Utbildning och professionell utveckling öppnar nya möjligheter för dig. När du skaffar dig de kunskaper och färdigheter som behövs är det lättare att hitta ett bra arbete och bygga en stabil framtid.

Vad och var kan jag studera? Kostar det att studera?

Studievägen börjar redan som barn. I Grankulla kan du gå i förskola, grundskola och gymnasium. Dessutom kan du i Esbo delta i utbildning som förbereder för examen, grundläggande utbildning för vuxna och andra stadiets utbildning.

Utbildning på andra stadiet innebär gymnasium eller yrkesutbildning.

Läroböcker och andra studieredskap är gratis i förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och studierna på andra stadiet. I dessa studier serveras gratis måltider under skoldagen.

Utbildningen är avgiftsfri fram till slutet av det år då du fyller 20 år.

 

Jag vill studera ett yrke

Från yrkesutbildning utexamineras du direkt till ett yrke. Efter utbildningen kan du genast börja arbeta. Studierna är praktiskt orienterade. En stor del av studierna sker på arbetsplatsen. Yrken som du kan studera till är till exempel kock, elmontör, husbyggare, närvårdare, tandskötare och bilmekaniker.

Grankullabor kan också söka till läroanstalter i andra städer.Till många utbildningar kan man söka genom kontinuerlig ansökan året runt.

I Grankullas grannkommun Esbo kan du söka till yrkesutbildning i Omnia när du har tillräckliga kunskaper i finska. För yrkesutbildningen behöver du språkkunskapsnivå A2–B1. A2 avser grundläggande eller utvecklande grundläggande språkkunskap och B1 fungerande eller flytande grundläggande språkfärdighet. Den språknivå som behövs beror på utbildningen. Vid behov får du stöd i finska språket under utbildningen.

Läroavtalsutbildning

Du kan också studera till ett yrke med läroavtalsutbildning. Med läroavtal kan du studera vilken yrkesexamen eller examensdel som helst.

Läroavtalsutbildning passar bra när du har en arbetsplats som lämpar sig för den examen som studeras, eftersom studierna nästan helt sker på arbetsplatsen. Endast en liten del av studierna sker i yrkesskola. För arbetsdagarna inom läroavtalsutbildningen betalas lön.

I Esbo ordnar Omnia läroavtalsutbildning.

Yrkesutbildning på engelska och svenska

I Omnia finns också några engelskspråkiga examina. Esboborna kan studera på svenska vid Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.

Jag vill studera i gymnasiet

Gymnasiet är en allmänbildande utbildning, varefter du kan fortsätta studera vid ett universitet eller en yrkeshögskola. I Grankulla finns två gymnasier, av vilka ett är finskspråkigt och ett svenskspråkigt.

I gymnasiet behöver du tillräckliga kunskaper i finska eller svenska för att klara av studierna.

Unga Grankullabor kan också söka till gymnasier i andra städer.

I Grankullas grannkommun Esbo finns två gymnasier – Etelä-Tapiolan lukio och Mattlidens gymnasium – där du kan studera till internationell studentexamen (IB-examen) och undervisningen är på engelska.

Du kan också studera i gymnasiet som vuxen. Då är ett vuxengymnasium en lämplig studieplats. I vuxengymnasiet kan du gå hela gymnasiet och avlägga studentexamen eller studera ämnesstudier. Vuxengymnasiet är avsett för personer över 18 år.

I Esbo verkar vuxengymnasiet i Omnia.

Jag har avlagt examen utomlands

Om du har avlagt examen utomlands kan du behöva ett beslut om erkännande av examen. Beslutet om erkännande innebär att du kan arbeta i ditt yrke eller fortsätta dina studier i Finland. Yrken för vilka du behöver erkännande av examen är till exempel utbildning för lärare, sjukskötare, läkare, tandläkare, fysioterapeut och psykolog.

Utbildningsstyrelsen har till din hjälp utarbetat en guide där du får veta:

  • om du behöver ett beslut om erkännande av en examen som avlagts utomlands
  • var och hur du ansöker om beslut och
  • var du får mer information.

Serviceguiden ger dig råd steg för steg. Du kan använda den på finska, svenska eller engelska.

Jag behöver stärka de grundläggande färdigheterna före yrkesutbildning eller gymnasiet (Hux)

I Hux-utbildningen som handleder för examensutbildning får du sådana studiefärdigheter med vilka du kan inleda gymnasieutbildning eller yrkesutbildning och klara av dessa studier.

I Hux kan du:

  • stärka dina grundläggande färdigheter (till exempel finska, matematik och digitala färdigheter)
  • höja vitsorden från den grundläggande utbildningen
  • bekanta dig med olika alternativ för fortsatta studier
  • färdigt avlägga gymnasiekurser eller delar av en yrkesinriktad grundexamen.

Du kan studera i Hux i högst ett år.

Du kan söka till Hux om du har avlagt den grundläggande utbildningen i Finland eller något annat land, men du ännu inte har en examen på andra stadiet och du har tillräckliga kunskaper i finska (ungefär nivå A2). Ansökan till Hux är kontinuerlig. Du kan övergå tidigare till gymnasiet eller yrkesutbildningen om du får en plats där.

I Esbo ordnas Hux-utbildningen av Omnia och Yrkesinstitutet Live. Du kan också gå Hux-utbildningen i andra städer.

Grundläggande utbildning för vuxna och 14–17-åringar

I den grundläggande utbildningen för vuxna kan du avlägga hela eller delar av grundskolan.

Sök till den grundläggande utbildningen för vuxna om

  • du inte har avlagt grundläggande utbildning (eller motsvarande studier) i Finland eller ett annat land
  • du är 14–15 år och har avlagt den grundläggande utbildningen i ett annat land.
  • du inte har tillräckliga färdigheter (till exempel kunskaper i finska) för utbildning som handleder för gymnasium, yrkesskola eller examen.

I den grundläggande utbildningen kan du också studera läsning och skrivning av finska. Studierna kan pågå i högst fem år. Om du slutför slutskedet får du ett avgångsbetyg från grundskolan, med vilket du kan söka till gymnasiet eller yrkesutbildningen. Om du är en vuxen arbetslös arbetssökande och vill studera inom den grundläggande utbildningen för vuxna kan du få arbetslöshetsförmån för grundskolestudier i högst två år. Fråga mer av din egen kontaktperson inom sysselsättningstjänsterna.

Undervisningen är avgiftsfri och sker dagtid. Dessutom får du gratis morgongröt och lunch.

Man kan söka till den grundläggande utbildningen för vuxna 3–5 gånger per år.

I Esbo ordnas grundlähhande utbildning för vuxna av Omnia. Du kan också studera i andra städer 

Kan jag arbeta vid sidan av studierna?

Om du får studiestöd

Du kan arbeta vid sidan av studierna. Den lön som du får för ditt arbete kan minska ditt studiestöd.

Studiestödet tryggar din utkomst under studierna. Det kan fås efter grundskolan under heltidsstudier.

Om du får arbetslöshetsförmån

Om du får arbetslöshetsförmån under studietiden kan arbetsinkomster minska arbetslöshetsförmånens belopp. Dina arbetsinkomster kan minska stödbeloppet även om du arbetar endast lite eller oregelbundet.

Anmäl dina arbetstimmar och arbetsdagar till FPA. FPA får löneuppgifterna från inkomstregistret och utnyttjar dem vid behandlingen av ansökningarna.