I Finland följs moderns graviditet samt babyns hälsa och välbefinnande upp på rådgivningen. De offentliga hälsovårdstjänsterna för mammor och små barn är bra och tillförlitliga. Om din hemkommun är i Finland är rådgivningens tjänster gratis för dig.

Att få barn påverkar också föräldrarnas arbetsliv och studier samt ekonomiska stöd. Dessutom måste föräldrarna sköta många praktiska ärenden när babyn föds. I Esbo erbjuds olika tjänster och kamratstöd för småbarnsföräldrar.

Uppföljning av graviditet och förlossning

Graviditeten

När graviditeten har bekräftats ska du boka tid till rådgivningen. På mödrarådgivningen följs graviditeten upp och familjen får råd om den nya livssituationen.

Din make/maka eller annan närstående är alltid välkommen att vara med vid rådgivningsbesöken. Det är bra om den gravida mammans partner kan vara med.

Du träffar en hälsovårdare eller läkare på mödrarådgivningen i genomsnitt en gång i månaden under graviditeten.

Du kan få moderskapsunderstöd om du har besökt läkare eller rådgivningen under de fyra första graviditetsmånaderna.

Tjänsten är avgiftsfri. Vid behov kan du be om en tolk för rådgivningsmötena.

Förlossning

I Finland sker förlossningen vanligtvis på sjukhus. På mödrarådgivningen får du mer information om på vilket sjukhus du föder. Om din hemkommun är i Finland kostar förlossningen inte särskilt mycket. Babyns andra förälder kan vara med vid förlossningen. Du kan också ta med en annan vän eller släkting.

Berätta för hälsovårdaren på rådgivningen om du är rädd för förlossningen. Man kan få hjälp med rädslan. Berätta också på rådgivningen om du har genomgått könsstympning. Då kan du få göra en öppningsoperation. Den gör undersökningar under graviditeten och förlossningen lättare.

Rådgivningen följer upp barnets och familjens välbefinnande

Syftet med barnrådgivningen är att följa upp och främja barnens fysiska, psykiska och sociala uppväxt och utveckling.

På rådgivningen kan du diskutera till exempel

  • familjens välbefinnande och föräldraskapet
  • barnuppfostran
  • näring
  • humör
  • rusmedel.

Målet är att familjerna ska få stöd och råd i ett så tidigt skede som möjligt innan eventuella problem växer sig stora.

Under barnets första år besöker familjen rådgivningen i genomsnitt en gång i månaden. Därefter ordnas besök cirka en gång om året tills barnet fyller sju år. Vid behov kan det ordnas fler möten.

På rådgivningen gör hälsovårdaren och läkaren regelbundna hälsoundersökningar av barnet. Du får också information om hur barnets hälsa och familjens välbefinnande kan främjas. Rådgivningen erbjuder barnet vaccinationer enligt det finländska vaccinationsprogrammet. Vaccinationerna är viktiga eftersom de förebygger allvarliga sjukdomar och dödsfall.

Om du har frågor om barnets hälsa eller familjelivet ska du alltid modigt be om råd på rådgivningen!

Tjänsten är avgiftsfri. Vid behov kan du be om en tolk för rådgivningsmötena.

Vad händer med mina studier, mitt anställningsförhållande eller min jobbsökning när jag får barn?

Arbetsgivaren får inte säga upp en arbetstagare på grund av graviditet eller familjeledighet.

Om du får ett barn medan du studerar ska du be din egen läroanstalt om råd. Du kan ta ut moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet under studierna. FPA betalar studiestöd under studietiden. Att få barn är i allmänhet en godtagbar orsak till att studierna fördröjs.

Att få barn kan påverka längden på din integrationstid.

Om du har varit arbetslös arbetssökande kan sysselsättningstjänsterna fortsätta din integrationstid och erbjuda dig tjänster som stöder integrationen även efter att du fått barn. Dessa tjänster är på heltid, så man bör ordna omsorg om barnet under den tid man deltar i tjänsterna. Kontakta sysselsättningstjänsterna när du är redo att fortsätta som kund hos dem.

Ledigheter och stöd när man får barn

Den gravida föräldern har rätt till graviditetsledighet. När barnet har fötts har föräldern rätt att ta ut föräldraledighet. I Finland tar båda föräldrarna ut föräldraledighet.

När föräldraledigheten upphör har föräldern rätt att ta ut vårdledighet för att vårda ett barn som är under 3 år. Vem som helst av barnets föräldrar eller vårdnadshavare kan ta ut vårdledighet.

Stöd kopplade till graviditet och vård av barn är till exempel:

  • moderskapsunderstöd
  • graviditetspenning
  • föräldrapenning
  • barnbidrag
  • hemvårdsstöd

Stöd kopplade till graviditet och att få barn söks hos FPA. Din rätt till ekonomiska stöd beror på om du vistas permanent eller tillfälligt i Finland. Kontrollera kriterierna för stadigvarande boende vid FPA.

Ärenden som gäller registrering av, uppehållstillstånd och medborgarskap för babyn

När familjen får ett barn i Finland registreras barnet på sjukhuset i befolkningsdatasystemet. Föräldrarna ska själva anmäla barnets namn och modersmål till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inom tre månader från födseln.

Vilket medborgarskap barnet får beror på föräldrarnas medborgarskap. Om barnet inte har finskt medborgarskap måste man ansöka om uppehållstillstånd för barnet hos Migrationsverket inom tre månader från födseln.

Om du behöver råd om registrering av, uppehållstillstånd eller medborgarskap för barn kan du kontakta Grankullas integrationstjänster.

Var kan jag få hjälp med barnomsorg?

Barnet kan börja på daghem (småbarnspedagogiken) vid tidigast nio månaders ålder.

Grankullas församling erbjuder klubbar för familjer och barn i olika åldrar.

Bekanta dig med olika tjänster för familjer i Esbo och Västra Nyland i tjänsten Omaperhe.fi. Du kan översätta webbplatsens texter till flera språk med översättningsfunktionen.

Även olika företag erbjuder kortvarig avgiftsbelagd hjälp med barnomsorg. Du kan söka mer information om dem på internet.

Kamratstöd och möten med andra barnfamiljer

Du kan lära känna andra familjer genom den öppna familjeverksamheten. Det är en mötesplats för barnfamiljer där de kan umgås med andra i samma livssituation.

Verksamheten är kostnadsfri för deltagarna och påverkar inte storleken på hemvårdsstödet. Alla kan delta utan förhandsanmälan. Barnen är försäkrade men alltid under ansvar av den vuxna som följer med dem.

I Grankullas grannkommun Esbo finns olika organisationer som ordnar trevlig verksamhet för barnfamiljer. Sådana organisationer är till exempel Nicehearts rf, Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret rf, MLL Nylands distrikt och Familia rf. Dessutom erbjuder biblioteken och församlingarna mycket verksamhet för barnfamiljer.

Mer information om invånarparkernas, familjecentrens mötesplatsers och organisationers aktuella verksamhet finns oftast på deras kanaler i sociala medier.