Tillbaka till aktuellt
3.9.2024

Skenet kan bedra på nätet. Lär dig att känna igen de vanligaste bedrägerierna och skydda dina egna uppgifter så bra som möjligt. Om du blev lurad är det viktigt att handla snabbt och rätt även om du kan känna dig generad i den situationen – alla gör vi misstag. 

Var försiktig på nätet är en gemensam kampanj för Cybersäkerhetscentret vid Traficom, Polisen och MDB. Där hittar du tips för att känna igen de vanligaste bedrägerierna och skydda dina egna uppgifter.

Kunskaper i informationssäkerhet är en medborgarfärdighet som vi alla behöver. Bedragarna försöker få dig att lämna ut känslig information genom att vädja till känslor, till exempel längtan efter närhet eller till tidsbrist.  Brottslingarna är intresserade av lösenord, betalkortsuppgifter, bankkoder och personuppgifter – alla dessa kan användas för att försöka få ekonomisk vinning.

På kampanjens webbplats varforsiktig.fi finns anvisningar om hur du kan identifiera nätbedrägerier och vad du ska göra om du har blivit lurad. På webbplatsen hittar du dessutom råd om hur du skyddar dina enheter och användarkonton och hur de vanligaste bedrägerierna fungerar.