Utsläppen av växthusgaser minskar i Grankulla och på andra håll i huvudstadsregionen
De regionala utsläppen av växthusgaser (scope 1 & 2) i Grankulla minskade med nästan 18 % jämfört med föregående år. De totala utsläppen var cirka 0,03 milj. ton CO2-ekv. Utsläppen minskade i hela huvudstadsregionen med nästan en femtedel år 2023 jämfört med föregående år. Främsta orsaken till att utsläppen minskade i regionen var en minskad användning av stenkol och att andelen biobränslen ökade inom värmeproduktionen.
Helsingforsregionens miljötjänster HRM beräknar årligen växthusgasutsläppen i huvudstadsregionen. Utsläppen av växthusgaser i huvudstadsregionen har minskat under flera år, med undantag för år 2022 då utsläppen ökade. Beräkningen av växthusgasutsläppen baserar sig på konsumtionen i regionen. I beräkningen beaktas inte indirekta utsläpp från konsumtionsvaror, såsom mat, varor eller byggprodukter.
Utsläppen av växthusgaser i huvudstadsregionen minskade med cirka 31 procent i fjärrvärmeproduktionen jämfört med föregående år. Användningen av stenkol minskade med 44 procent. Användningen av biobränslen ökade i sin tur med cirka 50 procent och användningen av naturgas med över 130 procent. Användningen av värmepumpar ökade också med nästan 40 procent.
Det finns också en nedåtgående trend i klimatutsläppen från elförbrukningen. Minskningen av utsläppen förklaras av en minskning av den nationella elens utsläppsfaktor. Förändringen beror på förändringar i strukturen av den nationella elproduktionen, bland annat färdigställandet av Olkiluoto 3 och investeringar i vindkraft. Mindre användning av stenkol har avsevärt minskat utsläppen av växthusgaser från elproduktionen.
Elförbrukningen i huvudstadsregionen har minskat med cirka 3,5 procent. I Grankulla har den totala elförbrukningen minskat med cirka 7 procent. Största minskningen har skett inom boende och tjänster.
Utsläppen från transportsektorn har också minskat i hela huvudstadsregionen. Särskilt elektrifieringen av bussarna syns, och utsläppen från busstrafiken var cirka 12 procent lägre än år 2022. Utsläppen från lastbilstrafiken och personbilstrafiken minskade också.
I personbilstrafiken ökade andelen kilometer som körs med elbilar markant: elbilarnas andel av alla körda kilometer med personbilar steg till nästan sju procent från fyra procent under föregående år. Även i Grankulla minskade transportutsläppen, men tyvärr överskred minskningen inte ökningen år 2022. Prestandan för elektriska personbilar ökade dock till två miljoner kilometer, jämfört med en miljon kilometer de föregående åren.
Totalt sett har de regionala utsläppen i Grankulla minskat med cirka 44 % under perioden 1990 till 2023. Målet för koldioxidneutralitet kräver en minskning på 80 %, så det finns fortfarande mycket att göra för att nå målet under de sju kommande åren.
Grankulla stads olika sektorer utarbetar årligen program för minskning av utsläpp av växthusgaser. För att nå det uppsatta målet för år 2030 måste också stadens invånare delta i arbetet.
Du kan bekanta dig med stadens klimatarbete på adressen www.klimatneutralagrani.fi. HRM:s beräkningar gällande växthusgasutsläpp hittar du här: Växthusgasutsläpp (hsy.fi).