Tillbaka till aktuellt
19.8.2024 | Miljö

I Magknip av plast-kampanjen blir städernas brunnslock utmärkta med färgglada fiskbilder i syftet att öka medvetenheten om varifrån skräpet kommer och att således minska på nedskräpningen. Kampanjen syns i gatubilden 19.8.–1.9.2024.

Cigarettfimpar, nikotinpåsar, platsomslag, tuggummi och annat skräp tar sig i allmänhet ut i närmaste å eller sjö via gatubrunnarna. Därifrån kan skräpet transporteras med strömmande vatten ända ut i Östersjön. För att få bukt med nedskräpningen i närvattnen deltar 19 städer runt om i Finland 19.8–1.9.2024 och märker ut sina gatubrunnar med fiskdekaler som en del av kampanjen Magknip av plast.

Det avfall som produceras i världen förväntas öka med hela 70 procent före 2050, så det behövs åtgärder för att förhindra nedskräpningen. Vi måste minska mängden och uppkomsten av avfall, men lika viktigt är det att återvinna och återanvända alla återvinnbara material. Det här går inte om skräpet inte sorteras – eller om det lämnas att sönderfalla i naturen.

– Genom kampanjen Magknip av plast vill vi påminna om att skräpet varken hör hemma på gatan eller i gatubrunnen. Enligt den kartläggning som vi genomförde förrförra sommaren är det helt vanliga människor som ger upphov till största delen av skräpet i gatubrunnarna. Därför kan var och en av oss bidra till att åtgärda nedskräpningsproblemet i våra närvatten och i Östersjön, säger marinbiolog och projektchef Jutta Vuolamo vid Håll Skärgården Ren rf.