat heidän työstään.
Lopulta kuitenkin kuusi vuotta sitten, monien elämääni ilmaantuneiden muutosten myötä, aloin jälleen valokuvata tarmokkaasti. Olin juuri muuttanut Tanskasta Suomeen, ensimmäinen lapseni oli syntynyt, olin aloittanut uudessa työssä ja sopeuduin vähitellen uuteen sosiaaliseen ympäristöön.
Tällä hetkellä työskentelen määrätietoisesti käyttääkseni valokuva-mediaa tietoisesti henkilökohtaisen ilmaisun välineenä sekä löytääkseni valokuvausprosessiin sisältyviä pieniä nautintoja. Tällaisia ovat mm. kuvaustilanteessa ilmenevien visuaalisten haasteiden ratkominen, teemojen valitseminen ja (joustavien) rajojen määritteleminen, sattuman myönteisten vaikutusten tunnistaminen sekä lopulta kuvien valitseminen.
Tällä, toistaiseksi lyhyellä matkallani, olen saanut tukea pääasiassa kolmelta taholta: 1) perheeltäni, joka sietää sitä, että katselen heitä usein kameran takaa, 2) opettajaltani, joka tarjoaa käyttööni arvostelukykynsä ja apunsa valokuvien valinnassa ja 3) muilta valokuvaajilta, joiden kanssa minulla on yhtenevät taiteelliset näkemykset, ja jotka ohellani kuuluvat “Photographic Circle” -valokuvayhteisöön.
Photographic Circle on 33-vuotias, Ateenassa alkunsa saanut yhteisö, joka pyrkii edistämään valokuvausta taidemuotona ja luomaan toimintansa kautta tiedostavan yleisön valokuvataiteelle. Lisäksi se tukee jäsentensä taiteellista työskentelyä sekä pyrkii tekemään jäsentensä työtä tunnetuksi.
Haluan kiittää opettajaani, Platon Rivellisia, joka on valinnut näyttelyn kuvat ja järjestänyt ne ryhmiksi. Haluan kiittää myös Kauniaisten kaupunkia osallistumisesta näyttelyn kustannuksiin sekä näyttelytilan tarjoamisesta.
Lopuksi haluan osoittaa lämpimät kiitokseni myös Apostolos Smaropoulosille julisteen suunnittelusta, sekä tekstin kääntämisestä seuraaville henkilöille: Adriana Grigoriou (englanti), Marjo Nostaja (suomi)