Niittykukkia Odenwallin puistossa

Kauniainen on yhtenä pääkaupunkiseudun kuntana sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Käytännössä myös viheralueiden intensiivisestä hoidosta ja rakentamisesta siirrytään harkitusti säästöperiaatteeseen ja suojeluun, ja menetelmiä kehitetään mahdollisimman ekologisiksi.

Ne puisto- ja viheralueet, joissa liikutaan ja joissa oleskellaan aktiivisesti, hoidetaan edelleen laadukkaasti ja kestävällä tavalla. Ruohon ja luonnonkasvien voi kuitenkin antaa kasvaa korkeaksi kasvustoksi alueilla, mitä ei ole tarkoitettu oleskeluun: näitä ovat teiden ja ojien varret, sekä puiston reuna- ja vaihettumisvyöhykkeet. Nurmen ja muiden kasvien annetaan kasvaa pitkiksi ja jätetään leikkaamatta seuraavilla alueilla:

  • Kasavuorentien suursuon puoleinen osuus
  • Urheilutie 9-15 kaupungin katualue
  • Vallmogårdin rinne
  • viheralue Forsellesintieltä päiväkodille
  • Ersintien viheralue
  • Bembölentien ”Jorvin mäen” viheralueet
  • Bensowin puiston ojan läheiset viheralueet.

Kasviryhmät suunnitellaan mahdollisimman helppohoitoisiksi, ja erilaisten luonnonkasvien, eli niin kutsuttujen rikkaruohojen esiintyminen sallitaan monilla alueilla. Kaivattuja perhosia ja pölyttäjiä houkuttelevat monet kauniit niittykasvit, kuten päivänkakkarat, kissankellot, apilat, leinikit ja maitohorsma, mutta myös parjatut voikukat ja ohdakkeet, sekä ikävästi pistävä nokkonen, joka on nokkosperhosen toukkien tärkein ravintokasvi. 

Monissa rikkaruohoiksi mielletyissä kasveissa elääkin monien eri perhoslajien toukkavaiheita. Tiesitkö, että ruohovartisten kasvien lisäksi monet tavalliset lehtipuut, kuten pajut, lepät, koivut, haavat, ovat tärkeä perhosten ravinnonlähde? Paju on itse asiassa yksi tärkeimpiä kasveja pieneliöille ja kevään pölyttäjille ensimmäisenä kukkijana. Katualueiden ulkopuolella, joissa luonnostaan kasvavista pensaista ja puista ei muodostu näkemäesteitä tai haittaa liikenteelle ja kadun kunnossapidolle, sallitaan niiden kasvaa. 

Viheralueiden kehittämiseen liittyvät palautteet voit lähettää osoitteeseen: kirjaamo@kauniainen.fi.

Viheralueiden kunnossapitoon liittyvät palautteet voit lähettää osoitteeseen: kunnossapito@kauniainen.fi.

Värikäs pieni kukkaniitty rakennuksen ja pysäköintialueen vieressä.
Niittykukkia Sansinpellon päiväkodin pysäköintialueen vieressä.