Tillbaka till aktuellt
18.9.2024 | Miljö

Grankulla har utmärkta kollektivtrafikförbindelser, och det är enkelt att nå staden med flera busslinjer och tåg. Att välja kollektivtrafik ger många fördelar: mindre trängsel på vägarna, bättre luftkvalitet samt lägre buller- och växthusgasutsläpp.

I Grankulla är avstånden korta, och det är lätt att promenera till centrum, järnvägsstationen och busshållplatserna från nästan alla bostadsområden. Stadens utmärkta trafikförbindelser gör kollektivtrafiken till ett hållbart val både för invånare och besökare. Dessutom är det en kostnadseffektiv lösning som minskar bränsle- och parkeringskostnader. 

Grankullas praktiska bussförbindelser 

Flera busslinjer går till Grankulla och förbinder staden med andra delar av huvudstadsregionen. En av de viktigaste linjerna är linje 212, som går från Helsingfors via Alberga till Grankulla och Kauniala sjukhus. Linje 232 går inom Grankulla från centrum till Björkgård, vidare via Kasaberget till Kauniala sjukhus, och fortsätter sedan till Työväen Akatemia runt Gallträsk och tillbaka till centrum.  

Linje 224 förbinder Grankulla med Esbo centrum och Alberga. Linje 533 går direkt från Grankulla till Mattby och till och med till Sälviken i Esbo. Linje 549 går genom Grankulla antingen till Jorvs sjukhus eller Olars. Även linje 548 går till Olars, där det är lätt att fortsätta resan med västmetron. 

Snabbt fram med tåg 

Grankulla och Björkgårds järnvägsstationer ligger centralt i staden. U-, L- och E-tågen stannar i staden och erbjuder smidiga förbindelser till olika delar av huvudstadsregionen samt via Helsingfors centrum till Helsingfors-Vanda flygplats. Tågresan från Helsingfors till Grankulla tar endast cirka 20 minuter, vilket gör tåget till ett snabbt och bekvämt alternativ. 

Minska ditt koldioxidavtryck – välj ett mer hållbart färdsätt 

Nästan 27 procent av Grankullas regionala växthusgasutsläpp kommer från transportsektorn. Användning av kollektivtrafik orsakar betydligt mindre växthusgasutsläpp jämfört med bilkörning. En buss kan transportera tiotals passagerare, vilket minskar behovet av flera personbilar. Visste du att över 30 procent av HSL:s bussar numera består av elbussar?  

Tågen är ännu mer miljövänliga eftersom 95 procent av tågresorna för persontrafik drivs med fossilfritt producerad elektricitet. Invånarna i Grankulla kan alltså genom sina val påverka miljön och bekämpa klimatförändringar positivt. 

Mer information om tåg, bussrutter och tidtabeller hittar du på HRT:s ruttplanerare på www.hsl.fi.