Tavla med kamera och blommor och texten: collect memories not things

Stöd för växande, lärande och välbefinnande

I gymnasierna erbjuds studerandena stöd för växande, lärande och välbefinnande. Ändamålsenligt stöd i god tid och med rätt fokus bidrar till att ungdomarna kan växa , lära sig och må bra. Stödet för växande, lärande och välbefinnande byggs upp enligt den ungas individuella behov samt lösningar som ansluter till gemenskapen och lärmiljöerna.

Handledning

Handledning

Handledningen stöder dig i olika skeden av dina studier och hjälper dig att utveckla din förmåga att träffa val och ta beslut som gäller dina fortsatta studier och din livsbana. Studiehandledaren, rektorn, ämnesläraren och grupphandledaren hjälper dig i olika frågor kring din studiegång.

Grupphandledare

Din grupphandledaren är din kontaktperson som handleder dig i praktiska studieärenden och som delger dig aktuell information. Grupphandledaren har ett helhetsansvar för att du är införstådd med den allmänna studiegången och vår skolas kutymer och trivselregler. Grupphandledaren

  • introducerar skolans handledningsverksamhet för dig och ser till att du känner till ansvarsfördelningen mellan de olika handledarna.
  • fungerar som en länk mellan dig och de övriga handledarna och skolans elevvårdspersonal samt ansvarar för att du får det slag av handledning som du är i behov av.
  • följer varje period upp dina prestationer och eventuella frånvarotimmar. Det är din grupphandledare godkänner eller förkastar din anhållan om ledighet på upp till två dagar.
  • fungerar som den första kontakten mellan skolan och hemmet. Grupphandledaren för årligen utvecklingssamtal med dig.
Studiehandledare

Studiehandledaren handleder dig under dina gymnasiestudier när det gäller studiegången i allmänhet samt ämnes- och kursvalen. Det lönar sig för dig att satsa på ett välbalanserat och ändamålsenligt studieprogram. Studiehandledaren handleder i planeringen av utförandet av studentexamen samt inför fortsatta studier och framtidsplaner. Handledningen sker både individuellt, i grupp och i kursform.

Ämneslärare

Ämnesläraren handleder dig i sitt ämne vad gäller studiefärdigheter, arbetsmetoder, kravnivå och kursordning. Din ämneslärare ger dig respons på hur du utvecklas i ämnet. Ämnesläraren handleder också inför studentproven i både stoffet och i lärandet, dvs. följer upp hur du förbereder dig inför provet t.ex. genom att erbjuda generalförhör åt dig som stöd i förberedelserna inför skrivningarna.

Speciallärare

Specialläraren erbjuder dig individuell handledning i studieteknik. Han handleder både individuellt och i samarbete med ämnesläraren. Specialläraren gör också ett lästest i början av dina studier med dig för att upptäcka eventuella utvecklingsbehov i ett tidigt skede. Om du har inlärningssvårigheter samarbetar specialläraren med ämnesläraren för att hitta strategier som stöder dig i lärandet. Det är också specialläraren som handleder i frågor som gäller specialarrangemang i studentskrivningarna.

Tutorer

Tutorerna välkomnar våra nya studerande och finns som stöd för dem i början av gymnasiestudierna. De samarbetar också med andra grupper i skolan som jobbar för att stärka skolgemenskapen. Tutorerna jobbar i team i de olika basgrupperna. Du kan vända dig till dem i frågor som gäller studierna, praktiska frågor eller initiativ till evenemang eller verksamhet som stödjer gemenskapen i skolan.

Tutorerna jobbar i team i de olika basgrupperna och du kan vända dig till dem i frågor som gäller studierna, praktiska frågor eller initiativ till evenemang eller verksamhet som stödjer gemenskapen i skolan.

Elevhälsa och välfärd

Elevhälsa och välfärd

Du kan kontakta studerandevården om du funderar på något eller upplever att du behöver stöd eller hjälp. Under gymnasietiden kallas du också till olika samtal eller granskningar som görs inom studerandevården. Samtalen är frivilliga och de studerande bestämmer själva vad de vill prata om. Studerandevårdspersonalen har tystnadsplikt och inga studerandevårdsärenden behandlas i skolan utan ditt eget eller dina vårdnadshavares samtycke. De studerande kan i de flesta ärenden bestämma själva om de vill att föräldrarna/vårdnadshavarna informeras om eller är delaktiga i studerandevårdsärenden.

Skolkurator

Skolkurator hjälper dig med

  • motivationsproblem
  • om du har mycket olovlig frånvaro
  • stress
  • social problem
Skolpsykolog

Skolpsykologen hjälper dig med

  • depression
  • ångest
  • neuropsykiatriska svårigheter
  • stresshantering
  • identitet och sexualitet
Hälsovårdare

Hälsovårdaren träffar nybörjare som inte har gått i Hagelstamska skolan i samband med en hälsogranskning under första studieåret. Alla andra årets studerande kallas till en omfattande hälsogranskning (flickorna på hösten och pojkarna på våren). Hälsogranskningen för uppbådspliktiga görs i samband med den granskningen.

Skolhälsovårdaren hjälper också med

  • hälsoproblem (trötthet, misstanke om ätstörning, sjukdomar, skador osv,)
  • levnadsvanor (kost, motion, tobak, rusmedel, sexualitet)
  • ensamhet
  • nedstämhet
  • problem hemma
Skolläkare

Skolläkaren är tillgänglig i skolan varje vecka. När du vill boka en tid till hälsovårdaren eller skolläkaren, ta kontakt med hälsovårdaren. Skolläkaren gör endast hälsoundersökningar.

Tandvård

De studerande som omfattas av Grankulla stads service inom studerandehälsovården kan oberoende av hemkommun boka tid för kontroll en gång under sin studietid. Vid besöket ska ett studieintyg visas upp på begäran. Tandvården på hälsocentralen är gratis för personer under 18 år.

Skolcoach

Med understöd från Stiftelsen Grankulla samskola erbjuder vi våra studerande möjlighet att diskutera med en skolcoach. Hon hjälper ungdomarna att hitta egna svar på frågor som gäller deras styrkor och val inför framtiden. Skolcoachen samarbetar också med skolans egna handledare och studerandevården på villkor som den studerande själv ställer upp.

Kontakta oss

Antonia Lindqvist

Studiehandledare i GGS
Organisation
Bildning – Skolväsendet

Patrick Stengård

Studiehandledare och speciallärare i GGS
Organisation
Bildning – Skolväsendet

Anna Nordström

Skolcoach
Organisation
Bildning – Skolväsendet