Tillbaka till aktuellt
8.10.2024 | Miljö

I mars 2019 fick Grankulla titeln Rättvis handel-stad. En stad kan få denna titel om den främjar användningen av Rättvis handel-certifierade produkter i sin verksamhet och uppfyller de kriterier som krävs för titeln.

Grankulla har genom beslut i stadsfullmäktige åtagit sig att främja rättvis handel. Med titeln Rättvis handel-stad har vi åtagit oss att till exempel erbjuda rättvisemärkt kaffe och te vid våra egna evenemang och informera invånarna om rättvis handel.

Staden har en understödsgrupp för rättvis handel som främjar konsumtion av Rättvis handel-produkter och medvetenhet om systemets fördelar genom att organisera olika evenemang, kampanjer och utbildning i samarbete med lokala partner. Stadem uppmuntrar invånarna, personalen, organisationer och företag att välja produkter som uppfyller kriterierna för rättvis handel.

Rättvis handel arbetar för att småodlare och jordbruksarbetare i utvecklingsländer ska ha möjlighet till en rättvis utkomst och beslutanderätt om sin egen framtid.

Föreningen för Rättvis handel producerar inte och handlar inte med produkter, utan upprätthåller kriterierna för ansvarsfull produktion, stöttar odlare, driver kampanjer och utför påverkansarbete. Om ett företag är intresserat av att använda eller sälja råvaror eller produkter som framställs enligt kriterierna för ansvarstagande, hjälper föreningen företaget att hitta sådana. Odlarna är starkt involverade i att utveckla Rättvis handel – de har hälften av beslutandemakten i systemet.

Du kan läsa mer om Rättvis handels verksamhet på föreningens sidor: