Stöd för olika livssituationer
Jag har bekymmer som rör mitt liv eller min familj
Till livet kan höra många slags bekymmer och frågor. På den här sidan får du veta hur du får hjälp med utmaningar som rör livet och familjen.
Utmaningar i parförhållandet
I allmänhet förekommer det gräl i alla parförhållanden ibland. De vanligaste orsakerna till upprepade gräl är vardagliga saker, såsom hushållsarbete, städning och användning av pengar.
Anledningen till grälen kan vara olika uppfattningar, förväntningar och sätt att sköta olika saker. Problemet kan också vara att man inte har talat tillräckligt om sina förväntningar och önskemål.
Våld i parförhållandet
Våld är alltid fel. Våldet kan vara
- fysiskt, såsom slag
- psykiskt, såsom att nedvärdera eller skälla på den andra
- sexuellt, såsom att tvinga till sexuella handlingar
- ekonomiskt, såsom att begränsa hur den andra använder pengar
- hedersrelaterat, såsom att rättfärdiga våld med bevarande av släktens heder.
Våld är ett brott i Finland, även när våldet riktar sig mot en familjemedlem. Om du upplever våld eller hot om våld kan du söka hjälp gratis.
WahvaNainen-verksamheten riktar sig till kvinnor. Du kan få stöd och rådgivning i olika vardagliga frågor, förändringar i livssituationen samt hänvisning till fortsatta vägar. Dessutom kan du delta i olika grupper. Rådgivning får du i Yhteisötalo Espoo i Esbo centrum (Hälsogränden 2 B) på engelska, arabiska eller franska.
- Läs mer om WahvaNainen-verksamheten
Verksamheten Miehen Linja riktar sig till män som har använt våld i familjen eller någon annan nära människorelation. Det finns också stöd för män som är rädda för att skada sina närstående.
- Läs mer om Miehen Linja-verksamheten
Skilsmässa
Ibland kan konflikterna i parförhållandet leda till separation. Vardera maken ensam eller båda makarna tillsammans kan ansöka om skilsmässa. Du kan ansöka om skilsmässa ensam även om din make eller maka inte vill skilja sig.
Skilsmässa söks hos tingsrätten. Domstolen undersöker inte varför skilsmässan har sökts. Man måste ansöka om skilsmässa med en skriftlig ansökan. Du kan lämna in en skilsmässoansökan till tingsrättens kansli i din egen eller din makes hemkommun. Du kan också skicka ansökan till tingsrättens kansli per post, telegram eller e-post. Ansökan om skilsmässa finns på webbplatsen Suomi.fi.
Skilsmässa söks i två skeden.
- Gör en skilsmässoansökan.
- Gör skilsmässoansökan på nytt när betänketiden på sex månader är över.
Äktenskapsskillnad döms först efter den andra ansökan. Äktenskapsskillnad döms även om den ena maken motsätter sig den.
De familjerättsliga tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde ger dig hjälp vid förändringar i familjen, till exempel vid separation eller skilsmässa. Du får information om avtalsärenden samt om ärenden som gäller umgänge med barn, boendearrangemang och underhåll.
Vid problem i parrelationen kan du också söka hjälp på social- och hälsocentralen.
Läs mer om skilsmässa på Västra Nylands välfärdsområdes webbplats.
Utmaningar i familjen, med barn eller en ungdom
Tjänster för barnfamiljer
Vid utmaningar i familjens vardag får du hjälp och stöd av familjesocialarbetet (socialservice för barnfamiljer).
Familjesocialarbetets tjänster är
- hemservice,
- familjearbete,
- social handledning,
- socialarbete och
- stödrelationsverksamhet.
Inom familjesocialarbetet arbetar socialarbetare, socialhandledare, handledare och familjearbetare. Tjänsterna är nästan alltid avgiftsfria. Hemservicen för barnfamiljer är avgiftsbelagd för klienterna, förutom om familjen är klient inom barnskyddet eller får regelbundet utkomststöd.
Du kan kontakta familjesocialarbetet genom att ringa +358 29 1512360. Telefontid från måndag till fredag kl. 9–14. Du kan be om en tolk per telefon.
Uppfostrings- och familjerådgivning
Uppfostrings- och familjerådgivning stöder dig i barnuppfostran, problematiska familjesituationer och kriser. I Esbo ordnas uppfostrings- och familjerådgivning av Västra Nylands välfärdsområde (LUVN).
Be om råd till exempel om
- du är orolig för ditt barns beteende.
- barnet har svårigheter i sociala relationer.
- det har förekommit stora förändringar eller förluster i er familj.
- det förekommer upprepade konflikter i familjen.
Tjänsten är avsedd för familjer med barn eller unga under 18 år. Du kan också få rådgivning under graviditeten. Tjänsten är avgiftsfri.
Målen för uppfostrings- och familjerådgivningen är att
- trygga barnens uppväxtförhållanden
- stödja föräldrarna i barnens uppfostran och
- öka familjernas funktionsförmåga och välbefinnande.
Familjerna får handledning som rör barnets och den ungas utveckling, mänskliga relationer och sociala färdigheter. Arbetet stöder utvecklingen av familjens växelverkan.
Tjänsten är avgiftsfri.
Hur ska man agera i svåra situationer för barnet eller den unga?
Om barnet eller den unga har problem med skolan eller studierna lönar det sig att diskutera dem med studiehandledaren. I skolan arbetar också en psykolog eller kurator. De hjälper elever som har det svårt i skolan. Psykologerna och kuratorerna är en del av elevvården.
Om barnet eller den unga mobbas i skolan är skolan skyldig att ingripa. Berätta om mobbningen för läraren och rektorn. Ibland kan mobbning vara ett brott. Till exempel att slå eller stjäla är brott som också kan anmälas till polisen.
Barnskyddet hjälper familjer när andra metoder inte räcker till. Barnskyddet stöder familjerna med hjälp av öppenvård, såsom familjearbete. Målet med öppenvården är att underlätta familjens vardag. Ibland behövs mer hjälp. Då kan barnskyddet ordna vård utom hemmet för barnet.
I Finland är det brottsligt att slå eller bestraffa ett barn med våld. Våld skrämmer barnet och är skadligt för dess utveckling. Om föräldern använder våld mot barnet eller den unga kan barnet eller den unga be till exempel skolans hälsovårdare, familjerådgivningen eller FRK Ungas skyddshus om hjälp.
Familjens anpassning till den nya kulturen
Det tar tid att anpassa sig till en ny kultur. Ofta anammar barnen den nya kulturen snabbare än föräldrarna. I Finland tänker man att både anammande av den nya kulturen och bevarande av den egna kulturen är en del av integrationen.
Roller i familjen
Den nya miljön påverkar familjemedlemmarna på olika sätt och förändrar deras roller. Föräldrarna och barnen måste lära sig ett nytt språk och nya sätt. Barnen lär sig ofta språket snabbare än föräldrarna. Ibland har de lättare att fungera utanför hemmet än sina föräldrar. Detta kan påverka barnens roll i familjen.
I Finland studerar och arbetar kvinnor utanför hemmet. Studier och arbete för en kvinna som flyttat till Finland kan förändra familjens tidigare roller.
Ibland orkar föräldrarna inte stödja barnen på grund av sina egna utmaningar. Du kan diskutera din familjs situation konfidentiellt med en socialarbetare. En öppen diskussion hjälper till att lösa konflikter.
Anpassningen till den nya kulturen kan kännas som kraftiga känsloväxlingar. Ibland känns livet i det nya landet bra, men ibland kan olika värderingar och levnadssätt orsaka ensamhet och hemlängtan. Du kan diskutera dessa känslor konfidentiellt med till exempel en hälsovårdare eller socialarbetare. Även andra invandrare kan dela dessa erfarenheter.
Kulturella skillnader kan ibland orsaka problem inom familjen. Problemen kan gälla till exempel vänner, sällskapande eller klädsel. Föräldrarna kan förvänta sig att flickorna uppför sig annorlunda än pojkarna. Det är viktigt att diskutera dessa frågor i familjen. Den unga har rätt att fråga varför föräldrarna förväntar sig att hen ska bete sig på ett visst sätt. Ingen kultur eller religion får begränsa barns och ungas grundläggande rättigheter.
Oro som rör uppehållstillstånd
Stöd för psykiska utmaningar eller för att sluta använda rusmedel
Alla behöver ibland stöd i en svår livssituation. Bli inte ensam med dina bekymmer, be modigt om hjälp. Målet med mentalvårds- och missbrukartjänsterna är att öka det psykiska välbefinnandet och minska de skador som användningen av rusmedel orsakar.
Mentalvårdstjänster
Kontakta mentalvårdstjänsterna om du har rädslor, känner dig ångestfylld eller deprimerad, eller lider av något annat mentalvårdsproblem. Vänta inte, så att problemen inte förvärras.
Ta kontakt genom att ringa tidsbokningsnumret för Västra Nylands välfärdsområde på +358 29 1512295. Telefonservicen är öppen på vardagar kl. 8–16, och återuppringning är tillgänglig.
Du kan också besöka mottagningen på servicetorget i Iso Omena i Esbo för ett första samtal utan tidsbokning, eller själv göra en inledande bedömning via Terapinavigatorns webbplats.
- Öppenvårdstjänster för vuxna med mentalvårds- och missbruksproblem | Västra Nylands välfärdsområde (luvn.fi)
- Mentalvårds- och missbrukstjänster på servicetorget i Iso Omena | Västra Nylands välfärdsområde (luvn.fi)
- Terapinavigatorns webbplats (på finska, svenska och engelska)
Mielenterveystalo.fi är en webbtjänst som erbjuder information om mental hälsa. Tjänsten inkluderar till exempel symtomenkäter, självhjälpsprogram och nätterapi. En del av innehållet är översatt till svenska, engelska, ryska och ukrainska förutom finska.
MIELI rf:s kristelefon erbjuder konfidentiellt och anonymt samtalsstöd för personer i kris. Ett samtal via kristelefonen hjälper i svåra situationer och lindrar dåligt mående. Kristelefonens mål är att förebygga självmord. Kristelefonen betjänar på finska, svenska, engelska, ryska och ukrainska.
- Mielenterveystalo.fi (på finska, svenska, engelska, ryska och ukrainska)
- Kontaktuppgifter till MIELI rf:s kristelefon (på finska, svenska och engelska)
Tjänster inom missbrukarvården
Bli inte ensam med dina utmaningar som rör rusmedel eller beroenden. Rusmedel är till exempel alkohol, droger och läkemedel som missbrukas. Du kan också vara beroende av till exempel hasardspel eller sex.
Västra Nylands välfärdsområde erbjuder hjälp för både vuxna och unga. Du får handledning och rådgivning samt vård som planeras för dig.
Du kan få avvänjningsvård för att bli av med rusmedelsanvändning eller beroende. Vårdpersonalen bedömer vårdbehovet. Studerande kan be den egna läroanstalten om råd.
Du kan kontakta oss genom att ringa tidsbokningsnumret +358 29 1512295. Det finns en återuppringningstjänst. Du kan komma till mottagningen på servicetorget i Iso Omena för inledande samtal. Du behöver inte boka tid på förhand. Vid behov får du en tolk för samtalet. En del av avgiftningen är avgiftsfri, men för en del måste du betala själv.
Det erbjuds också hälsorådgivning för personer som använder droger intravenöst, avvänjning samt substitutionsbehandling för opioidberoende personer.
- Läs mer om mentalvårds- och missbrukartjänster på servicetorget i Iso Omena.
- Bekanta dig med webbplatsen Droglänken på finska, svenska, engelska och ryska.
Social- och hälsorådgivningspunkten Linkkis tjänster är avsedda för personer som använder intravenösa droger. Du kan använda tjänsten anonymt utan tidsbokning.
Vid Linkki-rådgivningspunkten kan du få rena injektionsredskap, får du information om till exempel hälsorisker, hälsofrämjande, smittsamma sjukdomar och social- och hälsovårdstjänster, kan du låta testa om du har en smittsam sjukdom eller könssjukdom (till exempel hepatit C och HIV) och får du behandling för små sår.
Dagcentret Illusia hjälper särskilt bostadslösa och personer som använder rusmedel på ett problematiskt sätt. Vid dagcentret får du stöd för att sköta vardagliga ärenden och handledning i tillgång till social- och hälsovårdstjänsterna. Där kan du tvätta dig, tvätta kläder, vila och få mat. Tjänsterna är avgiftsfria.