Daghem och skola
Varje land har sina egna sätt att fostra barn och ett eget utbildningssystem. När du förstår dessa saker kan du bättre stödja dina barns lärande och anpassning. Det är viktigt att bekanta sig med finländsk praxis för fostran och utbildning så att dina barn får de bästa möjligheterna att lyckas i den nya miljön.
Daghem
På daghemmet får ditt barn möjlighet att växa, leka och lära sig i en trygg miljö. Daghemmet är ett steg mot skolan.
Småbarnspedagogik, dvs. daghem och familjedagvård
Inom småbarnspedagogiken får ditt barn möjlighet att växa, leka, få kompisar och lära sig i en trygg miljö. Barnet får en god grund för att lära sig finska eller svenska och kan öva på interaktionsfärdigheter och att fungera i grupp.
Småbarnspedagogiken ger dessutom viktiga färdigheter för skolgången och förbättrar barnens skolframgång. För föräldrarna innebär det att de kan delta i arbetslivet och utbildning.
Småbarnspedagogik som ordnas av Grankulla stad
I Grankulla ordnas kommunal småbarnspedagogik på finska och svenska i daghem och i gruppfamiljedaghem. Barnet kan inleda småbarnspedagogiken tidigast från början av den månad då det fyller nio månader.
- Läs mer om den kommunala småbarnspedagogiken på webbplatsen InfoFinland.fi på flera språk.
- Läs mer om daghemmen i Grankulla.
I Grankulla är daghemmen öppna på vardagar ungefär kl. 7–17.
Du kan ansöka om en plats inom småbarnspedagogiken i Grankulla året om. Ansökan ska lämnas in minst fyra månader i förväg.
Privat småbarnspedagogik
Om du vill kan du ansöka om en plats för ditt barn i ett privat daghem eller familjedagvård. Det är möjligt att få ekonomiskt stöd för privat småbarnspedagogik.
Utbildning
Finlands skolsystem är globalt väl ansett. I Grankulla är undervisningen mångkulturell och lärarna hjälper dina barn att anpassa sig och lyckas i en ny miljö.
Förskoleundervisning
Förskoleundervisningen börjar i augusti det år barnet fyller sex år.
Förskoleundervisningen och den förberedande undervisningen för barn i förskoleåldern är avgiftsfria. De ordnas på förmiddagarna. Om barnet dessutom behöver småbarnspedagogik på eftermiddagen är det avgiftsbelagt.
Skolgång
7–18-åringar
Barn och unga som är stadigvarande bosatta i Finland har rätt och skyldighet att gå i skola. De är läropliktiga. Läroplikten börjar det år barnet fyller 7 år. Du måste se till att ditt barn går i skolan. Efter grundskolan avläggs yrkesutbildning eller gymnasium. Före det kan man vid behov delta i en utbildning som handleder för examen (Hux).
7–14-åringar
Ett barn som flyttar från utlandet inleder den grundläggande utbildningen i förberedande undervisning. Därefter går hen vidare till en vanlig klass.
14–15-åringar som har avlagt den grundläggande utbildningen
Om en ung person har kommit till Finland som 14–15-åring och har avlagt den grundläggande utbildningen i ett annat land, går hen i allmänhet till Omnias grundläggande utbildning för vuxna i Esbo.
5–17-åringar
Om den unga har kommit till Finland som 15–17-åring söker hen till Omnias grundläggande utbildning för vuxna i Esbo.
Förberedande undervisning
Undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen är avsedd för elever som ännu inte kan finska eller svenska.
Den förberedande undervisningen tar cirka ett år. Därefter fortsätter eleven studera i den egna närskolan. Den förberedande undervisningen är avgiftsfri.
Ansökan till skolan
Barnet får en skolplats i sin egen närskola. Närskolan ligger så nära barnets hem som möjligt.
Ansökan till närskola
Anmäl ditt barn till årskurs 1 och 7 i grundskolan under ansökningstiden i januari. Barnet börjar i första klass det år hen fyller 7 år. Barnet börjar i årskurs 7 det år hen fyller 13 år.
Undervisning i det egna modersmålet
Vi stödjer utvecklingen av elevens svenska inom alla läroämnen. Vi beaktar differentiering och eleven får stöd för skolgången till exempel av ett skolgångsbiträde eller en lärare i svenska som andraspråk.
Alla elever har rätt till undervisning i sitt eget modersmål. En flerspråkig elev kan studera svenska som andra språk inom ämnet modersmål och litteratur under hela den grundläggande utbildningen.
Du kan fråga om tilläggsinfo av den egna skolan.
Grundläggande utbildning på engelska
I Grankullas grannkommun Esbo är det möjligt att studera på engelska vid Espoo International School och Kivimiehen koulu.
Skolan väljer eleverna med ett prov som testar kunskaperna i engelska. Skolan beaktar tidigare studier på engelska.
Undervisningen är avsedd för elever som bor i Esbo och Grankulla. Elever som flyttat från utlandet och som tillfälligt bor i Esbo kan ansöka om en tidsbegränsad elevplats.
Aktiviteter för elever i årskurs 1–2 efter skolan
Skoldagarna för små skolelever är ofta korta. För att barnet inte ska behöva vara ensamt hemma efter skolan ordnas eftermiddagsverksamhet. Eftermiddagsverksamheten är avsedd för elever i årskurs 1–2 och elever med särskilt stöd.
Morgon- och eftermiddagsverksamhet ordnas både på svenska i Granhultsskolan och på finska i Mäntymäki skolan. Eftermiddagsverksamheten är avgiftsbelagd, och avgiften bestäms utifrån hur många timmar barnet deltar. Familjer med låg inkomst kan ansöka om befrielse från avgiften eller en halvering av den.
I morgon- och eftermiddagsverksamheten får barnen bland annat vara utomhus, göra läxor, röra på sig, vila, läsa, pyssla, skapa konst och öva vänskapsfärdigheter samt syssla med andra saker som intresserar dem. Verksamheten leds av skolgångs- och eftermiddagsverksamhetsledare som tillhör skolans personal.
Fostran och utbildning för barn med funktionsnedsättning
I Finland har varje barn, även barn med funktionsnedsättning, rätt att få högklassig undervisning i en trygg och uppmuntrande miljö.
För att få omsorgen ska vårdnadshavarna ansöka om ett omsorgsbeslut hos tjänsterna för personer med funktionsnedsättning i Västra Nylands välfärdsområde.
Hjälp och stöd för skolgången
Du och ditt barn erbjuds hjälp och stöd för att barnets skolgång och inlärning ska vara så smidig som möjligt.
Barnet har en lång eller svår skolresa
Resekort
Du kan få ett gratis skolresekort av ditt barns skola om:
- skolvägen för en elev i årskurs 1–2 är över 3 kilometer
- skolvägen för en elev i årskurs 3–9 är över 5 kilometer
Man kan också få ett resekort för en kortare skolresa om resan bedöms vara för svår, ansträngande eller farlig för eleven till exempel av hälsoskäl.
Ansök om resekort i din egen skola.
Skolskjuts
En elev kan beviljas skolskjuts om hen inte kan ta sig till sin närskola till fots, med cykel eller med kollektivtrafik.
Be om mer information från den egna skolan.
Utmaningar i barnets eller den ungas lärande
Ibland kan barnet och den unga ha svårigheter med till exempel läsning, skrivning eller matematik. Då kan hen ha inlärningssvårigheter. Eleven kan också ha utmaningar med koncentration, beteende eller exekutiva funktioner.
Då kan barnet behöva mer stöd för lärandet. Detta stöd är ett särskilt stöd. Särskilt stöd hjälper eleven att lära sig och gå i skolan. Det stärker också elevens självkänsla och studiemotivation.
Lärarna och skolans övriga yrkesutbildade personer planerar särskilt stöd enligt elevens behov. Föräldrarna deltar i diskussionen. Målet är att eleven får goda grundläggande färdigheter och kan fortsätta sina studier efter grundskolan.
Elevvård – hälsovårdare, kurator och psykolog – stöder barnet i skolan
I alla skolor arbetar elevvård: hälsovårdare, kurator och psykolog.
De stöder elevernas hälsa och välbefinnande och hjälper dem i inlärningen. Hälsovårdaren följer upp barnets och den ungas uppväxt och utveckling. Skolkuratorerna och psykologerna stöder eleverna i frågor som gäller psykiskt välbefinnande och skolgång i olika livssituationer.
Västra Nylands välfärdsområde (LUVN) ordnar elevvården i Grankulla.