Lucka 18
Tänk om julbordet!
Prova på nya vegetariska produkter eller recept. Du kan till exempel tillaga eller smaka på seitan-skinka eller gravad morot. Du kan också enkelt göra vegetariska versioner av andra rätter. Om finländarna skulle äta en kost med mindre kött och mer vegetariska rätter skulle klimatpåverkan från kosten minska med upp till 40 procent. samtidigt skulle det frigöras mer utrymme för andra arter. Att minska på köttkonsumtionen är också i linje med hälsorekommendationerna!
Julgröten har varit en del av finska jultraditioner sedan åtminstone 1800-talet, och länge kokades gröten på korn. Nu kan det vara dags att återgå till traditionerna och byta ut det klimatbelastande riset mot inhemskt och mer miljövänligt korn! Ris är nästan lika skadligt för klimatet som flygresor. Dessutom har korn bättre näringsvärde än ris. Så du kan med gott samvete testa nya julgrötsrecept på korn!
I Grankullas miljöjulkalender öppnar vi varje dag en lucka som handlar om klimatet och hållbara val. Kolla dagligen innehållet i luckorna och följ tipsen i din vardag inför julen! Du hittar alla luckorna här.