Två flickor som ler stort med ballonger och kepphästar

Till det generella arbetet för välbefinnande hör att följa upp, utvärdera och utveckla välbefinnandet i hela läroinrättningen samt klasserna och elevgrupperna. Därutöver inbegriper arbetet bland annat att sörja för att skolmiljön är sund och säker. Arbetet för välbefinnande är ett samarbete mellan eleverna, vårdnadshavarna och övriga aktörer som främjar barnens och de ungas välbefinnande.

Det generella arbetet

Det generella arbetet omfattar bland annat

  • att införliva arbetet för välbefinnande i undervisningen
  • att stärka relationerna mellan barnen
  • att stödja positiv interaktion
  • att förebygga mobbning
  • klubbverksamheten i skolan
  • aktiviteter och verksamhet med ledare på rasterna
  • att stärka delaktigheten för eleven och vårdnadshavaren

Skolan har en generellt inriktad elevvårdsgrupp som samordnar, utvecklar och utvärderar skolans elevvårdsarbete. Skolans rektor leder elevvårdsarbetet i skolan. Gruppen omfattar rektorn, specialläraren, elevhandledaren (åk 7–9), skolpsykologen, skolkuratorn och skolhälsovårdaren. Efter överenskommelse kan även eleverna, vårdnadshavarna och andra samarbetsparter delta i gruppens arbete.

Skolhälsovård

Skolhälsovården har som uppgift att stödja hälsa och välfärd samt sund uppväxt och utveckling bland eleverna. Skolhälsovården är i första hand förebyggande verksamhet och omfattar inte egentlig sjukvård med undantag för första hjälpen.

Skolhälsovårdaren träffar varje elev årligen i samband med hälsokontroller. Hälsovårdaren bedömer elevens fysiska, psykiska och sociala välmående och ger hälsorådgivning enligt elevens utvecklingsnivå. Om det uppstår bekymmer, planeras stödåtgärder och vid behov ytterligare undersökningar tillsammans med eleven och vårdnadshavaren samt den övriga elevvården.

Vårdnadshavarna underrättas alltid om kontrollerna.

Dessutom utför hälsovårdaren små ingrepp, såsom vaccinationer och borttagning av stygn.

Skolläkaren utför hälsoundersökningar för eleverna i årskurs 1, 5 och 8, därtill även för årskurs 2 i gymnasiet, för övriga efter behov.

Vid sjukdomsfall ska eleverna gå till hälsocentralen, esboborna till den hälsocentral i hemkommunen som ligger närmast hemmet och grankullaborna till Grankulla hälsocentral.

Med remiss av skolhälsovårdaren/skolläkaren är det första besöket hos ögonläkare gratis.

Vårdnadshavarna ska informera hälsovårdaren om t.ex. följande saker: allergier, specialdiet, kronisk sjukdom, smittsamma sjukdomar.

I skolan sköter man inte sjuka och man får inte komma sjuk till skolan. Skolhälsovården ger alltid den akuta första hjälpen och råd i alla hälsovårdsfrågor.

Elevvården

Med elevvård avses arbete för att främja och upprätthålla gott lärande, god fysisk och psykisk hälsa och socialt välbefinnande för eleven samt verksamhet som ökar förutsättningarna för dessa. Målet med elevvården är att främja elevens sammantagna hälsa och välbefinnande, både som individ och medlem i gruppen.

Det generellt inriktade elevvårdsarbetet är inriktat på skolan som helhet. Det ska skapa förutsättningar för samhörighet, omsorg och öppen kommunikation i skolan. Förfaringssätt som ökar delaktigheten hjälper också till att förebygga problem, upptäcka dem i ett tidigt skede och ordna det stöd som behövs. Det generellt inriktade elevvårdsarbetet utförs av alla vuxna i skolan.

Den individuella elevvården gäller en enskild elev. Eleverna och vårdnadshavarna kan kontakta aktörerna inom elevvården i olika frågor som gäller lärande, växande och utveckling. Telefonnummer till kuratorer, psykologer och hälsovårdare finns på sidan för kontaktuppgifter. Av sekretesskäl rekommenderar vi kontakt antingen via Wilma eller per telefon. Elevvårdens tjänster är frivilliga och konfidentiella.

Tandvård

Alla barn under 7 år kallas till tandläkarmottagningen. Påföljande besök bestäms av individuella vårdbehov. Intervallet för kontroller bedöms utifrån hälsotillståndet för personens mun och tänder. Alla barn besöker inte tandvården varje år och en del besök gäller tandhygienistens mottagning.