Tillbaka till aktuellt
6.9.2024 | Miljö

I Grankulla arrangerar vi för första gången närmatsdagen måndagen den 9 september. Syftet med dagen är att lyfta fram hållbar och ansvarsfull matkonsumtion.

Under närmatsdagen kommer vi servera ekologiska och lokala produkter i Grankullas skolor och daghem samt stadshuset.

– Att välja ekologisk och närproducerad mat stöder lokala producenter och främjar en hälsosam och ren matkultur, betonar Aprilia Ronko, servicehandledare vid Grankulla stad.

– Under närmatsdagen serveras traditionell köttfärssås och grönsaksgryta med potatis i skolorna, daghemmen och stadshuset. Köttet kommer från Kosken kartano, som ligger i Koskis, cirka en och en halv timmes resa från Helsingfors, fortsätter Ronko.

Närmatsdagen arrangeras nu för första gången som ett pilotprojekt, och om försöket lyckas kan det få en fortsättning.

– Att erbjuda närproducerad mat är en viktig del av hållbar utveckling och ansvarstagande, men beroende på råvarornas tillgänglighet och säsong kan det vara utmanande, eftersom alla produkter inte alltid finns i överflöd. Vi strävar ändå ständigt efter att öka användningen av ekologiska produkter, konstaterar Ronko.

Enligt jord- och skogsbruksministeriet är närproducerad mat lokal mat som främjar den lokala ekonomin, sysselsättningen och matkulturen i den egna regionen. Maten marknadsförs och konsumeras också i den egna regionen. Med den egna regionen avses ett landskap eller motsvarande eller mindre regionnivå.

I slutet av september hålls även svinnveckan, vars syfte är att minska matsvinnet. Under svinnveckan 23–27.9 uppmanas alla att noggrant överväga sina inköp, förvaring och matlagning både i skolornas kök och hemma.