Boende och vardagsekonomi
Boende
I Grankulla är bostadsområdena trygga och kollektivtrafiken löper bra. Det finns olika boendealternativ. Du kan hyra eller köpa en bostad. Dessutom finns det också andra alternativ.
Var hittar jag en bostad?
Grankulla stad har cirka 180 hyresbostäder, huvudsakligen så kallade aravabostäder.
I Grankulla erbjuds hyresbostäder också av privata aktörer. Du kan söka efter en hyresbostad på olika webbplatser, såsom Oikotie.fi eller Vuokraovi.com.
Vid bostadssökning kan du få hjälp av Grankullas bostadsrådgivning.
Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS) hyr ut förmånliga bostäder i huvudstadsregionen. Bostäder kan sökas av studerande vid universitet, yrkeshögskolor, yrkesskolor och gymnasier i huvudstadsregionen. Du kan söka bostad hos Hoas om
- du studerar på heltid och
- dina studier leder till examen och
- kan du få studiestöd på basis av studierna.
Om dina inkomster är små kan du ha rätt till bostadsbidrag från FPA.
Hyresgaranti och hyresavtal
Hyresgarantin är det belopp som hyresgästen betalar till hyresvärden innan hyresavtalet börjar. Denna säkerhet fungerar som ett skydd för hyresvärden ifall hyresgästen inte betalar hyror eller orsakar skador i bostaden. Hyresgarantins storlek varierar, men den är i allmänhet lika stor som 1–3 månaders hyra. När hyresförhållandet upphör får hyresgästen tillbaka hyresgarantin om bostaden är i gott skick och hyrorna har betalats. Alla hyresvärdar begär inte hyresgaranti.
Ett hyresavtalet är ett avtal där hyresgästen och hyresvärden avtalar om uthyrning av bostaden. Avtalet kan gälla för viss tid eller tills vidare. Kontrollera att följande uppgifter finns i hyresavtalet:
- Hyrans storlek och betalningsdag
- Hyresförhållandets längd
- Hyresgarantins belopp
- Hyresgästens och hyresvärdens kontaktuppgifter
Att bo på hyra: Rättigheter och skyldigheter
Hyresvärdens rättigheter
- Få hyran på överenskommen dag.
- Inspektera bostaden med rimliga mellanrum.
- Få en garantiavgift för bostaden.
Hyresvärdens skyldigheter
- Hålla bostaden i gott skick.
- Göra nödvändiga reparationer.
- Respektera hyresgästens privatliv och meddela om inspektion av bostaden på förhand.
Hyresgästens rättigheter
- Bo i hyresbostaden under den överenskomna tiden.
- Använda husets gemensamma utrymmen, såsom bastu och tvättstuga. Kontrollera om gemensamma utrymmen måste bokas på förhand. Användningen av utrymmena kan vara avgiftsbelagd.
- Om det inte är möjligt att bo i bostaden, har hyresgästen rätt att få ersättning eller häva avtalet.
Hyresgästens skyldigheter
- Betala hyran i tid.
- Hålla bostaden i gott skick.
- Genast meddela hyresvärden om nödvändiga reparationer.
- Följa husbolagets regler.
Köp av bostad och bostadsrättsbostäder
I stället för att hyra kan du också köpa en egen bostad. På internet finns annonser om bostäder till salu. Bostadspriserna är ganska höga i Esbo.
Bostadsrätten är en mellanform av hyresboende och ägarboende. Bostadsrättsbostäder är bostäder som byggts med statligt stöd. Du kan flytta till en sådan genom att
- söka ett ordningsnummer
- anmäla dig som sökande till bostadsrättshusägaren och
- betala bostadsrättsavgiften när sökanden har godkänts som bostadsrättshavare.
Utöver bostadsrättsavgiften betalar den boende varje månad bruksvederlag till bostadsrättshusets ägare för boendet.
Spelregler för boende
I höghus och radhus finns ordningsregler för boende. I höghus hittar du i allmänhet ordningsreglerna nära ytterdörren. Den boende är skyldig att följa ordningsreglerna. Bekanta dig med dem när du flyttar till en ny bostad. Som boende ska du se till att även dina gäster följer ordningsreglerna.
I ordningsreglerna beskrivs till exempel användningen av gemensamma utrymmen och reglerna för rökning. Gemensamma utrymmen för huset är ofta till exempel bastu och tvättstuga. I ordningsreglerna står också när det råder tystnad i bostadsbolaget.
I Finland sorteras avfallet innan det förs till husbolagets soptunna. När avfallet sorteras på rätt sätt kan man tillverka nya saker av materialet. Material som sorteras separat är bl.a. papper, kartong, glas, metall, bioavfall, batterier och ackumulatorer samt farligt avfall. Oanvända läkemedel kan returneras till apoteket.
Att flytta
När du flyttar från en bostad till en annan inom Finland måste du sköta många viktiga ärenden. Kom ihåg åtminstone:
- flyttanmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och posten.
- elavtal, internetuppkoppling och hemförsäkring till den nya adressen.
- barnens platser för småbarnspedagogik och skolor.
- uppsägning av den föregående hyresbostaden.
- flyttstädning och vid behov flytthjälp.
På webbplatsen InfoFinland.fi finns tips och en bra minneslista vid flytt på flera språk
Var får jag mer information om boende?
Grankullas boenderådgivning ger dig råd i frågor som gäller boende. Boenderådgivningen ger information om till exempel
- olika boendeformer
- ansökan om hyresbostad
- boendekostnader
- köp av bostad
- dina rättigheter och skyldigheter som boende.
Om din familj har små inkomster kan du ha rätt att få ekonomiskt stöd för boendet från FPA (bostadsstöd). Du kan också be boenderådgivningen om råd om bostadsbidrag.
Boenderådgivningen är avgiftsfri och för alla Grankullabor. Du kan ta kontakt på finska, engelska eller med telefonöversättning.
Du når boenderådgivarna per telefon eller e-post. Telefontjänsten använder återuppringning. Du kan också boka en mötestid.
Vardagsekonomi
I Finland är arbete eller företagande sätt att få pengar. Både män och kvinnor arbetar utanför hemmet ungefär lika mycket. Syftet med den sociala tryggheten är att garantera en tillräcklig utkomst om du till exempel blir sjuk eller får barn. Vid olika livskriser kan du få hjälp av socialtjänsten.
Hur öppnar jag ett bankkonto?
Du behöver ett bankkonto för att kunna sköta dina penningärenden i Finland. När du öppnar ett bankkonto får du också nätbankskoder. Du behöver nätbankskoder när du sköter olika officiella ärenden i Finland.
Jämför olika bankers tjänster för att hitta det bästa alternativet för dig.
För att öppna ett bankkonto behöver du ett officiellt identitetsbevis, till exempel pass eller identitetskort för utlänningar. Om du inte har ett sådant, kontrollera med banken vilken identitetshandling banken godkänner.
Vilka ekonomiska förmåner kan jag ha rätt till?
Arbetstagaren och arbetsgivaren avtalar om lönens storlek i arbetsavtalet. Ingå alltid arbetsavtalet skriftligt. Arbetsgivaren betalar lönen till ditt bankkonto. När du får lön ska arbetsgivaren också ge dig en lönespecifikation. Lönespecifikationen visar till exempel hur mycket skatt du betalar. Kontrollera i lönespecifikationen att de arbetstimmar du utfört stämmer.
Om det förekommer problem med lönebetalningen ska du kontakta din arbetsgivare. Berätta alltid skriftligt (till exempel per e-post eller sms) hurdant problem du har lagt märke till.
Om saken inte korrigeras ska du kontakta ditt eget fackförbund om du är medlem i ett sådant. Fackförbunden hjälper arbetstagarna i problemsituationer med arbetsgivaren. En del fackförbund erbjuder gratis rådgivning även för personer som inte är medlemmar i förbundet.
I annat fall kan du be till exempel rättshjälpsbyrån om råd. Rättshjälpsbyråerna erbjuder hjälp i juridiska ärenden. Tjänsten är gratis för låginkomsttagare, för andra är servicen avgiftsbelagd. Rättshjälpsbyrån betjänar med tidsbeställning.
Vid behov kan du också be om råd vid Hello Espoo-infon.
Jag har problem med utbetalning av min lön
I Finland betalas den sociala tryggheten i allmänhet av FPA (Folkpensionsanstalten).
Du kan ha rätt till FPA-stöd om du arbetar eller bor stadigvarande i Finland. Syftet med den sociala tryggheten är att garantera en tillräcklig utkomst i olika livssituationer. Om du till exempel får barn, blir arbetslös eller insjuknar. Den sociala tryggheten är i allmänhet avsedd att vara tillfällig.
Om du behöver råd om FPA:s stöd ska du kontakta FPA:s kundtjänst. Du kan boka en tolk på förhand till FPA:s möte.
Vid behov hjälper också Hello Espoo-info i FPA-ärenden.
Jag är skuldsatt eller har inga pengar
Bli inte ensam med dina ekonomiska bekymmer. Du kan få hjälp med frågor som rör ekonomi och pengar från många olika håll. Ta reda på om du till exempel har rätt till en förmån som betalas av FPA.
Du kan kontakta ekonomirådgivningen i Västra Nylands välfärdsområde till exempel i frågor som gäller betalning av räkningar eller skulder. Ekonomirådgivningens experter hjälper dig att hitta lösningar. Tjänsten är avgiftsfri och konfidentiell. De anställda använder vid behov tolkningstjänst som hjälp vid möten och per telefon.
Socialservicen hjälper i svåra ekonomiska situationer
Om du bor på en mottagningsförläggning eller omfattas av mottagningstjänster ska du alltid i första hand be förläggningens anställda om hjälp.
Västra Nylands välfärdsområde producerar socialservice för Esbobor.
Du kan kontakta vuxensocialarbetet i olika svåra situationer i vardagen. Till exempel om du håller på att bli bostadslös eller om du inte har pengar till mat.
Vuxensocialarbetet utför systematiskt socialarbete. De anställda hjälper dig att hitta alternativ för att förbättra din livssituation. Du kan få hjälp till exempel i frågor som gäller penningbekymmer eller boende.
Ta kontakt per telefon på numret +358 29 1513100. Lämna en begäran om uppringning i återuppringningssystemet. Du kan be om en tolk när vi ringer tillbaka.
Om du inte kan ringa kan du besöka vårt verksamhetsställe i Alberga. Vi har öppet vardagar klockan 9–15. Adressen är Kommendörsgatan 5 C.
Om du får internationellt skydd eller är offer för människohandel kan du i det inledande skedet av integrationen få hjälp till exempel i frågor som gäller ekonomi och boende via socialservice som stöder integrationen.
De anställda hjälper dig att hitta alternativ för att förbättra din livssituation. Du gör upp en plan tillsammans med en anställd. Du får också information om hurdant stöd som erbjuds. Socialservice som stöder integrationen hjälper till exempel i frågor som gäller boende, ekonomi, familjesituation och en smidig vardag.
Ta kontakt per telefon på numret +358 29 1513100. Lämna en begäran om uppringning i återuppringningssystemet. Du kan be om en tolk när vi ringer tillbaka.
Vuxensocialarbete eller Socialservice som stöder integration kan bevilja ekonomiskt stöd till låginkomsttagare och familjer för nödvändiga kostnader. Sådana kostnader kan vara till exempel nödvändiga möbler eller skäliga hobbykostnader för barn. Stödens namn är förebyggande och kompletterande utkomststöd. Besluten fattas individuellt och kriterierna är strikta. Ansökan om stöd och rådgivning i anslutning till det är gratis.
Om du behöver hjälp med att ansöka om förebyggande och kompletterande utkomststöd, be om råd genom att ringa vuxensocialarbetet eller socialservicen som stöder integrationen.