Thurmansparken
Informationstavla: Thurmansparken
Välkommen till Thurmansparken!
Thurmansparken är Grankullas största anlagda parkområde. Genom parken rinner Skvatterbäcken, och över bäcken löper vitmålade, välvda broar.
Växtligheten i Thurmansparken är mångsidig. Parkens västra del består av skog. Här har vi med avsikt lämnat kvar murkna trädstammar och tät vegetation för att öka och upprätthålla artrikedomen av både växter och djur.
Mitt i parken finns en liten fruktträdgård med äppel-, plommon-, körsbärs- och päronträd. En bärträdgård med krusbär, vinbär, blåbärstry och bärhäggmispel har också planterats intill.
Du kan plocka frukt och bär från parken med måtta för eget bruk.
Informationstavla: Bär- och fruktträdgården i Thurmansparken
Staden har planterat fruktträd i området sedan år 2016. Här växer äppelträd, plommonträd, körsbärsträd och päronträd.
Bärträdgården med 50 buskar är planterad för att fira Grankulla stads 50-årsjubileum år 2022.
Här växer olika sorters vinbär, krusbär, blåbärstry och bärhäggmispel.
Du kan plocka frukt och bär i parken med måtta för eget bruk.
Plocka frukter och bär försiktigt eftersom kvistarna på träden och buskarna brister lätt!
Ytterligare information om parken
Thurmansparken är Grankullas största anlagda parkområde. Området gränsar till stadens centrum i öster och till Paul Olssons park i väster. Generalplanen för parken gjordes upp av Hanna Hentinen 2009. Parken har fortsatt att utvecklas.
1. Lekparken
Lekparken i östra delen av parken har lekredskap för barn i alla åldrar. Lekområdet för de minsta barnen har staket runt. I området för de stora barnen finns också balansredskap som passar seniorer.
I parken finns bänkar och små grupper med bord och bänkar för vistelse.
2. Motionsområde
På området finns också ett utegym med redskap för olika övningar som armhävningar och situps.
3. Padel
Parken har två utomhus padelbanor.
4. Skejtparken
Skejtparken planerades av Janne Saario och byggdes 2008. Skejtarna deltog själva i bygget och där återanvändes bl.a. sten från rivna anläggningar i centrum av Grankulla. Skejtområdet gjordes mångsidigare 2015 i enlighet med användarnas önskemål. I ena ändan av området byggdes bl.a. en pool i betong.
5. Parkourområdet
År 2014 fick Thurmansparken ett litet parkourområde, planerat med utövare av sporten, på västra sidan om gångtunneln vid Brandkårsgränden. Här finns ett räcke, stenblock i olika storlekar och tre stora studsmattor i marknivå.
6. Uteschack och bordtennis
I mittdelen av parken söder om bäcken finns ett uteschackbräde, bordtennisbord (pingisbord) och en låda för spelpjäserna. Du kan låna nyckeln till lådan med ditt bibliotekskort på Grankulla bibliotek.
7. Fruktträdgård
I parkens mittdel grundades år 2016 en liten fruktträdgård med äppel-, plommon- och körsbärsträd.
8. Bärträdgård
År 2022 grundades en bärträdgård med krusbär, vinbär och andra bärbuskar.
Du kan plocka frukt och bär från parken med måtta för eget bruk.
Växtligheten i Thurmansparken
Växtligheten i Thurmansparken är mångsidig: det finns vidsträckta gräsmattor, olika slags perenner, prydnadsbuskar och träd.
Parkens västra del består av skog. Här har vi med avsikt lämnat kvar murkna trädstammar och tät vegetation för att öka och upprätthålla artrikedomen av både växter och djur. Täta buskage och tätt växande bestånd av unga träd ger skydd åt många djurarter och reglerar på ett naturligt sätt hur mycket folk som rör sig i området. Gamla och murkna träd är viktiga för naturens mångfald. De utgör en viktig livsmiljö för många växt- och djurarter som är hotade eller som har blivit allt mer sällsynta. Bara i Finland finns det över 4 000 arter som lever i murkna träd.
Parkskogen gränsar i norr till järnvägen, och det området sköts inte av staden. Banmyndigheterna ser till att växtligheten i huvudsak hålls låg inom banans skyddszon (30 meter från mittlinjen på den yttersta banan).
Underhåll
Om du har respons om grönområdenas underhåll ska du skicka e-post till kunnossapito@kauniainen.fi. Tel. 050 411 8656 och 050 548 0391.
Bilder samt planeringen av informationstavlorna: Sitowise Oy
Text: Kommunteknik
Du som lyssnar, texterna som finns på informationstavlorna samt de övriga tilläggsuppgifterna slutar här.