Tillbaka till aktuellt
17.9.2024 | Miljö

Mobilitetsveckan är här igen, och i år vill vi bland annat lyfta fram fördelarna med vardagsmotion. Veckan erbjuder ett utmärkt tillfälle att påbörja nya, mer aktiva och hälsosamma livsstilar. 

De korta avstånden i Grankulla gör det lätt och lockande att röra på sig. Nu under mobilitetsveckan utmanar vi dig att göra en längre tur och upptäcka v Grankullas vackra natur. Du kan till exempel bege dig till Kasabergsskogen eller Gallträsk för att njuta av frisk luft och vackra landskap. 

Fördelar med promenader och naturen 

Att gå är ett av de enklaste sätten att öka motionen i vardagen. En bra promenad i skogen är en njutbar och avkopplande upplevelse som samtidigt stärker hjärtat och lungorna. Skogens slingrande stigar och varierande terräng ger också en trevlig utmaning och håller sinnet skarpt. 

Forskning har visat att rörelse i naturen avsevärt främjar både fysisk och mental hälsa. Tid i skogen minskar stress, förbättrar humöret och förbättrar den allmänna hälsan. Promenader kan sänka blodtrycket och förbättra sömnkvaliteten, medan cykling utvecklar uthållighet och muskelstyrka. Daglig nyttomotion kan också förbättra balans och koordination samt öka energinivåerna. 

Cyklingens glädje 

Cykling är ett utmärkt sätt att upptäcka den omgivande naturen och samtidigt förbättra konditionen. Skogens cykelvägar tar dig djupare in i naturen, där du kan njuta av frisk luft och vackra landskap. Dessutom är cykling ett miljövänligt transportmedel som hjälper till att minska ditt koldioxidavtryck. 

Du kan också utvidga ditt äventyr till grannkommunen Esbo, som erbjuder fina platser för cykelutflykter. I Esbo finns många vackra rutter som går längs både kustlinjen och genom skogar. Till exempel erbjuder Noux nationalpark fantastiska förutsättningar för naturvandringar, och strandpromenaden inbjuder cyklister att upptäcka Esbos vackra skärgård och stränder. 

Nyttomotion i svampskogen 

Till mobilitetsveckans ära arrangerar vi en svamputflykt i Grankulla onsdagen 18.9. Följ med och lär dig om svampar och naturens mångfald under ledning av en kunnig guide. Under utflykten kommer vi att bekanta oss med skogens skatter och få tips för säker svampplockning. Det här är ett utmärkt tillfälle att kombinera motion, lärande och avkoppling i frisk utomhusluft. 

Vi samlas vid Kasavuoren koulu vid basketplanen på adressen Kasabergsvägen 1 klockan 16.30. Utflykten varar i cirka 2,5 timmar. Kom ihåg att ta med väderanpassade kläder, svampkorg och ett glatt humör. Välkommen att röra på dig, lära dig och njuta av den höstliga skogen!