HRM:s tips inför midsommaren
Både bastu och mat hör till midsommaren och många njuter av en vedeldad bastu. Men att bränna ved skapar alltid hälsoskadliga partiklar. Du kan påverka mängden utsläpp avsevärt med dina egna vedeldningsmetoder.
Ett enkelt sätt att följa med utsläppen från bastun är färgen på röken, som berättar hur rent veden brinner. Ju mörkare rök som tränger ut ur pipan, desto skadligare är den. Målet är att få röken från bastuns skorsten att bli färglös. Då värms bastun upp med så lite utsläpp som möjligt.
HRM:s fem tips för en mer utsläppssnål bastu
- Ta först bort den gamla askan.
- Använd först små ved så att veden antänds snabbt. Bra tändare är trästickor, en liten mängd näver samt träbaserade tändstycken.
- Bränn bara torr ved. Släng aldrig skräp i eldstaden, till exempel korvförpackningar, mjölkburkar eller engångskärl.
- Bränn veden i flera omgångar. Fyll inte eldstaden. Lägg inte till fler vedklabbar förrän lågorna avtar.
- För en god förbränning behövs lagom mycket luft. Förbränningen bör vara jämn, inte snålbränna, varvid förbränningen får för lite luft. Bränningen får inte heller vara för stark och skrovlig. Justera luften enligt bruksanvisningen för din egen bastu-ugn.
Sorteringstips för grillning och matlagning på sommaren
Sedan maten. Inte ens på midsommar bör man glömma bort en växtbaserad kost, som är bra för både kroppen och miljön.
Mat ger upphov till en hel del skräp och förpackningsavfall. Trägrillpinnar, glasspinnar och engångsbestick av trä kan sorteras i bioavfallet. Även kycklingben, fiskben och andra ben som finns i maten passar i bioavfallet.
Vätskan från plastkorvpaket bör hällas av och förpackningen låtas torka innan den sorteras som plastförpackning. Endast tomma och torra förpackningar ska läggas i återvinningskärlet för att underlätta återvinningen.
Till skillnad från vad man ibland tror behöver förpackningar inte diskas. Det räcker att de är tomma och torra. Torkade matrester på förpackningen gör inget. Förpackningar kan också torkas av lätt eller sköljas i det sista diskvattnet. Om förpackningen är mycket smutsig, till exempel av marinad, kan den läggas i blandavfallet.
Den tomma plastpåsen från boxvin sorteras som plastförpackning. Kartongen plattas till och sorteras som kartongförpackning. Folie och folieformar sorteras som metallförpackning.
Grillkol hör till blandavfallet. Om du vill bli av med en trasig grill kan du kostnadsfritt lämna in gas-, el- eller kolgrillen på en Sortti-station. Elgrillar klassas som elavfall, medan andra grillar kan sorteras som metallskrot.
Läs mer
Artikeln är sammanställd från HRM:s webbplats och du hittar fler tips för en mer hållbar midsommar där: www.hsy.fi