Här hittar du information om det skyddade naturtypen finns vid Kikarberget samt områdets särdrag. Du kan också läsa eller lyssna till innehållet i den informationstavla som är utplacerade i terrängen i området.

Om du vill lyssna till texterna, tryck på “Lyssna” uppe på sidan.

If you want to read or listen to the text in other languages, press “Translate”.

Informtionstavla: Kikarbergets ädelträdsområde

Kikarberget ligger 64 meter över havet och är en av de högsta punkterna i Grankulla. Området har fått sitt namn från den luftbevakningsverksamhet som ägde rum i området under andra världskriget. Förr i tiden samlades bast från stammarna av skogslindar i området som sedan användes vid tillverkning av rep och näverskor. Områdets tidigare namn, Bastberget, härstammar från den här verksamheten.

Uppe på Kikarberget och på sydsluttningen växer gammal stenig moskog och tallar. På bergets sydsluttning finns fläckar med små bergsängar där det växer kulturväxter såsom stinknäva, getrams och kärleksört.

I den branta nordsluttningen finns det förutom en frodig grandunge gott om skogslindar, ekar och hasselbuskar. Denna cirka 2 hektar stora lund med ädla lövträd är nuförtiden en skyddad naturtyp. Här växer det typiska lundväxter som liljekonvalj, blå- och vitsippor och skogstry. I lunden häckar ett tiotal olika fågelarter, såsom gärdsmyg, grönsångare och svarthätta.

Fladdermöss och flygekorrar trivs i Kikarbergsområdet. För den nordiska fladdermusen och mustaschfladdermusen är området en viktig jaktplats och rutt mot sjön Klappträsk. I området finns det gott om träd där flygekorren kan hitta föda och vila sig och skogsområdet fungerar också som en viktig sammanbindande länk mellan flygekorrområden i Grankulla och Esbo.

Kikarberget har ett omfattande nätverk av skogsstigar. Kom ihåg att värna om träd, växter, djur och terrängen när du rör dig i området.

På bilden ser du en ritad karta över området vid Kikarberget.

Bilder samt planeringen av informationstavlorna: Sitowise Oy
Text: Miljöenheten
Du som lyssnar, texterna som finns på informationstavlan vid Kikarberget slutar här.