Sexuella trakasserier riktade till barn och unga har ökat – i skolor, på andra stadiet och på ungdomsgårdar ges hjälp att identifiera och reagera på trakasserierna
Enkätundersökningen Hälsa i skolan genomförs vartannat år och resultaten från den visar att sexuella trakasserier riktade till barn och unga har blivit allt vanligare. Sexuella trakasserier i synnerhet på sociala medier har blivit ett så vanligt fenomen att en del barn och unga tycker att det är normalt i sociala medier. Med anledning av detta måste vi hjälp barn och unga att identifiera sexuella trakasserier. Identifieringen är viktig även med tanke på att ingen ska omedvetet göra sig skyldig till sexuella trakasserier.
Därför är det viktigt att man i skolorna, på andra stadiet och på stadens ungdomsgårdar diskuterar sexuella trakasserier. Målet är att barn och unga ska lära sig att identifiera fenomenet och veta hur de ska agera smart om de faller offer för sexuella trakasserier. Ämnet hanteras från årskurs 5 ända upp till andra stadiet i enlighet med åldersnivån.
Huvudstadsregionens kommuner Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda har tagit tag i frågan för att stödja arbetet kring ämnet på skolor och ungdomsgårdar. Som stöd för lärare och ungdomsledare har man utarbetat ett stödmaterial och med hjälp av det kan man diskutera ämnet med barn och unga i enlighet med åldersnivån.
I arbetet med stödmaterialet har man intervjuat experter inom olika branscher: förutom polisen, även städernas planerare av ungdomstjänster, ledande kurator och specialsakkunnig på ingripande i mobbning. Polisens råd är att uppmuntra barn och unga till öppna diskussioner med en tillförlitlig vuxen såväl på skolor som på ungdomsgårdar, på andra stadiet och hemma. Om någonting i det som barnet eller den unga berättar väcker den vuxnas oro, ska ni genast kontakta myndigheterna.
Sexuella trakasserier är vanligast i sociala medier
Man kan bli utsatt för sexuella trakasserier i offentliga rum, hemma eller via webben. Sexuella trakasserier som riktas till unga i sociala mediekanaler består vanligen av sändning av meddelanden och bilder med sexuella betoningar. Interaktioner ansikte mot ansikte förknippas också med fysisk sexuell aktivitet.
Under de senaste åren har i synnerhet sändning av bilder med sexuell betoning blivit allt vanligare bland unga, eftersom det annars också har blivit allt vanligare att ta bilder och filma videor. Sexuella trakasserier på sociala medier har blivit ett så vanligt fenomen att en del barn och unga tänker att det gör till sociala medier.
“Ju yngre person det är fråga om, desto svårare kan det vara att identifiera att man har fallit offer för sexuellt våld. Groomare, det vill säga vuxna som lockar minderåriga till sexuella aktiviteter, kan vara mycket skickliga på att först få barnets eller den ungas förtroende genom att fråga hur hen mår och berömma hens utseende, och så småningom önskas sexuell aktivitet från barnet eller den unga”, berättar Annina Lehtonen vid polisen i Västra Nyland som är specialiserad på misshandels- och sexualbrott riktade till barn.
Lärare och ungdomsledare hjälper unga att identifiera trakasserier och att reagera på dem
Under hösten har kommunerna i huvudstadsregionen producerat material som stöd för lärare och ungdomsledare i hanteringen av sexuella trakasserier tillsammans med barn och unga. Stödmaterialet är avsett för vuxna och innehåller beskrivningar av begrepp, diskussionsfrågor och delaktiggörande uppgifter, med hjälp av vilka fenomenet hanteras. Vid sidan av stödmaterialet kan man se videor som underlättar identifieringen av sexuella trakasserier som har producerats av Rädda Barnen rf.
Fenomenet sexuella trakasserier hanteras i år på skolor och ungdomsgårdar från årskurs 5 ända upp till gymnasieåldern i enlighet med åldersnivån. Teman som hanteras omfattar begrepp med anknytning till sexuella trakasserier, bilder med sexuell betoning, grooming, att få stöd, mutning av unga och att göra en polisanmälan samt att groomare har flera offer. Målet är att unga ska lära sig att identifiera sexuella trakasserier och agera korrekt om de faller offer för det eller oavsiktligt gör sig själva skyldiga till gärningar som uppfyller kännetecknen för sexuella trakasserier.
Vuxna är skyldiga att göra en myndighetsanmälan redan vid misstanke
Vuxna är skyldiga att göra en anmälan till polisen och barnskyddsmyndigheten om de misstänker att ett barn eller en ung har fallit offer för sexuellt antastande. Det räcker dock inte bara med att göra en anmälan, utan den vuxna är skyldig att se till att barnet eller den unga även får tillräckligt med stöd i situationen.
“Vi på polisen önskar att man tar kontakt med oss med låg tröskel redan vid misstanke om att ett barn eller en ung har fallit offer för sexuellt våld. Endast på det här sättet kan också vi vid polisen ingripa i situationen och eventuellt hålla förövarna ansvariga för sina gärningar”, konstaterar Lehtonen.
Så här kan barn och unga skyddas på webben:
1. Det är viktigt att som en del av diskussioner i vardagen fråga barn och unga om hur det går med och vad de tänker om webben och sociala medier.
2. Det är även bra att fråga om det har hänt någonting som barnet eller den unga tycker känns tråkigt eller förvirrande.
3. Visa intresse för barnets och den ungas angelägenheter, så blir det också lättare att ta upp orosmoment.
4. Sexualundervisning, där barn och unga får information om sexuella trakasserier som sker på webben, är ett viktigt sätt att skydda dem.
Misstänkt olagligt material som bevisar sexuella trakasserier riktade till barn och unga eller aktiviteter med anknytning till detta kan anmälas till polisen eller Rädda Barnens Nettivihje. Du kan även kontakta din skola eller läroverk. Det allmänna nödnumret är 112.