Tillbaka till aktuellt
9.9.2024 | Miljö

Grankulla stad strävar aktivt efter att presentera olika sätt för invånarna att minska växthusgasutsläppen på kommunnivå och i vardagen.

För dessa har en resurssmart färdplan utarbetats. Stadens miljöexpert Helena Suomela och miljöchef Anna-Lena Granlund-Blomfelt presenterade frågor relaterade till uppdateringen av färdplanen för invånarna i fullmäktigesalen den första onsdagen i september.

De nuvarande målen har utarbetats fram till 2035, men den nya färdplanen är avsedd att utarbetas fram till 2050.

-Behovet av att uppdatera färdplanen initierades av fullmäktiges beslut att skärpa målet för klimatneutralitet från 2035 till 2030, berättade Suomela. Grankulla strävar efter klimatneutralitet och att stoppa förlusten av biologisk mångfald till 2030.

-Endast genom stadens verksamhet kan målen inte uppnås, konstaterade hon.

På seminariet samlades invånarnas kommentarer om uppdateringen av färdplanen. Invånarna fick också framföra sina egna tankar om hur miljömålen kan uppnås i Grankulla. I diskussionen togs till exempel upp miljörelaterade testunder på biblioteket.

-Även små handlingar för naturen betyder mycket. De ska inte underskattas, rådde Suomela de närvarande invånarna. Koldioxidavtrycket kan minskas med cirka en procent per år genom att bada bastu en gång mindre i veckan.

-Tillsammans med andra små handlingar är vi redan betydligt närmare de gemensamma målen. Konsumtionsbaserade utsläpp bör minskas med 70 procent per invånare till 2030, berättade hon.

Vid evenemanget fördes också informella diskussioner. Miljöexpert Helena Suomela (andra från vänster) samlade in invånarnas tankar om den resurssmarta färdplanen och hur förlusten av biologisk mångfald kunde stoppas.