Tillbaka till aktuellt
28.9.2024 | Medborgarinstitutet

Kursdeltagarna på Medborgarinstitutet Petra är tacksamma över den fina samhörigheten som kurserna medför i deras vardag.

Du har kanske märkt att staden använder mycket egna fotografier, för att detta ska möjligt har kommunikationsteamet tillsammans med kultur- och kommunikationsplaneraren skapat en bildbank. På torsdagen var det äntligen dags för mig, Gisela Montonen, kultur- och kommunikationsplanerare att besöka Medborgarinstitutet Petra för en hel dag av fotografering. Det blev 1000 nya bilder och flera givande diskussioner.

Under dagen berättar kursdeltagarna glatt om hur viktigt det är för dem att få träffas på Petra, både för deras sociala välmående men också för kroppens och sinnet. Morgonen första timme är lapptekniks kursen. Där de sig nya tekniker och tipsar varandra om tuffa och inspirerande klädesplagg de har sett.
På gymnastiken för herrar är det kroppen som är i fokus, läraren Nina visar rörelser och gruppen följer hennes rörelser. De visar tummen upp under träningen, och efter timmen hörs det glada kommentarer om hur bra det alltid känns efteråt.
Nästa timme är en lugn och stämningsfull konstkurs med musik och kursdeltagare som letar efter den rätta färgen för sina kollage.
På keramikkursen doppas en nygjord skål i glasering och koncentrationen är stark hos alla deltagare då de jobbar på sina konstverk och kärl.
Dagens sista kurs som jag hann med var eftermiddags vävningen, de har med sig bulla och planerar tillsammans vad de ska börja göra till nästa. De flesta tidigare projekten är färdiga och nu är det dags för något nytt. Efter kaffepausen lyssnar alla på läraren Leena som visar och berättar hur garnen ska läggas på vävstolen. Det är ju ett helt projekt i sig, runt vävstolen samlas hela gruppen för att tillsammans börja projektet. Det var en upplevelse i sig att få se finsk kulturtradition leva och kvinnor som samarbetar tillsammans för glädjen av att skapa handarbetes konst.

Om du blev inspirerad av att börja gå på Medborgarinstitutets kurser kan du läsa mer om Petra på deras sidor. Du kan anmäla dig till kurserna när som helst under året!

Jag vill ännu tacka alla jag träffade under dagen, det var en underbar arbetsdag! – Gisela Montonen, kultur- och kommunikationsplanerare.