
Samanvändning av avfallskärl
Huvudstadsregionens och Kyrkslätts avfallshanteringsföreskrifterna tillåter att ägarna eller innehavarna till grannfastigheter ingår avtal om samanvändning av avfallskärl samt hur dessa skall placeras. Avtalet är frivilligt och avfallshanteringsmyndigheten eller staden kan inte tvinga fastighetsägare att ingå ett sådant.
Behövs det ett avtal för att ta i bruk gemensamma kärl?
Ja. Ett avtal om samanvädning av avfallskärl ingås mellan HSY, huvudparten och sekundär (a) part(er). Huvudparten fungerar som kontaktperson och avfallskärlet placeras på dennes gård. Endast huvudparten har rätt att ändra innehållet i tjänsten när det gäller tömningsrytm, storlek på kärl och avfallsslag samt att beställa extra tömningar.
Helsingforsregionens miljötjänster (HSY) kan förbjuda dylika samavtal, ifall detta försvårar tömningen av avfallskärl eller övrig avfallhantering.
Du hittar mer information om dylika avtal på HRM:s sida via denna länk.
Var får gemensamma avfallskärl placeras?
De samanvända avfallskärlen ska i första hand placeras på området som de deltagande fastigheterna förvaltar. Om man vill placera avfallskärlen på allmänna områden eller på ett område som förvaltas av en tredje part, måste det avtalas om detta separat med områdets innehavare.
Får gemensamma kärl placeras på stadens område?
Samanvädningskärl ska i första hand placeras på de deltagande fastigheternas område. Om detta inte är möjligt och avfallskärlen önskas placeras exempelvis delvis på stadens allmänna områden eller på andra områden, ska ansvarspersonen kontakta stadens markanvändningsenhet som ansvarar för stadens markområden.
Även om staden hyr ut eller kommer överens om placering av dessa samanvändningskärl på stadens mark, är det fastigheternas ansvarsperson som skall ingå avtalet med HRM.
Du hittar uppgifter om markanvändningsenhetens kundbetjäning via denna länk.
Vi vill bygga ett sopskjul för de gemensamma kärlen, behövs det något tillstånd för det?
Kontrollera alltid med stadens byggnadstillsyn, ifall det behövs ett tillstånd för att bygga ett sopskjul för samanvändningskärlen. Enligt gällande byggnadsordning i staden kräver ett skjul i princip tillstånd, med den nya bygglagen och den nya/uppdaterade byggnadsordningen (ännu inte i kraft) tillåter att ett skjul under 50 m2 kan byggas utan tillstånd.
Då det gäller placering och underhåll av gemensamma avfallskärl eller avfallsskjul, bör fastigheterna följa vad som anges i huvudstadsregionens och Kyrkslätts avfallshanteringsföreskrifter, stadens byggnadsordning samt områdets detaljplan.
Du hittar uppgifter om byggnadstillsynens kundbetjäning här >
Behövs det ett avtal ifall flera fastigheter vill använda en gemensam kompostor?
Nej. Om flera fastigheter använder en gemensam kompostor, kommer användarna överens om detta sinsemellan och gör en gemensam komposteringsanmälan till HRM. Man behöver dock inte göra ett skilt avtal med HRM:n om detta. En ansvarsperson för kompostorn utses, och kompostorn placeras på dennes gård.
Ansvarspersonen fungerar som kontaktperson till HRM och denne gör också den behövliga komposteringsanmälan. I anmälan meddelar ansvarspersonen numren för avfallstjänsten för varje deltagande fastighet. Ansvarspersonen ska göra komposteringsanmälan inom två månader efter att komposteringen har inletts.