Lagstadgade integrationstjänster i Finland och Grankulla
Grankulla erbjuder integrationsservice i större utsträckning än vad lagen kräver. Detta avsnitt fokuserar dock enbart på de lagstadgade integrationstjänsterna.
Integration som ord syftar i vardagstal på att hitta en egen plats i det nya hemlandet. I Finlands integrationslag definieras dock integrationen snävare. Integrationslagen fastställer vilka tjänster samhället ska erbjuda invandrare. Lagen fastställer också vilka grupper som är berättigade till integrationstjänster.
Integrationstjänster erbjuds i huvudsak när man precis anlänt till landet, så det lönar sig att söka sig till dem genast när du har fått uppehållstillstånd.
Vem har rätt till lagstadgade integrationstjänster?
Lagstadgade integrationstjänster ges åt arbetssökande och en del personer som står utanför arbetskraften.
En arbetssökande är en person som officiellt har registrerat sig som arbetssökande i sysselsättningstjänsterna.
Följande grupper av personer utanför arbetskraften kan få lagstadgade integrationstjänster:
- Föräldrar som vårdar barn hemma och får hemvårdsstöd från FPA.
- Personer som har fått uppehållstillstånd som kvotflykting och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- Personer som har fått uppehållstillstånd på grund av internationellt skydd och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- Personer som vistas i Finland på grund av tillfälligt skydd och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- Personer som har fått utkomststöd från FPA över två månader i följd.
- Personer som har fallit offer för människohandel och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- En integrationsplan kan vid behov göras upp för barn och unga som kommit till landet som minderåriga utan vårdnadshavare.
Endast personer som har en gällande integrationsplan kan få lagstadgade integrationstjänster. När den första integrationsplanen görs upp för en person börjar personens integrationstid.
Den första integrationsplanen kan göras upp om det har gått mindre än tre år sedan det första uppehållstillståndet beviljades. Sök dig alltså till tjänsterna i början av din vistelse när du har rätt till lagstadgade integrationstjänster!
Det är bra att beakta att alla invandrare inte har rätt till lagstadgade integrationstjänster. Utöver de lagstadgade grupperna kan integrationstjänster beviljas en person som myndigheten för integrationstjänster bedömer att behöver tjänsterna.
Eventuell förlängning av integrationstiden
Integrationstiden är i allmänhet högst två år. Den första integrationsplanen utarbetas i allmänhet för ett år. Därefter kan den förlängas med ytterligare ett år. Då justeras integrationsplanen med ett halvt års mellanrum.
Integrationstiden kan i vissa fall förlängas med högst två år. De strikta kriterierna i lagen förutsätter prövning av en sakkunnig. Grunden för förlängningen kan till exempel vara:
- knapp utbildning eller avsaknad av läs- och skrivfärdigheter
- allvarlig sjukdom eller skada
- graviditet och föräldraledighet
- vård av barn hemma med hemvårdsstöd
- offer för människohandel
Vad erbjuder de lagstadgade integrationstjänsterna?
Inom integrationstjänsterna får du viktig information om det finländska samhället och om dina rättigheter och skyldigheter. Du lär dig finska eller svenska och vid behov att läsa och skriva. Kunskaper i finska eller svenska påverkar till exempel sysselsättningen och förvärvandet av finskt medborgarskap. Tillsammans med en anställd inom integrationstjänsterna går du igenom din livssituation och söker de tjänster som passar dig bäst.
Du kan få integrationstjänster endast under integrationstiden, dvs. när du har en gällande integrationsplan. Därför är det viktigt att du söker dig till tjänsterna så snart som möjligt. Du kan välja om du vill integreras på finska eller svenska.
I Grankulla ordnas integrationstjänsterna av Esbo-Grankulla sysselsättningsområde och Grankullas integrationstjänster.
De lagstadgade integrationstjänsterna är avgiftsfria för klienten.
Lagstadgade integrationstjänster för arbetssökande
Esbo-Grankulla sysselsättningsområde erbjuder tjänster för arbetssökande som bor i Esbo och Grankulla. Lagstadgade integrationstjänster är:
- bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster
- integrationsplan
- integrationsutbildning
- flerspråkig samhällsorientering.
Du kan få lagstadgade integrationstjänster endast under integrationstiden, det vill säga när du har en gällande integrationsplan. Därför är det viktigt att du söker dig till tjänsterna så snart som möjligt. Du kan välja om du vill integreras på finska eller svenska.
Arbetssökningen börjar när du anmäler dig som arbetssökande och blir kund hos Esbo-Grankulla sysselsättningsområde Du kan anmäla dig som arbetssökande antingen i Mina e-tjänster eller genom att besöka sysselsättningstjänsternas verksamhetsställe i Biskopsporten i Mattby eller Sello i Alberga.
Sysselsättningstjänsterna ger dig råd och handledning i arbetssökningen och erbjuder olika tjänster som hjälper dig att integreras och få arbete.
Tjänsterna är gratis men förpliktande. Förpliktande innebär att det är obligatoriskt att delta i tjänsterna för att få arbetslöshetsförmån.
Lagstadgade integrationstjänster för personer utanför arbetskraften
Grankullas integrationstjänster erbjuder tjänster för personer utanför arbetskraften som bor i Esbo och som har rätt till lagstadgade integrationstjänster.
Enligt lagen om främjande av integration kan följande grupper utanför arbetskraften få lagstadgade integrationstjänster:
- Föräldrar som vårdar barn hemma och får hemvårdsstöd från FPA.
- Personer som har fått uppehållstillstånd som kvotflykting och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- Personer som har fått uppehållstillstånd på grund av internationellt skydd och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- Personer som vistas i Finland på grund av tillfälligt skydd och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- Personer som har fått utkomststöd från FPA över två månader i följd.
- Personer som har fallit offer för människohandel och som inte arbetar eller är registrerade som arbetssökande.
- En integrationsplan kan vid behov göras upp för barn och unga som kommit till landet som minderåriga utan vårdnadshavare.
Du kan få lagstadgade integrationstjänster endast under integrationstiden, dvs. när du har en gällande integrationsplan. Därför är det viktigt att du söker dig till tjänsterna så snart som möjligt. Du kan välja om du vill integreras på finska eller svenska.
Om du hör till en av de ovannämnda grupperna kan du själv kontakta Grankullas integrationstjänster per telefon eller e-post. Grankullas integrationstjänster betjänar dig vid behov med en tolk. Säg tolk i början av samtalet och berätta på vilket språk du behöver tolkning. Till exempel ”tolk albanska”.
Om du får hemvårdsstöd eller utkomststöd kan de anställda vid Grankullas integrationstjänster också kontakta dig per telefon eller genom att skicka ett brev.
De anställda vid Grankullas integrationstjänster hjälper klienten att hitta lämpliga tjänster. Tjänsterna är avgiftsfria.
Sociala tjänster som stöder integrationen för personer som får internationellt skydd eller offer för människohandel
Sociala tjänster som stöder integrationen är avsedd för personer som får internationellt skydd och offer för människohandel i det inledande skedet av integrationen.
En yrkesutbildad person inom det sociala området gör tillsammans med dig en bedömning av servicebehovet, där ditt behov kartläggs på bred front. Därefter gör du och arbetstagaren tillsammans upp en plan som grundar sig på dina behov.
Socialservicen hjälper till exempel i frågor som gäller boende, ekonomi, familjesituation och en smidig vardag.
Västra Nylands välfärdsområde erbjuder socialservice för Grankullabor.
Bedömning av servicebehovet och integrationsplan för arbetssökande
Tillsammans med en expert vid Esbo-Grankulla sysselsättningsområde gör du en bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster (esbo.fi). Dess syfte är att kartlägga din studie- och arbetshistoria, dina språkkunskaper samt andra faktorer som påverkar din integration och sysselsättning. Bedömningen kan omfatta testning av språkkunskaper samt läs- och skrivfärdigheter.
Utifrån utvärderingen gör du tillsammans med sysselsättningstjänsternas expert upp en integrationsplan. Den stöder din integration i Finland. I planen avtalas till exempel om:
- dina studier i finska eller svenska och
- ditt deltagande i lämpliga sysselsättningsfrämjande tjänster.
Sysselsättningstjänsternas expert hjälper dig att välja de tjänster som passar ditt kunnande och din studiefärdigheter bäst. Ofta kommer man i integrationsplanen överens om till exempel att du inleder samhällsorientering och integrationsutbildning.
Bedömning av servicebehovet och integrationsplan för personer utanför arbetskraften
En expert vid Grankullas integrationstjänster gör tillsammans med dig en bedömning av din kompetens och ditt behov av integrationstjänster. Dess syfte är att kartlägga din studie- och arbetshistoria, dina språkkunskaper samt andra faktorer som påverkar din integration och sysselsättning. Bedömningen kan omfatta testning av språkkunskaper samt läs- och skrivfärdigheter.
Om du behöver social- och hälsovårdstjänster kan en anställd i Västra Nylands välfärdsområde tas med i bedömningen. Västra Nylands välfärdsområde erbjuder social- och hälsovårdstjänster för Esbobor.
Utifrån bedömningen av servicebehovet gör du och en anställd inom Grankullas integrationstjänster tillsammans upp en integrationsplan. Den stöder din integration i Finland. I planen kan man till exempel komma överens om:
- dina studier i finska eller svenska
- att du deltar i en kurs i samhällsorientering
- att du deltar i lämplig organisationsverksamhet.
Integrationsplanen görs upp för högst ett år åt gången och den uppdateras med minst ett halvt års mellanrum. I integrationsplanen kommer man ofta överens om att du börjar studera finska eller svenska.
För klienter i arbetsför ålder är de viktigaste målen för integrationen i allmänhet språkinlärning, sysselsättning och inlärning av nya färdigheter för arbetslivet.
Integrationsutbildning
I integrationsutbildningen studerar du finska eller svenska. Dessutom studerar du andra färdigheter som behövs i samhället och arbetslivet. Du kan inte söka till integrationsutbildning självständigt, utan en sysselsättningstjänsternas expert hänvisar dig till en lämplig kurs.
Innan utbildningen inleds deltar du i ett språktest så att du kan börja i en lämplig utbildningsgrupp. Du kan bli tvungen att vänta en tid på en utbildningsplats. Integrationsutbildningen är gratis och under den kan du få ekonomiskt stöd (arbetslöshetsförmån).
Du kan också själv söka språkutbildning, till exempel på webbplatsen Finnishcourses.fi. Diskutera dock alltid först med din expert vid sysselsättningstjänsterna. Då kan de språkkurser du hittar läggas till i din integrationsplan och du kan få arbetslöshetsförmån när du studerar.
Kurser i Finska
Via Grankullas integrationstjänster kan du delta i en kurs i finska eller svenska. Det finns många olika kurser, och tillsammans väljs den som bäst passar din livssituation.
Kunskaper i finska eller svenska underlättar vardagen, hjälper dig att hitta arbete eller studieplats och gör det lättare att stödja dina barns skolgång.
Kurser i finska för hemmaföräldrar
Finskkurser för hemmaföräldrar erbjuds i Esbo centrum och Mattby. Det finns både nybörjar- och fortsättningskurser. En kurs pågår i allmänhet högst ett halvår med undervisning 2–3 dagar i veckan. Under kurserna görs studiebesök till olika platser, och många av dem innehåller moment som stärker arbetslivsfärdigheter.
Barnpassning ordnas för barn över 1 år som inte går i daghem. För föräldrar med barn under 1 år finns kurser där man kan delta tillsammans med sin baby.
Om de här kurserna inte passar dig kan du hänvisas till en annan kurs, eftersom det finns många olika språkkurser i Esbo.
Under integrationstiden är kurser i finska eller svenska avgiftsfria.
Flerspråkig samhällsorientering, dvs. kursen Välkommen till Finland
Syftet med samhällsorienteringen, det vill säga kursen Välkommen till Finland, är att ge grundläggande information om det finländska samhället på ett språk som du kan väl. Kursen behandlar till exempel följande teman:
- det finländska samhället och dess värderingar
- boende, vardag och service i Finland
- familjeliv och barn
- arbetsliv och studier
- hälsa och åldrande
- Finlands lagar, dina rättigheter och skyldigheter
Samhällsorienteringarna innehåller diskussioner och utbyte av erfarenheter med andra deltagare. Kursen omfattar 70 timmar och lämpar sig även för icke läs- och skrivkunniga. Kursen kan innehålla både närundervisning och distansundervisning.
Den bästa tidpunkten för att delta i samhällsorienteringen är så snart som möjligt efter att integrationsplanen har gjorts upp.
Kurser i samhällsorientering ordnas enligt vilka språk det finns efterfrågan på. Fråga arbetstagaren vid Grankullas integrationstjänster om närmare information om kommande Välkommen till Finland-kurser.
På Välkommen till Finland-kurserna finns barnomsorg för barn över 1 år som inte är på daghem.
Viktiga termer
Bekanta dig också med arbets- och näringsministeriets (ANM) ordlista för integration
Integrationstid
Med integrationstid avses den tidsperiod då personen har en gällande integrationsplan. Då har personen rätt till lagstadgade integrationstjänster.
Integrationstiden börjar när den första integrationsplanen görs upp för personen. Den första integrationsplanen kan göras upp om det har gått mindre än tre år sedan det första uppehållstillståndet beviljades. Sök dig alltså till tjänsterna i början av din vistelse när du har rätt till lagstadgade integrationstjänster!
Integrationstiden är i allmänhet två år. Ibland kan integrationstiden förlängas. Grunden för förlängningen kan till exempel vara
- knapp utbildning eller avsaknad av läs- och skrivfärdigheter.
- allvarlig sjukdom eller skada.
- graviditet och föräldraledighet.
Om du vårdar barn hemma med hemvårdsstöd och deltar på deltid i Grankullas integrationstjänster kan du få förlängning av integrationstiden.
Om du är offer för människohandel kan integrationstiden förlängas. Den maximala förlängningen är två år.
Bedömning av kompetens och behovet av integrationstjänster
När du börjar som kund hos Esbo-Grankulla sysselsättningsområde eller Grankullas integrationstjänster gör du tillsammans med en expert en bedömning av din kompetens och ditt behov av integrationstjänster. Dess syfte är att kartlägga din studie- och arbetshistoria, dina språkkunskaper samt andra faktorer som påverkar din integration och sysselsättning.
Experten hjälper dig att identifiera dina styrkor och förutsättningar i arbetslivet och studier. Bedömningen kan omfatta testning av språkkunskaper samt läs- och skrivfärdigheter.
Om du behöver social- och hälsovårdstjänster kan en anställd i Västra Nylands välfärdsområde tas med i bedömningen. Västra Nylands välfärdsområde erbjuder social- och hälsovårdstjänster för Esbobor.
Utifrån bedömningen gör du och experten också tillsammans upp en integrationsplan.
Integrationsplan
Integrationsplanen är en individuell plan vars syfte är att främja personens integration i Finland. Myndigheten och personen som flyttat till landet gör upp planen tillsammans. I planen kommer man överens om målen och klientens deltagande i tjänsterna.
Syftet med integrationsplanen är att främja personens
- kunskaper i finska eller svenska.
- kunskaper och färdigheter som behövs i arbetslivet.
- möjligheter att delta i samhällets funktion som en jämlik medlem.
Klienten ska följa integrationsplanen för att ha rätt till arbetslöshetsförmån eller utkomststöd. Integrationsplanen kan uppdateras enligt behov.
För att Esbo stad ska kunna göra upp en integrationsplan ska den som flyttat till Finland ha sin hemkommun i Esbo eller Grankulla samt något av följande:
- uppehållstillstånd,
- registrering av uppehållsrätt
- uppehållskort
- hemkommun och registrering av befolkningsuppgifter.
Integrationsutbildning
Integrationsutbildningen är en tjänst vars mål är att utveckla vuxna invandrares kunskaper i finska eller svenska. Integrationsutbildningen främjar också andra färdigheter som behövs i det finländska arbetslivet och studier. Dessutom stöder utbildningen invandrarnas samhällsdeltagande.
Samhällsorientering
Flerspråkig samhällsorientering är en kurs som erbjuds personer som nyligen flyttat till Finland. På kursen i samhällsorientering får deltagarna information om det finländska samhället på sitt eget modersmål eller på ett språk som de kan väl. Deltagarna får information om sina rättigheter och skyldigheter i Finland. På kursen diskuterar man och delar erfarenheter.
Offer för människohandel
Vem är offer för människohandel?
Om du måste arbeta under förhållanden som inte är förenliga med Finlands lag kan det vara fråga om människohandel. Människohandel är ett allvarligt brott. Dess former är till exempel tvångsarbete, sexuellt utnyttjande och tvång till brottslig verksamhet. Vid människohandel vill gärningsmannen få ekonomisk vinning på offrets bekostnad och kontrollerar offrets verksamhet.